Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το εξοχικό μας δεν είναι το μέρος όπου πάμε ό,τι θέλουμε να ξεφορτωθούμε από το κανονικό μας σπίτι, αλλά λυπόμαστε να το πετάξουμε.  Αν λειτουργούμε έτσι, το καημένο το εξοχικό γίνεται ένας χώρος αμφίβολης αισθητικής,  πηγμένος από άχρηστα έπιπλα και αντικείμενα. Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας, ότι κάθε φορά που κάποιος βάζει μια τραπεζαρία από μαύρη λάκα δίπλα στον σκαλιστό καρυδένιο μπουφέ που κληρονόμησε από τη γιαγιά του, κάποιο πτυχίο διακοσμητή αυτό-ανατινάζεται μέσα στο κάδρο του!  

Το καλοκαίρι συνοδεύεται από μία διάθεση για επαφή με τη φύση, για διακοπές από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για χαλάρωση (το γνωστό farniente που λένε και οι φίλοι μας, οι Ιταλοί) και για ξέγνοιαστες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους. Πώς πρέπει λοιπόν να είναι το ιδανικό εξοχικό για να καλύπτει αυτές τις ανάγκες; Κομψό βέβαια, αλλά ταυτόχρονα άνετο, πρακτικό και αέρινο. 

 
 

Επιδίωξε την απλότητα


Ένα επιτυχημένο «campagne chic» αποτέλεσμα επιβάλλει τον περιορισμό των επίπλων στα απολύτως απαραίτητα. Όταν διαμορφώνουμε το εξοχικό μας σπίτι, στόχος δεν είναι η πολυτέλεια, αλλά η αρμονία και η ζεστασιά. Στην είσοδο του σπιτιού, τοποθέτησε έναν ξύλινο πάγκο με αποθηκευτικό χώρο για τα παπούτσια και τα αξεσουάρ της θάλασσας και μία μεγάλη κρεμάστρα για τα καπέλα. Μήπως δε χρειάζεσαι τραπεζαρία, μια και τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως τρώμε στη βεράντα; Σε αυτή την περίπτωση, διαμόρφωσε τον κεντρικό χώρο του σπιτιού με ένα μικρό καθιστικό, ένα τραπεζάκι και ένα όμορφο έπιπλο για την τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις έναν χώρο όπου θα κυκλοφορείς άνετα και θα χωρέσει τα έπιπλα του κήπου όταν φθινοπωριάσει. Στην κρεβατοκάμαρα, δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο εκτός από ένα τελείως απλό, χαμηλό πλαίσιο κρεβατιού και κάποιους αποθηκευτικούς χώρους. Για ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, πρόσθεσέ του ένα κεφαλάρι που θα κατασκευάσεις από μία παλιά πόρτα,  ένα παντζούρι, ή ένα παραβάν ή κρέμασε από πάνω του μία σύνθεση από αραχνοϋφαντα πανιά, για να φαντάζεσαι ότι ταξιδεύεις μεσοπέλαγα με ιστιοφόρο. Τέλος, αν ανακαινίσεις την κουζίνα, μια εξαιρετική ιδέα για να γίνει πιο ανάλαφρος ο χώρος, είναι να τοποθετήσεις ράφια πάνω από τον πάγκο, αντί για ντουλάπια, όπου θα στολίσεις τα αγαπημένα σου σερβίτσια και γυάλες  γεμάτες ζυμαρικά, όσπρια και βότανα. 


 

‘Ασε το φυσικό φως να δώσει χρώμα στον χώρο 

 
Σε ένα εξοχικό, όπου οι ακτίνες του ήλιου τρυπώνουν από παντού τους καλοκαιρινούς μήνες, το ιδανικό χρώμα είναι φυσικά το λευκό. Το απόλυτο λευκό δίνει ένα γλυκό φως στο σπίτι και δείχνει τον χώρο μεγαλύτερο. Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις διάφορες πινελιές με ουδέτερες αποχρώσεις του μπεζ ή του γκρι. Αν θέλεις κάτι λίγο πιο έντονο, διάλεξε κάποιον τόνο από την παλέτα των ψυχρών χρωμάτων. Προσωπικές αγαπημένες επιλογές για εξοχικό σπίτι, είναι το sage green, -ένα πολύ απαλό πράσινο που θυμίζει το χρώμα του αποξηραμένου φασκόμηλου- και το γκριζογάλανο steel blue. Εκτός από τους τοίχους, τα κουφώματα και τα υφάσματα, το χρώμα στον χώρο μπορούν να προσθέσουν τα αντικείμενα που θα διαλέξεις να διακοσμήσεις. Πρόσεξε! Επειδή είναι το σπίτι των διακοπών, δε χρειάζεται σώνει και καλά να γεμίσεις τον χώρο με βότσαλα, κοχύλια και αστερίες! Μερικά boho ή retro κρεμαστά διακοσμητικά, κάποια καδράκια με καλοκαιρινές εικόνες και ένα μεγάλο ξύλινο ρολόι, αρκούν για να δώσουν χρώμα στους τοίχους και ύφος στον χώρο. 

 
 
 

Φέρε τη φύση και μέσα στο σπίτι

 
Το εξοχικό σου σπίτι βρίσκεται κοντά στη φύση, είτε αυτό λέγεται θάλασσα, είτε βουνό. Για να υπάρχει αρμονία με τον εσωτερικό χώρο, δε μπορείς λοιπόν παρά να επιλέξεις έπιπλα και αντικείμενα από φυσικά υλικά. Αν έχεις την τύχη να έχεις ένα παλιό σπίτι, με εμφανή ξύλινα δοκάρια, πέτρινους τοίχους, ή ένα μαρμάρινο νεροχύτη στην κουζίνα, αναπαλαίωσε και ανάδειξε αυτά τα αυθεντικά στοιχεία όσο καλύτερα μπορείς. Προτίμησε έπιπλα από ρατάν, μπαμπού ή ξύλο. Αν τελικά χρησιμοποιήσεις κάποια παλιά και άσχετα μεταξύ τους έπιπλα, μπορείς να τα βάψεις στο χρώμα που σου αρέσει, με την τεχνική της πατίνας ή κάποια άλλη τεχνοτροπία ώστε να «δέσουν» μεταξύ τους. Για τις κουρτίνες, τα υφάσματα, τα σκεπάσματα των κρεβατιών, έχεις τις επιλογές του βαμβακερού και του λινού. Όσο για τα φωτιστικά, τους καθρέπτες και τα διάφορα διακοσμητικά , ιδανικά υλικά είναι η ψάθα, το σχοινί, το διάφανο γυαλί και φυσικά, το ξύλο.  
 
 
 

Τόλμησε κάτι διαφορετικό

 
Το γεγονός ότι στο εξοχικό μας σπίτι περνάμε λίγες μόνο εβδομάδες τον χρόνο και κάποια σαββατοκύριακα, μας επιτρέπει να σκεφτούμε κάποιες διακοσμητικές παρεμβάσεις που δε θα τολμούσαμε να επιχειρήσουμε στο κανονικό μας σπίτι. Φαντάσου για παράδειγμα ένα μπάνιο, με ειδική τεχνοτροπία στους τοίχους αντί για πλακάκια, μία σκάλα στερεωμένη στον τοίχο για να κρεμάς τις πετσέτες, ένα καλάθι για τα ρούχα και μερικά καφάσια για τα καλλυντικά σου, αντί για το συνηθισμένο ντουλάπι κάτω από τον νιπτήρα. Αν δεν υπάρχουν αρκετές ντουλάπες στο σπίτι (έτσι κι αλλιώς, οι ντουλάπες ποτέ δεν είναι αρκετές!), μπορείς να τοποθετήσεις μεγάλα ψάθινα κοφίνια στην είσοδο ή στα υπνοδωμάτια, -ένα για κάθε μέλος της οικογένειας-, που θα κρύβουν τα μαγιό, τις πετσέτες και τα είδη για τη θάλασσα. Στην κρεβατοκάμαρα, βάλε ένα μπαούλο ή μια βαλίτσα μπροστά από το κρεβάτι, για να αποθηκεύεις τα σκεπάσματα και τα μαξιλάρια σου. Ή ακόμα, κάλυψε έναν τοίχο του δωματίου με μια όμορφη φωτοταπετσαρία, και τοποθέτησε ράφια σε διάφορα ύψη για να στοιβάξεις ή να κρεμάσεις τα ρούχα σου. Λύσεις πρακτικές που θα σου προσφέρουν, όχι μόνο τους απαραίτητους χώρους αποθήκευσης, αλλά και την ανέμελη ατμόσφαιρα που ζητάς από ένα σπίτι στην εξοχή.  
 
 

Όταν αλλάζει η εποχή και ειδικά όταν μπαίνει το καλοκαίρι, νιώθουμε αυτόματα μία ανάγκη  για αλλαγή. Αλλαγή στη διάθεσή μας, αλλαγή στις συνήθειές μας, αλλαγή στους ρυθμούς της ζωής μας, αλλαγή στον τρόπο που περνάμε τoν ελεύθερο χρόνο μας. Σύμμαχός μας για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές, είναι το εξοχικό μας σπίτι. Αρκεί να του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει και να  διαμορφώσουμε πρακτικούς, άνετους, όμορφους, αλλά και πρωτότυπους χώρους.