Είτε βρίσκεται σε ενιαίο χώρο με το καθιστικό ή την κουζίνα, είτε είναι ανεξάρτητο δωμάτιο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξεις την τραπεζαρία στο σπίτι. Ποια είναι όμως η ιδανική μεριά για να την τοποθετήσεις; Ποιον τύπο τραπεζιού πρέπει να επιλέξεις; Πώς θα γίνει αυτός ο χώρος ζεστός και φιλόξενος; Διάβασε τις συμβουλές μας για να πάρεις μερικές ιδέες.
 

Η σωστή θέση της τραπεζαρίας

 

 
 
Κανόνας πρώτος: μη στοχεύεις στη δημιουργία ενός χώρου που θα χρησιμοποιείς μόνο σε γιορτές και φιλικές συγκεντρώσεις. Η τραπεζαρία πρέπει να έχει πρακτική καθημερινή χρήση και να είναι ένας χώρος γεμάτος ζωντάνια, που θα διαθέτει εύκολη πρόσβαση και θα προσφέρει ευχέρεια κινήσεων. Γύρω από το τραπέζι, υπολόγισε 45 εκατοστά για να βγαίνει το κάθε κάθισμα και 120 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο. Αν ο χώρος είναι ενιαίος με το καθιστικό, οριοθέτησέ τον νοερά με το κεντρικό φωτιστικό, το μεγάλο χαλί κάτω από το τραπέζι, ή ακόμα και μια όμορφη, πρακτική ραφιέρα που θα λειτουργήσει ως διαχωριστικό.
 

Διάλεξε το τραπέζι που σου ταιριάζει

 

 
 
Κανόνας δεύτερος: πέρα από την αισθητική, το τραπέζι πρέπει να ταιριάζει στο μέγεθος του χώρου, αλλά και τον τρόπο ζωής σου. Αν οργανώνεις συχνά μεγάλες συγκεντρώσεις, μπορείς να διαλέξεις ένα ανοιγόμενο τραπέζι. Το παραλληλόγραμμο ή το οβάλ σχήμα είναι κλασσικές επιλογές, ενώ το τετράγωνο θεωρείται πιο μοντέρνα λύση. Το στρογγυλό τραπέζι προσφέρεται για τους πιο μικρούς χώρους. Προτίμησε ένα υλικό που συντηρείται και καθαρίζεται εύκολα. Το ξύλο είναι πιο κατάλληλο για σπίτι με μικρά παιδιά, ενώ μία γυάλινη επιφάνεια είναι ανάλαφρη, αλλά δεν ενδείκνυται για τους “μανιώδεις” της καθαριότητας, που ενοχλούνται με την παραμικρή δαχτυλιά.
 

Δώσε ζωή στην τραπεζαρία σου

 

 
 
Κανόνας τρίτος: το κλειδί για μια τραπεζαρία γεμάτη ζωντάνια, είναι ο δυναμισμός της. Το τραπέζι και οι καρέκλες θα δώσουν τον βασικό ρυθμό στον χώρο. Μία τολμηρή πρόταση είναι να συνδυάσεις καθίσματα σε διαφορετικά χρώματα ή ακόμα και σχέδια, π.χ. μία άνετη πολυθρόνα δίπλα σε πιο μοντέρνες και απλές καρέκλες. Υπολόγισε 60 εκατοστά τραπεζιού για κάθε κάθισμα. ‘Ενας χαμηλός μπουφές ή μια ψηλή βιτρίνα θα χωρέσουν το καλό σου σερβίτσιο, τα κρυστάλλινα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα. Διάλεξε έπιπλα που, πέρα από την πρακτική τους χρησιμότητα, θα προσδώσουν μοναδικό χαρακτήρα στον χώρο, χωρίς να τον “βαρύνουν” υπερβολικά.
 

Δημιούργησε έναν χώρο που θα σε κάνει να νιώθεις καλά

 

 
 
Κανόνας τέταρτος: επιμελήσου προσεκτικά τη διακόσμηση της τραπεζαρίας, ώστε να ταιριάξει με το στυλ του υπόλοιπου σπιτιού. Για παράδειγμα, αν θέλεις να δώσεις boho ύφος στην τραπεζαρία σου, η συνταγή είναι απλή: έπιπλα και φωτιστικά από ακατέργαστο ξύλο, ψάθα ή δέρμα, πολύχρωμα σερβίτσια, απρόσμενα σκεύη και ethnic πίνακες ή διακοσμητικά. ‘Οποιο κι αν είναι το στυλ σου, διάλεξε γλυκιές γήινες αποχρώσεις ή πιο έντονα χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, που ανοίγουν την όρεξη. Πρόσθεσε διαφορετικές πηγές φωτισμού, όπως οι απλίκες και τα επιδαπέδια φωτιστικά. Για μια πιο οικεία και ρομαντική ατμόσφαιρα, φώτισε τον χώρο με την γλυκιά λάμψη των κεριών.

Η τραπεζαρία είναι το μέρος όπου περνάμε ευχάριστες ώρες με οικογένεια και φίλους. Εξέτασε τις διάφορες εναλλακτικές, γράψε τα υπέρ και τα κατά και δημιούργησε έναν ευχάριστο και άνετο χώρο, που θα αποτυπώσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις σου.