Καλώς όρισες στη φοιτητική ζωή! Οι κόποι σου ανταμοίφθηκαν και τώρα έχεις αρχίσει ήδη να ετοιμάζεις το σπίτι που θα σε φιλοξενήσει τα επόμενα τέσσερα (και βάλε) χρόνια. Συγκεντρώσαμε εδώ κάποιες ιδέες για να εκμεταλλευτείς στο μάξιμουμ τα διαθέσιμα τετραγωνικά του και να περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια σε έναν ζεστό, όμορφο και άνετο χώρο. 

Από πού να αρχίσω; 

 

 

Ξεκίνα από το βάψιμο! Μια και ο χώρος είναι περιορισμένος, προτίμησε απαλά παστέλ χρώματα που είναι πιο ξεκούραστα για το μάτι, αντανακλούν το φως και δείχνουν τον χώρο πιο μεγάλο και φωτεινό. Αν θέλεις να προσθέσεις έντονο χρώμα, κάντο με τα υφάσματα και τα αξεσουάρ. Εκμεταλλεύσου τους τοίχους για να ορίσεις το στυλ που σου αρέσει, αφού εκ των πραγμάτων δε θα έχεις πολλά έπιπλα για να βάλεις πάνω τους διακοσμητικά. Μία ωραία σύνθεση από ξύλινα πινακάκια  στο καθιστικό, μια φωτοταπετσαρία στο υπνοδωμάτιο, ένα κολάζ από φωτογραφίες στην κουζίνα, θα δώσουν ζεστασιά και χαρακτήρα στο σπίτι, εκφράζοντας παράλληλα την προσωπικότητά σου. 
 

Και στο πάτωμα; 

 

 

Διάλεξε ένα χαλί για να οριοθετήσεις τον χώρο του καθιστικού σου: με έθνικ μοτίβο ή μοντέρνο σχέδιο, κιλίμι ή κουρελού, φτιαγμένο από ψάθα ή βαμβάκι, το χαλί θα ομορφύνει το πάτωμα, θα ζεστάνει το σπίτι και θα δώσει χρώμα στον χώρο σου. Αν δεν έχεις πολλά καθίσματα, ρίξε στο πάτωμα και μερικά μαξιλάρια. Τα μαξιλάρια είναι επίσης ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να κάνεις πιο άνετο και όμορφο τον καναπέ σου ή για να αλλάξεις το στυλ και τα χρώματα του δωματίου όταν βαρεθείς τα προηγούμενα. 
 

Τι έπιπλα χρειάζομαι; 

 

Αν ο χώρος διαμορφωθεί προσεκτικά και μελετημένα, θα χωρέσει όλα όσα χρειάζεται ένα κανονικό σπίτι και ταυτόχρονα θα είναι άνετος και όχι πολύ “φορτωμένος”. Σκέψου πρακτικά και επένδυσε σε έπιπλα που μπορούν να έχουν διπλή χρήση: το κλασικό παράδειγμα είναι ο καναπές-κρεβάτι. Το τραπεζάκι του σαλονιού μπορεί να είναι ταυτόχρονα αποθηκευτικός χώρος για βιβλία ή διάφορα μικροπράγματα. Κι επειδή στην εποχή μας, δε χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από ένα λάπτοπ για τη μελέτη και τις εργασίες σου, σκέψου μήπως μπορείς να χρησιμοποιείς το τραπέζι του φαγητού για γραφείο, ή το αντίθετο!  
 

Το μυστικό για έναν άνετο χώρο 

 

 

Πέρα από τα ανοιχτά χρώματα και τη λειτουργικότητα των επίπλων, δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να φαίνεται ο χώρος σου μεγαλύτερος, αλλά και να είναι πολύ βολικός και άνετος: πρώτον, να μην κρατάς τίποτα περιττό και δεύτερον, να έχεις τα πάντα τακτοποιημένα. Στην κουζίνα σου, δε χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από μερικά ποτήρια, πιάτα, κούπες και τα απαραίτητα σκεύη μαγειρέματος: ένα τηγάνι, μια κατσαρόλα και ένα σουρωτήρι. Στην κρεβατοκάμαρα, δύο σετ σεντόνια, ένα πάπλωμα και δυο παπλωματοθήκες είναι υπεραρκετά. Προμηθεύσου μεγάλα καλάθια και αποθήκευσε εκεί τα λευκά είδη και τις πετσέτες σου.   
 

Οι λεπτομέρειες  

 

 

Πρόσθεσε στον χώρο μερικές δικές σου πρωτότυπες πινελιές. Στο Internet, θα βρεις εκατομμύρια ιδέες διακόσμησης για έμπνευση. Μία γιρλάντα από διακοσμητικά λαμπάκια στον τοίχο, μία σκάλα που θα μεταμορφωθεί σε ραφιέρα και θα διακοσμηθεί με γλαστράκια, αγαπημένα μπιμπελό και βιβλία, ένας πίνακας από φελό που θα γεμίσει με ποστ-ιτ και φωτογραφίες... Μην παραλείψεις να σκορπίσεις στο δωμάτιο αρωματικά κεριά και φυτά που απορροφούν την υγρασία, ειδικά αν πρόκειται για παλιό διαμέρισμα.  

Το ότι είναι μικρό ένα φοιτητικό διαμέρισμα, δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι άδειο και ψυχρό. Βάλε στη διακόσμησή σου, το γούστο, το στυλ και την προσωπικότητά σου και δημιούργησε έναν χώρο που δε θα τον άλλαζες ούτε με το μεγαλύτερο παλάτι!