Ένα σεκρετέρ, μία ραφιέρα ή βιβλιοθήκη και κάποια όμορφα και πρακτικά αντικείμενα, μπορούν να δημιουργήσουν τον ιδανικό χώρο εργασίας μέσα στο σπίτι, ακόμα κι αν δεν διαθέτεις κάποιο extra δωμάτιο για γραφείο. Είτε θέλεις ένα γραφείο για επαγγελματικούς λόγους, είτε για να εγκαταστήσεις τον υπολογιστή σου μακριά από το τραπεζάκι του σαλονιού, πρέπει να ακολουθήσεις κάποιους βασικούς κανόνες για να γίνει ο χώρος σου λειτουργικός, ευχάριστος και άνετος.
 

 

Πού να βάλω το γραφείο;
 

Βρες το πιο ήσυχο και απόμερο σημείο του σπιτιού, μακριά από τους θορύβους της κουζίνας και της τηλεόρασης. Το γραφείο σου μπορεί να τοποθετηθεί σε μία γωνία, μπροστά από ένα παράθυρο, κάτω από μία σκάλα ή ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά σου, αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Ιδανικά, ο χώρος πρέπει να είναι αρκετά φωτεινός και καλά αεριζόμενος. Με βάση τις διαστάσεις του χώρου που μπορείς να διαθέσεις, αξιολόγησε τις ανάγκες σου και αποφάσισε αν θα λειτουργούσε καλύτερα για σένα ένα όμορφο vintage σεκρετέρ που θα ενταχθεί σαν διακοσμητικό στοιχείο στο σαλόνι σου, ή ένα μεγαλύτερο και πιο πρακτικό γραφείο που θα χωρέσει όλη τη δημιουργική σου ακαταστασία.
 


 


 

Οργανώνω το γραφείο μου

 


Αν δε θέλεις να δουλεύεις ανάμεσα σε βουνά από βιβλία, χαρτιά, φακέλους και γραφική ύλη, σκέψου ποιο είδος επίπλου πρέπει να επιλέξεις. Χρειάζεσαι μία βιβλιοθήκη, τοποθετημένη στον τοίχο πίσω από το γραφείο για να έχεις εύκολη πρόσβαση, με ντουλάπια στο κάτω μέρος για να αποθηκεύεται ό,τι δεν πρέπει να φαίνεται; ‘Η μία ραφιέρα χωρίς πλάτη, που θα τοποθετήσεις στη μέση του χώρου σαν διαχωριστικό, για να κρύψεις το γραφείο από το υπόλοιπο σπίτι; Πολύ σημαντική επίσης, είναι η επιλογή της καρέκλας  για το γραφείο σου. Προτίμησε μία εργονομική και άνετη περιστρεφόμενη καρέκλα με μπράτσα, που θα επιτρέπει στα πόδια να ακουμπούν καλά κάτω, στους μηρούς να βρίσκονται παράλληλα με το πάτωμα και στην πλάτη να είναι ίσια. Για να έχεις σωστή θέση σώματος, ίσως προσθέσεις και ένα υποπόδιο.




 

Ιδέες για ένα όμορφο γραφείο

 


Επιμελήσου τη διακόσμηση του γραφείου σου. Χρησιμοποίησε ανοιχτά και ουδέτερα χρώματα, με λίγες μόνο ζωηρές πινελιές. Το πράσινο χρώμα ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση, ενώ το μωβ ενεργοποιεί τη δημιουργικότητα. Για να μην αποσπάται η προσοχή σου, μην υπερφορτώσεις τον χώρο με πράγματα που δεν είναι απαραίτητα. Μερικοί
βιβλιοστάτες  θα συγκρατήσουν τα βιβλία σου στη θέση τους και θα διακόψουν τη μονοτονία της βιβλιοθήκης. Ένα όμορφο φωτιστικό γραφείου έχει επίσης, τόσο πρακτική, όσο και διακοσμητική σημασία. Να θυμάσαι ότι ο φωτισμός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατός, ούτε αδύναμος, ώστε να μην κουράζει τα μάτια, αλλά να δημιουργεί μία ζεστή ατμόσφαιρα. Λίγα διακοσμητικά αντικείμενα, ένας πίνακας και μερικές φωτογραφίες αρκούν για ένα ολοκληρωμένο και κομψό σύνολο.



 

Διαχωρίζω τον χώρο εργασίας από το υπόλοιπο σπίτι

 


Η τηλε-εργασία έχει γίνει πια μέρος της ζωής μας και ίσως μείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμα. Το περιβάλλον του γραφείου μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι τέτοιο που να βελτιώνει τις συνθήκες της δουλειάς και να μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Είναι πολύ βασικό όμως, να διαχωρίζουμε την επαγγελματική μας ζωή από την προσωπική, ακόμα κι αν αυτά τα δύο συμβαίνουν στον ίδιο χώρο. Αυτός ο συμβολικός διαχωρισμός, μπορεί να επιτευχθεί με κάποιο
παραβάν. Μπορείς να διαλέξεις ένα ξύλινο vintage ή boho παραβάν, ή ένα πιο minimal ή κλασικό, που θα θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.




Ό,τι κι αν επιλέξεις,
σεκρετέρ ή γραφείο, ραφιέρα ή βιβλιοθήκη, μέλημά σου πρέπει να είναι, το σύνολο να μην αποτελεί παραφωνία στον χώρο και να σου προξενεί την επιθυμία να καθήσεις σε αυτό και να εργαστείς. Το γραφείο, είτε περνάς σε αυτό πολλές ώρες κάθε μέρα, είτε μόνο μερικά λεπτά, αξίζει και απαιτεί μία πρακτική και όμορφη διακόσμηση.