Mάθημα 1ο: Το χρώμα! 

 
Ετοιμάζεις το καινούριο σου σπιτικό ή κάνεις κάποια αλλαγή στη διακόσμησή σου; Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσεις, είτε στους τοίχους, είτε στα έπιπλα, είτε στα λευκά είδη που θα “ντύσουν” τα διάφορα δωμάτια, είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να προσέξεις. Μην πελαγώνεις με τις άπειρες αποχρώσεις και συνδυασμούς χρωμάτων που υπάρχουν.  Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ό,τι νομίζεις! 
 

Ο κύκλος των χρωμάτων 

 


 
Αντί να διαλέξεις τυχαία δύο-τρία χρώματα και απλά να ελπίζεις ότι θα σου αρέσει το αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε την επιστήμη και τον χρωματικό κύκλο: είναι ένα απλό εργαλείο που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις, π.χ. τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια του καθιστικού σου, νιώθοντας σιγουριά για την απόφασή σου.   

 

Τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα 

 

 
Αρχικά, αποφάσισε αν θα κινηθείς στα θερμά ή τα ψυχρά χρώματα. Θερμά χρώματα θεωρούνται το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Είναι χρώματα που δίνουν ενέργεια, ζωντάνια και δυναμισμό στον χώρο. Αρκεί να σκεφτούμε τα χρώματα της φωτιάς και του ήλιου και τι αυτά συμβολίζουν! Προτίμησέ τα για τα λευκά είδη του μπάνιου και της κουζίνας, για να δώσεις μια χαρούμενη νότα σε αυτούς τους χώρους. Γενικά, επιλέγουμε θερμά χρώματα για να φωτίσουμε τα πιο σκοτεινά δωμάτια του σπιτιού.   

Τα ψυχρά χρώματα είναι το μπλε, το πράσινο και το μωβ. Αυτά τα χρώματα συνδέονται με την ηρεμία, τη γαλήνη, την ανάπαυση, τον στοχασμό. Η φύση δεν έχει δώσει τυχαία αυτά τα χρώματα στο νερό, τον ουρανό και τα φυτά! Τα προτιμούμε λοιπόν για να “ντύσουμε” το παιδικό δωμάτιο και την κρεβατοκάμαρά μας, αλλά και για όλο το σπίτι αν είναι υπερβολικά φωτεινό.  

Για να μην έχουμε πολύ ψυχρό αποτέλεσμα, συνδυάζουμε τα ψυχρά χρώματα σε τοίχους και λευκά είδη, με ζεστά υλικά όπως το ξύλο στα έπιπλά μας και τον μπρούντζο στα διακοσμητικά. Μπορούμε επίσης, να επιλέξουμε ένα θερμό χρώμα ως βασικό και να το συνδυάσουμε με ένα ψυχρό ως συμπληρωματικό (ή το ανάποδο), για να ισορροπήσουμε την έντονη ενέργεια με την ήρεμη ατμόσφαιρα. 
 

Οι βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων 

 

 
 
  1.  Αναλογικά χρώματα: η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε τρία χρώματα που βρίσκονται γειτονικά στον χρωματικό κύκλο που είδες παραπάνω. Επιλέγεις για παράδειγμα ένα χρώμα που σου αρέσει για τα σεντόνια σου και το συνδυάζεις με τα δύο χρώματα που βρίσκονται αριστερά του ή δεξιά του για τις μαξιλαροθήκες και το κουβρ-λι. Το σύνολο ενός τέτοιου συνδυασμού είναι αρμονικό, αθόρυβο και ευχάριστο στο μάτι. Στη φύση, συναντάμε συχνά αναλογικούς χρωματικούς συνδυασμούς, όπως στο ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή του ήλιου, στα πέταλα ενός λουλουδιού ή το φύλλο ενός δέντρου. 
  2. Συμπληρωματικά χρώματα: σε αυτή την περίπτωση, συνδυάζεις δύο χρώματα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι στον χρωματικό κύκλο, π.χ. Κίτρινες πετσέτες με μωβ μπουρνούζια στο μπάνιο, ή μπλε τραπεζομάντηλο με πορτοκαλί σουπλά στην τραπεζαρία. Ο συνδυασμός συγκροτεί μία ζωντανή και γεμάτη ενέργεια εικόνα, ενώ το ένα έντονο χρώμα εξουδετερώνει το άλλο και έτσι επιτυγχάνεται η αρμονία. Αν θέλεις να δημιουργήσεις μία πιο ήπια αντίθεση, μπορείς να επιλέξεις μία έντονη απόχρωση στο βασικό χρώμα και πιο απαλές αποχρώσεις στο άλλο.  
  3. Τριαδικός συνδυασμός: η τρίτη σου επιλογή είναι να επιλέξεις χρώματα που σχηματίζουν ένα νοερό ισόπλευρο τρίγωνο μέσα στον κύκλο, π.χ. το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε, ή το πορτοκαλί, με το μωβ και το πράσινο. Το αποτέλεσμα είναι μία ιδιαίτερα ζωντανή και δυναμική παλέτα και ένα περιβάλλον πιο παιχνιδιάρικο και τολμηρό, με έντονες αντιθέσεις. Το κλειδί σε μία τέτοια επιλογή είναι η ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση, το ένα χρώμα είναι το βασικό και τα άλλα λειτουργούν συμπληρωματικά. Μπορείς να δοκιμάσεις τον συνδυασμό σε μερικά μαξιλαράκια στον καναπέ και μετά να πάρεις την τελική σου απόφαση. 
  4. Ουδέτερα χρώματα: για τους λιγότερο τολμηρούς, το λευκό, το μαύρο, το γκρι και το καφέ είναι μία κλασσική επιλογή. Αν επιδιώκεις μία ζεστή ατμόσφαιρα, προτίμησε τις ζεστές τους αποχρώσεις, ενώ αν θέλεις ένα κομψό και σοφιστικέ αποτέλεσμα, διάλεξε τις πιο ψυχρές. Στην περίπτωση της μονοχρωμίας, είτε πρόκειται για ουδέτερο χρώμα, είτε για κάποιο άλλο, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον τρεις αποχρώσεις αυτού του χρώματος στον χώρο. Τέλος, μπορείς να επιλέξεις μία διακόσμηση με ουδέτερα χρώματα και να προσθέσεις μερικές πινελιές στον χώρο με έντονα χρώματα.  


Και μερικοί κανόνες SOS! 

 

 
 
  • Για να υπάρχει αρμονία, ο κάθε χώρος θα πρέπει να περιορίζεται σε τρία ως πέντε το πολύ, χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων, των τοίχων, των λευκών ειδών και των διακοσμητικών. Κάθε χρώμα, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον δύο φορές στον χώρο, αλλιώς θα είναι παράταιρο. 
  • Ο κανόνας 60-30-10. ‘Οταν επιλέγουμε τρία χρώματα, θα πρέπει να είναι σε αναλογία 60% για το βασικό χρώμα, -συνήθως σε μεγάλες επιφάνειες και σε πιο ανοιχτή απόχρωση-, 30% για το δεύτερο χρώμα και 10% για το πιο έντονο που θα δώσει δυναμισμό στον χώρο. 
  • Στο κλασσικό διακοσμητικό ύφος, το χρώμα δίνουν κυρίως τα αντικείμενα και οι τοίχοι, ενώ στο μίνιμαλ στυλ, έντονο χρώμα μπορούν να έχουν και τα έπιπλα. 
  • Πριν καταλήξουμε στην απόφασή μας, ας σκεφτούμε τα χρώματα που μας αρέσουν πιο πολύ στα ρούχα μας. 
  • Επειδή υπάρχει μόδα και στα χρώματα, αν θέλεις να ακολουθήσεις κάποια τάση, μπορείς να το κάνεις με το χρώμα των διακοσμητικών και των λευκών ειδών, που εύκολα μπορείς να αντικαταστήσεις στο μέλλον. Γενικά, προτιμούμε ουδέτερα χρώματα στον καναπέ και μεταμορφώνουμε τον χώρο με τα διάφορα αξεσουάρ.  


‘Οταν επιλέγουμε χρώματα, ο στόχος μας είναι η οπτική ισορροπία και αρμονία, τόσο στη σχέση μεταξύ των χρωμάτων, όσο και στην αντίθεσή τους. Ακολούθησε τις συμβουλές μας, εμπιστέψου τον κύκλο των χρωμάτων και διακόσμησε τον χώρο σου σαν επαγγελματίας!