Τα φωτιστικά είναι η τελευταία σημαντική πινελιά που βάζουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Πολύφωτα ή μονόφωτα, οροφής, επιτοίχια ή επιδαπέδια, λαμπατέρ και πορτατίφ, απλίκες, φωτιστικά γραφείου...Η επιλογή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση και εγείρει πολλές απορίες. Σε ποια κριτήρια να βασιστείς; Πώς να παντρέψεις αποτελεσματικότητα και αισθητική; Ποιος τύπος φωτιστικού είναι ιδανικός για κάθε χώρο; Μποέμ στυλ, vintage ή industrial; Ας ρίξουμε λίγο φως σε αυτή την υπόθεση! 
 

Τι πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις φωτιστικά 

 
Ο τύπος φωτιστικού που επιλέγουμε, προκύπτει από τις προσωπικές μας ανάγκες για κάθε συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού. Στους λειτουργικούς χώρους, όπως οι χώροι φαγητού, μελέτης και εργασίας, χρειαζόμαστε δυνατό και επικεντρωμένο φωτισμό, ενώ στους υπόλοιπους, ο φωτισμός θέλουμε να είναι διακριτικός και διάχυτος. 

Οι διαστάσεις του χώρου είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν στην επιλογή μας. Για ένα δωμάτιο 10 τ.μ. για παράδειγμα, το φωτιστικό πρέπει να έχει διάμετρο 30-40 εκατοστά, ενώ για ένα πολύ μεγαλύτερο δωμάτιο, το φωτιστικό πρέπει να ξεπερνά τα 60 εκατοστά. Επίσης, λαμβάνουμε υπόψιν το ύψος του δωματίου και προτιμούμε σποτ ή πλαφονιέρες για τους χαμηλοτάβανους χώρους.  

Η τάση της εποχής επιβάλλει φυσικά υλικά, δηλαδή ψάθα, ρατάν, διαφανές ή χρωματιστό γυαλί. Εκτός από την ομορφιά τους, τα φωτιστικά που είναι φτιαγμένα από αυτά τα υλικά, δημιουργούν παιχνιδίσματα με το φως και είναι σα να «ντύνουν» τους τοίχους και το πάτωμα, σκορπώντας θαλπωρή.  

‘Εχε σα γνώμονα ότι όποιο μέρος επιλέγεις να φωτίσεις, παίρνει ζωή, ενώ όποιο μένει σκοτεινό, περνά απαρατήρητο στο βλέμμα.  

Τέλος, μην πλημμυρίσεις τον χώρο με φωτιστικά, μόνο και μόνο επειδή σου αρέσουν. Μελέτησε προσεκτικά τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής της οικογένειας και ρίξε φως ακριβώς εκεί που χρειάζεται. Οι συμβουλές που ακολουθούν, θα σε βοηθήσουν σε αυτό. 

 



 

Δυνατό φως πάνω από το τραπέζι του φαγητού 


Για την τραπεζαρία, επιλέγουμε ένα πολύφωτο οροφής, το οποίο θα κατεβαίνει ως τα 70 εκατοστά πάνω από το τραπέζι του φαγητού. Ο κεντρικός φωτισμός φωτίζει το σύνολο ενός δωματίου ομοιόμορφα και διευκολύνει την κίνησή μας στον χώρο, χωρίς να δημιουργεί σκιές. ‘Οσο πιο χαμηλά τοποθετούμε ένα κρεμαστό φωτιστικό, -όπως στην περίπτωση της τραπεζαρίας-, τόσο το φως προσανατολίζεται προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Το σχήμα του φωτιστικού μας, θα πρέπει να είναι αρμονικό με το σχήμα του τραπεζιού: επιλέγουμε στρογγυλό φωτιστικό για στρογγυλό ή οβάλ τραπέζι και μακρόστενο για παραλληλόγραμμο τραπέζι. Το μήκος του φωτιστικού θα πρέπει να αναλογεί στο ένα τρίτο του μήκους του τραπεζιού μας. Μπορούμε να προσθέσουμε μία δεύτερη πηγή φωτός πάνω από τον μπουφέ, με δύο απλίκες, αριστερά και δεξιά από τον καθρέφτη ή τον πίνακα που έχουμε διακοσμήσει εκεί.  Για το τραπέζι ή το πάσο της κουζίνας, προτιμούμε ένα μονόφωτο φωτιστικό, σε απλό σχέδιο, π.χ. σε σχήμα καμπάνας, από μέταλλο ή γυαλί -και οπωσδήποτε όχι από ύφασμα-, για να καθαρίζεται εύκολα. Συμπληρωματικά, τοποθετούμε σποτάκια πάνω από τον πάγκο της κουζίνας, στα σημεία όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού.  


 


 

Θεατρικός φωτισμός για το σαλόνι 


Το σαλόνι είναι ένα βασικό δωμάτιο του σπιτιού, όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και οι φίλοι, αλλά είναι ταυτόχρονα και το μέρος όπου ξεκουραζόμαστε, βλέπουμε τηλεόραση, διαβάζουμε, δουλεύουμε με τον υπολογιστή μας. Επιλέγουμε λοιπόν, διαφορετικές πηγές φωτισμού και τις τοποθετούμε σε θέσεις-κλειδιά μέσα στον χώρο, ώστε να ακολουθούν τον ρυθμό της ζωής της οικογένειας: λειτουργικός φωτισμός μόλις αρχίσει να νυχτώνει και ατμοσφαιρικός φωτισμός, πιο αργά το βράδυ. Ο κεντρικός φωτισμός πρέπει να είναι γλυκός, με θερμό φως και να μην τυφλώνει. Ιδανικά, φροντίζουμε να είναι ρυθμιζόμενος, για να έχουμε πιο δυνατό φως όταν χρειάζεται και χαμηλό, όταν χαλαρώνουμε. Από εκεί και πέρα, ένα επιδαπέδιο φωτιστικό στον χώρο του διαβάσματος, δίπλα στον καναπέ ή την πολυθρόνα, επιτραπέζια πορτατίφ πάνω σε μια συρταριέρα ή ένα γωνιακό τραπεζάκι, ένα φωτιστικό για το γραφείο μας όπου χρειαζόμαστε δυνατό φωτισμό για να εργαστούμε... Πέρα από τη χρηστικότητά τους, όλες αυτές οι πηγές φωτός έχουν και αξία διακοσμητική, αφού συμβάλλουν στη δημιουργία μιας όμορφης και ζεστής ατμόσφαιρας και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την αισθητική του χώρου.  

 


 

Διακριτικό φως στα υπνοδωμάτια  


Στο υπνοδωμάτιο, ο φωτισμός προσαρμόζεται στη λειτουργία του δωματίου που είναι η χαλάρωση λίγο πριν τον ευεργετικό ύπνο. Συνεπώς, ο δυνατός φωτισμός δεν ενδείκνυται. Προτιμούμε ένα κεντρικό φωτιστικό από ρατάν ή ύφασμα, που φιλτράρει το φως και καλύπτει τη λάμπα, ώστε να μην τη βλέπουμε άμεσα όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Αν συνηθίζουμε να διαβάζουμε λίγο πριν κοιμηθούμε, θα χρειαστούμε δύο μικρά λαμπατέρ για τα κομοδίνα. Στο παιδικό δωμάτιο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το δωμάτιο αυτό είναι ο ιδιωτικός χώρος του παιδιού, το μέρος όπου παίζει, μελετά, ξεκουράζεται και δέχεται τους φίλους του. Είναι με λίγα λόγια, ένα μικρό σπίτι μέσα στο σπίτι μας. Συνδυάζουμε λοιπόν τον κεντρικό φωτισμό στο ταβάνι με άλλες πηγές φωτός, όπως το απαραίτητο φωτιστικό του γραφείου, ένα λαμπατέρ ή ένα επιτοίχιο φωτιστικό δίπλα από το κρεβάτι και ένα μικρό φωτάκι για τη νύχτα.  

 


 

Και μερικές πρωτότυπες ιδέες… 


Αν όλα τα παραπάνω, σου φάνηκαν συνηθισμένα και ψάχνεις για κάτι διαφορετικό, να μερικές ιδέες που ξεφεύγουν από την πεπατημένη οδό, χωρίς να είναι απαγορευτικά τολμηρές: 
 -Χρησιμοποίησε διακοσμητικά λαμπάκια. Ταιριάζουν σε κάθε διακοσμητικό ύφος και σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού: στα υπνοδωμάτια, στο σαλόνι, ακόμα και στην κουζίνα. Βάλτα μέσα σε μπουκάλια ή βάζα, τύλιξέ τα γύρω από φυτά, τοποθέτησέ τα γύρω από έναν συρμάτινο πίνακα με φωτογραφίες, κάρτες και σημειωματάκια… Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και θα έχεις ένα ακόμα φωτιστικό, φτιαγμένο από τα χεράκια σου και με ελάχιστο κόστος.   

- Πρόσθεσε ένα στοιχείο έκπληξης. Για παράδειγμα, διάλεξε ένα εντυπωσιακό XXL φωτιστικό για έναν μικρό χώρο, όπως η είσοδος. Προσοχή όμως! Είναι μία ιδέα που ενδείκνυται μόνο για σπίτια με minimal διακόσμηση, όπου το φωτιστικό θα λειτουργήσει ως κεντρικό στοιχείο σε έναν χώρο με ελάχιστα έπιπλα και αντικείμενα. Επίσης, δε μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση που επιλέγουμε φωτιστικό για να μπει πάνω από τραπέζι ή άλλο έπιπλο. Για πρακτικούς λόγους, -για να μην εμποδίζει το πέρασμα ή το άνοιγμα κάποιας πόρτας-, αλλά και για αισθητικούς λόγους, τοποθετούμε τα πολύ μεγάλα φωτιστικά κοντά στο ταβάνι. 

-Βάλε κρεμαστά φωτιστικά σε ένα απρόσμενο σημείο στην άκρη του δωματίου, αντί για το κέντρο. Ας πούμε, στη γωνιά του διαβάσματος στο καθιστικό, ή πάνω από τα κομοδίνα στο υπνοδωμάτιο, αντί για λαμπατέρ. Σε έναν industrial χώρο, όπου δεν ενοχλεί να φαίνονται οι ράγες και τα καλώδια, δε χρειάζεται καν να υπάρχει ηλεκτρολογική πρόβλεψη γι’ αυτό! 

-Ξέχνα το total look! Αν σου αρέσει πολύ κάποιο φωτιστικό, αλλά δε συμφωνεί με το στυλ που έχεις επιλέξει για το σπίτι σου, δεν πειράζει! Ποιος σε εμποδίζει να βάλεις έναν πολυέλαιο-αντίκα πάνω από ένα μοντέρνο design τραπέζι, ή ένα industrial φωτιστικό μέσα σε ένα κλασσικό ντεκόρ; Αν εσένα σε ικανοποιεί αισθητικά και έχεις αυτοπεποίθηση για το γούστο σου, τόλμησέ το.    

-Bάλε δύο-τρία ίδια κρεμαστά αμπαζούρ, αντί για ένα. Είναι μια όμορφη λύση για τον διάδρομο, το τραπέζι της τραπεζαρίας ή το πάσο της κουζίνας. Αν πάλι, επιλέξεις να τα τοποθετήσεις σε κάποια γωνιά, όπως προτείναμε παραπάνω, είναι προτιμότερο αυτά να μπουν σε διαφορετικά ύψη και να έχουν ανόμοια σχέδια, αλλά ταιριαστά υλικά και ύφος. 


 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φωτιστικά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο μιας επιτυχημένης και αρμονικής διακόσμησης, ενώ όταν αρχίζει να νυχτώνει, αναπληρώνουν το φυσικό φως και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μαγικής ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι. Διάλεξέ τα με προσοχή και αγάπη και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε αποζημιώσει!