Τα λουλούδια προσφέρουν πινελιές χρώματος σε έναν συχνά ουδέτερο χώρο και φέρνουν τη φύση μέσα στο σπίτι. Πολλοί είναι αυτοί δε, που προτιμούν τα τεχνητά λουλούδια αντί για τα αληθινά, για προφανείς λόγους: χωρίς να υστερούν καθόλου σε ομορφιά, μας απαλλάσσουν από την αλλαγή του νερού και κάθε άλλη φροντίδα, είναι οικονομικά γιατί δε χρειάζεται να τα αντικαταστήσουμε μετά από λίγες ημέρες, δε χρειάζονται ήλιο οπότε μπορούν να μπουν στο πιο σκοτεινό σημείο του σπιτιού για να το φωτίσουν... Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς θα φτιάξετε τις δικές σας μοναδικές ανθοσυνθέσεις με διακοσμητικά λουλούδια!
 

Τα χρώματα των λουλουδιών

 

 
'Ενα center-piece με λουλούδια στην τραπεζαρία, ένα μπουκέτο στο περβάζι του τζακιού ή μία ανθισμένη σύνθεση πάνω στο έπιπλο της εισόδου, είναι εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για να προσθέσουμε μία ξεχωριστή λεπτομέρεια στη διακόσμησή μας. Τρόποι που θα είναι διπλά αποτελεσματικοί αν δεν αφήσουμε τη χρωματική παλέτα στην τύχη. Για ένα κομψό αποτέλεσμα, διαλέξτε ίδια ή αναλογικά χρώματα λουλουδιών σε σχέση με τις αποχρώσεις που ήδη υπάρχουν στον χώρο, π.χ. σε μία διακόσμηση με λευκό ή απαλό ροζ χρώμα, διακοσμήστε έντονα ροζ και φούξια λουλούδια. Αν πάλι θέλετε να επιτύχετε τη μικρή χαρούμενη αντίθεση που πάντα πρέπει να υπάρχει σε κάθε διακόσμηση, επιλέξτε λουλούδια με ζωηρά χρώματα όπως το πορτοκαλί ή το κόκκινο. 
 

Τα κατάλληλα λουλούδια για κάθε στυλ

 

 
Κάθε λουλούδι δεν πηγαίνει με όλα τα στυλ. ‘Ετσι, τα κλαδιά pampas ταιριάζουν τέλεια σε ένα boho καθιστικό, ενώ σε ένα κλασσικό σπίτι θα επιλέξουμε να φτιάξουμε πυκνές και συμμετρικές συνθέσεις με ορχιδέες, τριαντάφυλλα ή πράσινα φύλλα ευκάλυπτου. Σε μία minimal διακόσμηση, συναντάμε μεγάλα βάζα που μπορεί να έχουν ένα μόνο ανθισμένο κλαδί κερασιάς ή μερικές επιβλητικές μανόλιες. Αν το στυλ σας είναι πιο ρουστίκ, τύπου farmhouse ή country chic, οι ανθισμένες γιρλάντες ορτανσίας, οι μαργαρίτες και οι νερανγκούλες είναι η ιδανική λύση. Πέρα από τα στυλ, δημιουργήστε τις συνθέσεις που ταιριάζουν στο αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε: θέλετε κάτι απρόσμενο και ιδιαίτερο, ή κάτι διακριτικό, σικ και ρομαντικό;
 

Η επιλογή του σωστού βάζου

 

 
 
Το βάζο είναι για την ανθοσύνθεση, ό,τι είναι το κάδρο για έναν πίνακα. Πέρα από το ότι πρέπει να μας αρέσει η αισθητική του και να μπορεί να σταθεί και μόνο του μέσα στον χώρο μας, το βάζο πρέπει να αναδεικνύει τα λουλούδια και να τους δίνει αρκετό χώρο ώστε να απλωθούν σωστά. Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των λουλουδιών, επιλέξτε βάζα που θα δώσουν αρκετό “αέρα” στη σύνθεσή σας, αλλά ταυτόχρονα θα κρατούν τα λουλούδια στέρεα για να μην μετακινούνται και πέφτουν. ‘Οσο για το ύψος του, τηρήστε τον κανόνα ένα προς τρία ή δύο προς τρία, δηλαδή το βάζο να είναι μίνιμουμ το ένα τρίτο και μάξιμουμ τα δύο τρίτα του ύψους του μπουκέτου.
 

H τοποθέτηση των λουλουδιών

 

 
Ξεκινήστε από το βασικό λουλούδι της σύνθεσής σας και τοποθετήστε ελαφρώς λοξά τα πρώτα τέσσερα άνθη στο γείσο του βάζου και τα υπόλοιπα προς το κέντρο. Προτιμήστε μονό αριθμό σε κάθε χρώμα λουλουδιού για ένα πιο φυσικό και ανέμελο αποτέλεσμα. Επαναλάβετε τα ίδια βήματα με το επόμενο είδος ή χρώμα λουλουδιού. Στο τέλος, προσθέστε τα πιο λεπτά λουλουδάκια ή την πρασινάδα ώστε να γεμίσετε όλα τα κενά. Αν δυσκολεύεστε να τοποθετήσετε τα λουλούδια, μπορείτε να βάλετε λεπτές λωρίδες σελοτέιπ κάθετα και οριζόντια στο γείσο του βάζου ώστε να σχηματίσετε μικρά τετράγωνα κενά μέσα από τα οποία θα περάσετε τα λουλούδια. Διαφορετικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μία βάση με περλίτσες, άμμο, πετρούλες ή χαρτί αφής, ή να δέσετε το μπουκέτο με μία κορδέλα πριν το τοποθετήσετε στο βάζο.

Μια χαμηλή σύνθεση για το επόμενο επίσημο τραπέζι σας, ένα επιδαπέδιο βάζο με μεγάλα ανθισμένα κλαδιά σε κάποια γωνιά του καθιστικού, ένα όμορφο μπουκετάκι πάνω στο έπιπλο της εισόδου... Πειραματιστείτε με τα διακοσμητικά λουλούδια και σκορπίστε χρώμα και χαρούμενες νότες σε κάθε χώρο του σπιτιού σας!