Παιδικό δωμάτιο: πώς θα το ετοιμάσεις για τη νέα σχολική χρονιά με 4 απλά βήματα
28 Aug
Το παιδικό δωμάτιο είναι το καταφύγιο κάθε παιδιού. Τώρα που η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλησιάζει, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να το διαρρυθμίσεις και να το διακοσμήσεις σωστά, έτσι ώστε να γίνει ένα ιδανικό περιβάλλον που θα βοηθά το παιδί να είναι ήρεμο και ασφαλές, να μπορεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του, αλλά και να περνά όμορφα τον ελεύθερο χρόνο του.
Βήμα πρώτο: καθαριότητα και ανανέωση
Λίγες ημέρες πριν αρχίσει το σχολείο, το φροντιστήριο και οι αθλητικές δραστηριότητες, είναι ευκαιρία να κάνεις μία γενική καθαριότητα στο παιδικό δωμάτιο. Τώρα είναι επίσης η στιγμή για να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Μήπως το δωμάτιο χρειάζεται βάψιμο; Mήπως το παιδί μεγάλωσε και χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κρεβάτι; Μήπως ξεκινά τώρα το Δημοτικό και είναι ώρα να αποκτήσει το πρώτο του γραφείο; Αν πρόκειται να κάνεις τέτοιου είδους αλλαγές, συζήτησε μαζί του για τα χρώματα και τα πράγματα που του αρέσουν. Φυσικά, θα χρειαστεί να κάνετε συμβιβασμούς. Αν για παράδειγμα αγαπά το κόκκινο χρώμα, μπορείς να βάψεις ένα μικρό κομμάτι του τοίχου σε μία παρεμφερή απόχρωση ή να το επιλέξεις για τα διακοσμητικά του δωματίου!
Βήμα δεύτερο: ξεκαθάρισμα και τακτοποίηση
Εκμεταλλεύσου το γεγονός ότι άδειασες τη ντουλάπα και τα παιδικά έπιπλα για να τα καθαρίσεις, ώστε να κάνεις ταυτόχρονα ένα καλό ξεκαθάρισμα. Ρούχα και παπούτσια που έχουν φθαρεί ή δεν κάνουν πια στο παιδί, παιχνίδια που δεν ταιριάζουν πια στην ηλικία του ή τα έχει βαρεθεί, τα περσινά σχολικά βιβλία και τετράδια… Ξεχώρισε αυτά που θα πετάξεις, αυτά που θα χαρίσεις και αυτά που θα ανακυκλώσεις. Φτιάξε μία λίστα με τα σχολικά είδη και τα ρούχα που θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις. Τακτοποίησε τα ρούχα που θα κρατήσεις, φτιάχνοντας ξεχωριστές στοίβες για τα ρούχα του σχολείου, τις καλές φορεσιές για τα πάρτυ και τις αθλητικές στολές. Ιδανικά, φρόντισε να μπορεί να τα φτάνει το παιδί, ώστε να είναι όσο πιο αυτόνομο γίνεται.
Βήμα τρίτο: διαρρύθμιση και αποθήκευση
‘Εχοντας «ελαφρώσει» το δωμάτιο από τα περιττά πράγματα, σκέψου μήπως θέλεις να αλλάξεις και τη διαρρύθμισή του. Σε γενικές γραμμές, το παιδικό δωμάτιο περιλαμβάνει τρεις ζώνες: αυτή του ύπνου, της μελέτης και του παιχνιδιού. Διαχώρισε νοερά αυτές τις ζώνες με διαφορετικά χρώματα στους τοίχους, πιο ζωηρό χρώμα στην πλευρά του παιχνιδιού και πιο απαλά στη ζώνη του ύπνου και του διαβάσματος. Διαφορετικά, οριοθέτησε τον κάθε χώρο με ένα παιδικό χαλί. Αποθήκευσε τα περισσότερα παιχνίδια σε πανέρια, καφάσια ή κουτιά ώστε να μη σκονίζονται και να μην αποσπούν την προσοχή του παιδιού όταν μελετά. ‘Ετσι, το παιδί δε θα τα βαριέται τόσο εύκολα κι εσύ θα μπορείς να τακτοποιείς και να καθαρίζεις το δωμάτιο πανεύκολα.
Βήμα τέταρτο: η διακόσμηση
Το τελευταίο και το πιο ευχάριστο βήμα είναι κάποιες διακοσμητικές πινελιές που θα προσθέσεις στο παιδικό δωμάτιο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μία ήρεμη, αλλά χαρούμενη και πολύχρωμη διακόσμηση που θα επηρεάζει θετικά την ψυχολογία του παιδιού. Αν υπάρχει χώρος, δημιούργησε μία γωνιά διαβάσματος ή ζωγραφικής, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Απόφυγε τις οθόνες και φρόντισε να υπάρχει φυσικό φως στο δωμάτιο. Διακόσμησε το γραφείο και τη βιβλιοθήκη με λίγα, επιλεγμένα αντικείμενα που αρέσουν στο παιδί και άφησε όσο περισσότερο ελεύθερο χώρο γίνεται στο πάτωμα. Αντίθετα, μπορείς να διακοσμήσεις πλούσια τους τοίχους: μερικά παιδικά πινακάκια πάνω από το κρεβάτι, μια κρεμαστρούλα, ένας μαυροπίνακας δίπλα στο γραφείο, ένα μεγάλο αυτοκόλλητο ρολόι με παιδική παράσταση στον απέναντι τοίχο…
Όταν ασχολούμαστε με τη διακόσμηση στο παιδικό δωμάτιο, στόχος είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου το παιδί θα νιώθει όμορφα και ήρεμα, ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί και να ξεκουραστεί. Απόφυγε τις έτοιμες, απρόσωπες σεταρισμένες λύσεις. Σκέψου προσεκτικά, άκουσε τη γνώμη του, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και φτιάξτε μαζί, ένα δωμάτιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του δικού σου παιδιού!