Η διακόσμηση και η διαρρύθμιση του σαλονιού είναι μία ευχάριστη διαδικασία, αλλά έχει και τις δυσκολίες της. Ποια είναι η ιδανική διάταξη επίπλων για το μικρό σου καθιστικό; Με ποια κριτήρια να επιλέξεις τα έπιπλά σου; Πώς θα φτιάξεις το σπίτι σου, όπως ακριβώς το έχεις ονειρευτεί; Οι συμβουλές που ακολουθούν, φιλοδοξούν να σε βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα. 
 

Κανόνας 1ος: Ανακάλυψε το στυλ σου 

Αποφάσισε ποιο διακοσμητικό ύφος σε αντιπροσωπεύει. Στο Internet, θα βρεις άπειρες εικόνες από καθιστικά. Διάλεξε αυτές που σου αρέσουν περισσότερο. Είναι μια κλασσική βιτρίνα που σου τράβηξε την προσοχή; Mήπως δε μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από τον έθνικ ξυλόγλυπτο μπουφέ; Θέλεις έναν χώρο λιτό και ήρεμο, ή γεμάτο ζωή και χρώμα; Αυτό το πρώτο βήμα είναι πολύ βασικό, για να πετύχεις ένα αρμονικό αποτέλεσμα, που θα σε ικανοποιεί για πολλά χρόνια.  
 


 

Κανόνας 2ος: Συνόψισε τις ανάγκες σου 

Υπάρχουν έπιπλα που είναι must για κάθε σαλόνι. Υπάρχουν όμως κι άλλα, που η επιλογή τους εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του καθενός. Αν για παράδειγμα, σου αρέσει να καλείς την παρέα σου όλη την ώρα στο σπίτι, θα χρειαστείς σκαμπό και πουφ για να χωρούν όλοι. Αν πάλι, θέλεις τα απογεύματά σου για να ξεκουράζεσαι, προτιμότερη είναι μία αναπαυτική μπερζέρα. Φτιάξε μία λίστα με όλα τα έπιπλα που σου είναι απαραίτητα και προσπάθησε να μην παρεκκλίνεις από αυτή.     
 


 

Κανόνας 3ος : Πάρε τη μεζούρα και μέτρα 

Μπορεί να ξετρελάθηκες με τον γωνιακό καναπέ της φίλης σου, αλλά χωράει στον δικό σου χώρο; Για τα μικρά καθιστικά, συνήθως προτιμούμε έναν διθέσιο ή τριθέσιο καναπέ και δύο πολυθρόνες. Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σχεδίασε το δωμάτιο στις σωστές του διαστάσεις. Δοκίμασε δυο-τρεις διαφορετικούς τρόπους να τοποθετήσεις έπιπλα σε αυτόν, ώστε να εκμεταλλευτείς άριστα τον διαθέσιμο χώρο, χωρίς όμως να τον γεμίσεις ασφυκτικά. 
 


 

Κανόνας 4ος: Επιδίωξε την αρμονία 

Τα υλικά και τα χρώματα των επίπλων πρέπει να ταιριάζουν,  όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το πάτωμα, τους τοίχους, τα κουφώματα. Αν τα σταθερά στοιχεία του χώρου είναι σε ουδέτερους γλυκούς τόνους, τότε μπορούμε να αναμείξουμε άφοβα τα στυλ και τα χρώματα στα έπιπλά μας ή να τοποθετήσουμε π.χ., τη «γεμάτη» βιβλιοθήκη που ονειρευόμαστε. Αντίθετα, αν το δωμάτιο έχει ήδη έντονα δομικά στοιχεία, θα επιλέξουμε μία αθόρυβη μεταλλική ή ξύλινη ραφιέρα
 
 
 

Κανόνας 5ος: Δώσε βάση στη λειτουργικότητα 

Σκέψου πρακτικά. Φρόντισε να διαλέξεις έπιπλα που, εκτός από ομορφιά, προσφέρουν άφθονους αποθηκευτικούς χώρους: ένα τραπεζάκι σαλονιού με συρταράκια, ένα έπιπλο τηλεόρασης με ντουλαπάκια στο κάτω μέρος, ένας πάγκος αποθήκευσης στην είσοδο…’Οσο περισσότερους τέτοιους χώρους έχει ένα σπίτι, τόσο πιο άνετο και τακτοποιημένο φαίνεται. 
 
 

 
 

Κανόνας 6ος: ‘Ορισε το budget σου 

Ο οικονομικός παράγοντας είναι ο πιο καθοριστικός για τις επιλογές σου. ‘Ορισε το μέγιστο συνολικό ποσό που θέλεις να ξοδέψεις. Μη χάνεις χρόνο με έπιπλα που δεν αντέχει το πορτοφόλι σου. ‘Ετσι κι αλλιώς, υπάρχει τεράστια ποικιλία από έπιπλα, για το καθιστικό και την τραπεζαρία, που είναι οικονομικά, χωρίς να υστερούν σε ποιότητα και ντιζάιν.  
 


 
 

Κανόνας 7ος: ‘Ερωτας με την πρώτη ματιά 

Αυτός ο κανόνας είναι ουσιαστικά η εξαίρεση στον προηγούμενο. Αν είδες ένα σεκρετέρ που δε μπορεί να φύγει από το μυαλό σου για μέρες, απόκτησέ το, ακόμα κι αν είναι εκτός προϋπολογισμού. Αλλιώς, θα μείνεις για πάντα με την ιδέα ότι κάτι λείπει από το σπίτι σου.
 
 

 
  

Κανόνας 8ος: Πάρε τον χρόνο σου 

Μη βιαστείς. Κατάληξε στο στυλ, κατάγραψε τις ανάγκες σου, ανάλυσε τις τιμές, τα υλικά, την ποιότητα… Φλέρταρε με την ιδέα και φαντάσου τον χώρο σου, διαμορφωμένο με τα έπιπλα που διάλεξες. Αν εξακολουθείς να έχεις τον ίδιο ενθουσιασμό μετά από λίγες μέρες, προχώρα στις αγορές σου. Καλώς όρισες στο καινούριο σου σαλόνι!