Μαθήματα Διακόσμησης από τον Deco Guru | Μάθημα 2ο - Η ισορροπία
23 Jul
Posted By
0 Σχόλια
2484 View(s)
Ιδέες για τη διακόσμηση του σπιτιού
,
Ιδέες για την επίπλωση του σπιτιού
,
Ιδέες & έμπνευση για την εκλεπτυσμένη διάθεση
Η ισορροπία
Σου έχει τύχει να μπεις σε κάποιον χώρο για πρώτη φορά και να νιώσεις αμέσως άνετα και αναπαυτικά; Είναι πολύ πιθανό αυτό να συνέβη επειδή ο χώρος είχε ισορροπία! Ισορροπία είναι η ίση κατανομή του οπτικού βάρους των επίπλων και των αντικειμένων σε έναν χώρο. Αν ένα δωμάτιο δεν έχει ισορροπία, μας αγχώνει και μας κάνει να νιώθουμε άβολα, χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Σήμερα θα μιλήσουμε για τους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε την ισορροπία σε κάθε χώρο του σπιτιού μας, χωρίς να είμαστε ειδικοί της διακόσμησης.
Η απόλυτη συμμετρία είναι το ευκολάκι…
Εντόπισε το κεντρικό σημείο ενός δωματίου, το έπιπλο ή το δομικό στοιχείο που θα κοίταζε πρώτα κάποιος αν έμπαινε σε αυτόν τον χώρο: το τραπέζι στην τραπεζαρία, το τζάκι στο σαλόνι, το γραφείο στον χώρο εργασίας του σπιτιού. Αριστερά και δεξιά από αυτό το κεντρικό στοιχείο, δημιούργησε δύο πανομοιότυπες συνθέσεις από έπιπλα, φωτιστικά, πίνακες και διακοσμητικά. Η απόλυτη συμμετρία επιτυγχάνεται όταν το μισό δωμάτιο μοιάζει σα να καθρεφτίζεται στο άλλο μισό! Δύο ίδιες βιβλιοθήκες εκατέρωθεν του τζακιού, δύο αντικρυστοί καναπέδες, δύο ίδιοι πίνακες στις απέναντι πλευρές. Αν σου φαίνεται παράξενο, σκέψου τον τρόπο που έχεις διακοσμήσει την κρεβατοκάμαρά σου. Αν έχεις τοποθετήσει δύο ίδια κομοδίνα αριστερά και δεξιά από το κρεβάτι, με ασορτί αμπαζούρ και διακοσμητικά, έχεις επιλέξει την απόλυτη συμμετρία χωρίς να το καταλάβεις!
...αλλά η ασυμμετρία είναι πιο ενδιαφέρουσα!
Ισορροπία μπορείς να πετύχεις και μέσω της ασυμμετρίας. Και μάλιστα με πολύ πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Είναι ένα είδος διακόσμησης λιγότερο επίσημο από το προηγούμενο, που δίνει ζωντάνια στον χώρο και προσφέρει το στοιχείο της έκπληξης. Φαντάσου ότι υπάρχει μία τεράστια ζυγαριά μέσα στο δωμάτιο, σαν αυτές που χρησιμοποιούσαν παλιά οι έμποροι, με τα σιδερένια βαράκια. Η ισορροπία επιτυγχάνεται όταν τα δύο μέρη της ζυγαριάς είναι ισοβαρή. Μοιράζουμε λοιπόν ισόποσα τα βαριά και τα ελαφριά έπιπλα μέσα στον χώρο.
Δες μερικά παραδείγματα:
Δες μερικά παραδείγματα:
- απέναντι από τον καναπέ στο καθιστικό, δύο πολυθρόνες ή δύο μεγάλα πουφ.
- αριστερά του καναπέ ένα τραπεζάκι με ένα αμπαζούρ και δεξιά του ένα επιδαπέδιο φωτιστικό.
- Μία σύνθεση με βάζα πάνω σε μια συρταριέρα αριστερά του τζακιού και μία μεγάλη σύνθεση από πίνακες στα δεξιά.
Διαφορετικά στοιχεία λοιπόν, αλλά με ίδιο οπτικό βάρος, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την ισορροπία στον χώρο. Να θυμάσαι ότι τα έπιπλα και τα αντικείμενα που έχουν σκούρο ή έντονο χρώμα, είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος ή έχουν περίεργο σχήμα, φαίνονται “βαρύτερα”!
Και ο συνδυασμός συμμετρίας και ασυμμετρίας
Η συμμετρία και η ασυμμετρία έχουν διαφορετικά οφέλη: η συμμετρία μας δίνει την αίσθηση της τάξης και της σταθερότητας και μας προσφέρει ηρεμία, ενώ η ασυμμετρία κάνει τον χώρο πιο ζεστό και φιλόξενο. Μπορούμε λοιπόν να συνδυάσουμε και τα δύο μέσα στο ίδιο δωμάτιο για να έχουμε ιδανικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στην τραπεζαρία έχουμε τη συμμετρία από το τραπέζι με τις ίδιες καρέκλες στις δύο του πλευρές και ασυμμετρία διακοσμώντας αριστερά από τον μπουφέ μία σύνθεση από κασπώ με μεγάλα φυτά και δεξιά του ένα επιδαπέδιο βάζο, έναν καθρέπτη ή έναν πίνακα. Στον χώρο του γραφείου, τοποθέτησε δύο ίδιες ραφιέρες αριστερά και δεξιά από το σεκρετέρ και πέτυχε την ασυμμετρία τοποθετώντας στον απέναντι τοίχο, μία πολυθρόνα και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό στην μία πλευρά και μία μεγάλη συλλογή από πινακάκια στην άλλη. Φρόντισε να υπάρχουν σε κάθε χώρο χαμηλά και ψηλά έπιπλα που εναλλάσσονται μεταξύ τους, αλλιώς το σύνολο κινδυνεύει να γίνει βαρετό.
Σε κάθε περίπτωση, ακολούθησε το less is more, ή όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, “ουκ εν τω πολλώ το ευ”. Διάλεξε τα έπιπλα και τα διακοσμητικά που σε εκφράζουν χωρίς να γεμίσεις ασφυκτικά το δωμάτιο. Η ισορροπία θα αναλάβει να κάνει τον χώρο όμορφο, χαλαρωτικό και ευχάριστο. Με δυο λόγια, η ισορροπία μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα απλό δωμάτιο και ένα υπέροχο δωμάτιο!