Μαθήματα διακόσμησης από τον Deco Guru| Μάθημα 3ο - η κλίμακα και η αναλογία
24 Jul
Posted By
0 Σχόλια
2187 View(s)
Ιδέες για τη διακόσμηση του σπιτιού
,
Ιδέες για την επίπλωση του σπιτιού
,
Ιδέες & έμπνευση για την εκλεπτυσμένη διάθεση
Μετά το χρώμα και την ισορροπία, το βασικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε όταν διακοσμούμε έναν χώρο, είναι η κλίμακα και η αναλογία. Η κλίμακα αφορά στο πόσο καλά ταιριάζει το μέγεθος των επίπλων και των αντικειμένων στον συγκεκριμένο χώρο. Αντίθετα, αναλογία υπάρχει όταν τα έπιπλα και τα αντικείμενα ταιριάζουν μεταξύ τους, ως προς το μέγεθος, αλλά και το σχήμα.
Βρες την αναλογία, χωρίς μαθηματικές εξισώσεις!
Αν οι παραπάνω όροι σου φαίνονται πολύ “επιστημονικοί”, μη σε πιάνει πανικός! Δε χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να πετύχεις την κλίμακα και την αναλογία σε ένα δωμάτιο. Συνήθως, με το μάτι μπορούμε να υπολογίσουμε αν για παράδειγμα, ένα χαλί είναι πολύ μικρό και χάνεται μέσα στον χώρο ή είναι υπερβολικά μεγάλο. Για να το μάθεις και επίσημα, σου λέμε λοιπόν ότι το χαλί του καθιστικού είναι στο σωστό μέγεθος όταν τα μπροστινά πόδια των επίπλων -των καναπέδων και των πολυθρόνων- πατάνε σε αυτό. Στην τραπεζαρία πρέπει να πατάνε και τα 4 πόδια της κάθε καρέκλας, ενώ στην κρεβατοκάμαρα, όλο το κρεβάτι. Ωστόσο, το χαλί πρέπει να αφήνει κενό από τους γύρω τοίχους του δωματίου 20 έως 45 εκατοστά, διαφορετικά κάνει τον χώρο να φαίνεται μικρότερος και θυμίζει μοκέτα!
Αναλογία πάνω στα έπιπλα και τους τοίχους
Οσον αφορά τα επιτραπέζια διακοσμητικά, ένας είναι ο βασικός κανόνας. Δεν πρέπει να ξεπερνούν σε μήκος ή ύψος το ένα τρίτο του επίπλου το οποίο διακοσμούν. Δε βάζουμε λοιπόν ένα τεράστιο βάζο πάνω σε ένα βοηθητικό τραπεζάκι και δεν αραδιάζουμε όλα τα ασημικά της γιαγιάς πάνω στον μικρό μας μπουφέ! Το ίδιο συμβαίνει και με τα επιτοίχια διακοσμητικά, τους πίνακες ή τους καθρέπτες. Πάνω από το κρεβάτι ή τον καναπέ, ο πίνακας θα πρέπει να έχει μήκος από το ½ ως τα 2/3 του επίπλου. Αν πρόκειται για πολλούς πίνακες, τους λαμβάνουμε υπόψιν σαν σύνολο. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν πάνω-κάτω και για τα φωτιστικά μας (αναλυτικά θα βρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες στο αντίστοιχο blog). Το σχήμα της επιτοίχιας σύνθεσης θα πρέπει επίσης να είναι ίδιο με αυτό του επίπλου ή ιδανικά και του τοίχου στο οποίο βρίσκεται.
Ο χρυσός κανόνας των τριών!
‘Οταν δεν ξέρεις πώς να διακοσμήσεις ένα έπιπλο, ακολούθησε αυτόν τον μαγικό κανόνα που έχει αποδειχτεί αλάνθαστος! Διάλεξε τρία (έως το πολύ πέντε) αντικείμενα, οπωσδήποτε διαφορετικού μεγέθους και ύψους. Ο μονός αριθμός τείνει να είναι πιο ευχάριστος αισθητικά, γιατί δίνει αρμονική ροή και συνοχή στο σύνολο. Δες λίγο αυτά τα παραδείγματα:
- πάνω στην κονσόλα της εισόδου, ένα ψηλό αμπαζούρ για διακριτικό φωτισμό, ένας χαμηλός δίσκος για να ακουμπάς κλειδιά και μικροαντικείμενα μόλις μπαίνεις στο σπίτι και μία μεσαίου ύψους κορνίζα.
- πάνω στο τραπεζάκι του καθιστικού, ένα μεγάλο βάζο με διακοσμητικά λουλούδια, ένα χαμηλό μπωλ και ένα ενδιάμεσου μεγέθους ξύλινο κουτί.
- πάνω στο περβάζι του τζακιού, ένας πίνακας, ένα επιτραπέζιο ρολόι και ένα σχεδόν επίπεδο κηροπήγιο με ρεσώ.
Και η σωστή κλίμακα...
‘Οπως είπαμε, η κλίμακα αφορά συνολικά τον χώρο που διακοσμούμε. Αν το καθιστικό σου είναι μικρό, μην επιλέξεις έναν τεράστιο καναπέ που θα το γεμίσει ασφυκτικά από τοίχο σε τοίχο. Αν πάλι το δωμάτιο έχει μεγάλα παράθυρα και ανοίγματα, ή αν είναι ψηλοτάβανο, έχεις το περιθώριο να βάλεις περισσότερα και πιο επιβλητικά έπιπλα. Επίσης, το βασικό έπιπλο του χώρου θα καθορίσει το μέγεθος των υπολοίπων. Δε θα βάλεις δηλαδή ένα μικροσκοπικό τραπεζάκι μπροστά σε έναν xxl καναπέ! Το πιο βασικό είναι ότι πρέπει να υπάρχουν αρκετά μεγάλα κενά ανάμεσα στα έπιπλα, για να “ξεκουράζεται” το μάτι. Σε γενικές γραμμές, καλύπτουμε το 60% του χώρου με έπιπλα και αφήνουμε το υπόλοιπο 40%, κενό. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:
- το τραπεζάκι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το μισό από το μήκος του καναπέ, να είναι το πολύ 10 εκατοστά ψηλότερο και να τοποθετηθεί 40-45 εκατοστά από αυτόν.
- τα απέναντι καθίσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε απόσταση μίνιμουμ 100 και μάξιμουμ 300 εκατοστών.
- η τηλεόραση πρέπει να βρίσκεται περίπου σε απόσταση 210 εκατοστών από τον καναπέ. Το κέντρο της οθόνης πρέπει να είναι 75 εκατοστά πιο πάνω από τα καθίσματα του χώρου.
Επομένως, αν για να επιλέξεις τα χρώματα του χώρου σου, το απαραίτητο εργαλείο είναι ο χρωματικός κύκλος... αν για την ισορροπία, χρειάζεσαι μία νοερή ζυγαριά... τότε, για την κλίμακα και την αναλογία, χρειάζεσαι μεζούρα και χάρακα! Καλή επιτυχία στη δημιουργία του τέλειου σπιτιού!