Η Ιαπωνική φιλοσοφία της αποδοχής της ατέλειας και πως αυτό εφαρμόζεται στη μοντέρνα διακόσμηση.

Διανύουμε την εποχή που όλα είναι ή πρέπει να είναι τέλεια, σειρές νέων προιόντων και υπηρεσίες που υπόσχονται ότι θα βελτιώσουν τον εαυτό μας και το περιβάλλον που ζούμε και μια αέναη προσπάθεια για να καταφέρουμε το ακατόρθωτο, τη μάχη για την τελειότητα. Πόσο εύκολα μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που ήδη έχουμε; Και πόσο εκτιμούμε ό,τι έχουμε;

Η έννοια του wabi-sabi παρόλο που είναι ευρεία και γενική και ίσως κάπως δυσνόητη, μπορεί να γίνει εύκολα εφαρμόσιμη και κατανοητή στις απλές στιγμές της καθημερινότητας. Η φιλοσοφία του wabi-sabi εκτείνεται σε πολλούς τομείς από την αισθητική, σε ναούς, κήπους, κεραμικά, στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση.

Είναι γνωστό ότι οι Ιάπωνες έχουν μια αντίθετη φιλοσοφία σχετικά με το παλιό και το φθαρμένο. Για να κατανοήσετε λίγο παραπάνω την έννοια του wabi-sabi, ένα φανταστικό παράδειγμα είναι η τέχνη του κιντσούγκι (kintsugi). Αυτή η τεχνική είναι στην ουσία χρυσό βερνίκι το οποίο εφαρμόζεται σε παλιά φθαρμένα αντικείμενα, ραγισμένα ή σπασμένα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρωγμές τονίζονται και σκοπός είναι να τιμήσουν το παλιό αντικείμενο και να εκθέσουν την ομορφιά και την αξία του. Και αυτό το εφαρμόζουν κατά κόρον οι Ιάπωνες, από το πιο μικρό φλυτζάνι εώς ένα σκεύος μεγάλης αξίας.

 

 

Το wabi-sabi είναι η ομορφιά της παροδικότητας του χρόνου στο κάθε τι γύρω μας. Είναι να εκτιμάς την απλότητα στις εφήμερες πτυχές της ζωής. Ο διάσημος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Tadao Ando περιγράφει το wabi-sabi στο βιβλίο του ‘Το wabi-sabi σπίτι: Η Ιαπωνική τέχνη της ατελούς ομορφιάς’ ως η Ιαπωνική άποψη ζωής που αγκαλιάζει την απλή αισθητική που γίνεται πιο ισχυρή όσο τα μη απαραίτητα αντικείμενα απαλείφονται και περικόβονται.

Ο Λέοναρντ Κοέν μην έχοντας τη δυνατότητα για έναν ορισμό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά το wabi-sabi είναι η ομορφιά στην ατέλεια, στο ημιτελές και το παροδικό κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κλασική δυτική αντίληψη της ομορφιάς ως κάτι το τέλειο, το μόνιμο και το μνημειώδες. Tα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την αισθητική του wabi-sabi είναι η ασυμμετρία, η λιτότητα, η πρακτικότητα, η τραχής όψη και η εκτίμηση για τα φυσικά υλικά.

 

 

Ας δούμε λοιπόν πρακτικά πως εφαρμόζεται αυτό το στυλ που έχει αποτελέσει σημαντική πηγή έμπνευσης για τους interior designers ανά τον κόσμο. Το όλο στυλ φλερτάρει με το μινιμαλισμό αλλά χωρίς την αυστηρότητα και την ψυχρότητα ίσως που αποπνέει ο μινιμαλισμός. Το σημαντικό είναι να αξιοποιούμε πλήρως τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα και έπιπλα και να μην αγοράζουμε άχρηστα. Αντί λοιπόν να αγοράζουμε έπιπλα και διακοσμητικά μαζικής παραγωγής το wabi-sabi επιτάσσει να αγοράζουμε ποιοτικά κομμάτια, με μακρύτερη διάρκεια ζωής. Σκεφτείτε ένα τραπέζι το οποίο έχει περάσει από γενιά σε γενιά, πόσο υπερέχον ποιοτικά είναι, πόσο eco-friendly είναι και πόσες ιστορίες έχει να μας διηγηθεί... Η κάθε μικρή γρατζουνιά προσθέτει στη ρουστίκ εμφάνιση και την κάνει πιο αυθεντική και γοητευτική.

1. Vintage έπιπλα, έπιπλα που έχουμε ήδη δηλαδή ιδανικά. Εναλλακτικά, έπιπλα με απλό σχεδιασμό και καθαρές γραμμές, κατασκευασμένα με ποιοτικά υλικά. Ένα τραπέζι από μασίφ ξύλο είναι ιδανικό παράδειγμα.

2. Επιλέξτε όσο το δυνατόν αντικείμενα και έπιπλα από φυσικά υλικά. Αντικαταστήστε το πλαστικό! Προσθέστε έπιπλα και διακοσμητικά από ξύλο, γυαλί, πέτρα, μέταλλα, μάρμαρο και πηλό.

 

 

3. Το wabi-sabi αντλεί τη χρωματική του παλέτα από τη φύση. Ουδέτερα χρώματα όπως το μπεζ ή το καφέ και το λευκό με το γκρί συνθέτουν τις χρωματικές αποχρώσεις αυτού του στυλ ως επί το πλείστον. Οι τοίχοι μπορεί να είναι γυμνοί, μόνο με το τσιμέντο, τα πατώματα ξύλινα ή από μάρμαρο.

4. Το wabi-sabi σπίτι είναι ένα σπίτι που πάνω από όλα κατοικείται, ζούμε σε αυτό. Οι κουρτίνες ή το τραπεζομάντηλο δε χρειάζεται να είναι τέλεια χωρίς ούτε μια τσάκιση. Το πάτωμα μπορεί να έχει σημάδια και φθορές. Είναι απελευθερωτικό και συνάμα αναζωογονητικό να ζεί κάποιος σε ένα καθαρό και απλό σπίτι και όχι σε έναν χώρο που μοιάζει σαν να ξεπήδηξε από τις σελίδες ενός περιοδικού.

 

 

5. Βάλτε τη φύση στη ζωή σας. Προσθέστε κλαδιά και λουλούδια στα ανθοδοχεία σας, καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα σε πιατέλες και γαβάθες, φύλλα ξερά διασκορπισμένα στο φθινοπωρινό τραπέζι. Θυμηθείτε, το κλειδί βρίσκεται στην ατέλεια. Στο να διακοσμήσουμε το χώρο μας απλά και να μη φαίνεται στημένος. Φυτά, βότσαλα και κοχύλια, όλα είναι ευπρόσδεκτα!

 

 

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος για την εισαγωγή στο wabi-sabi και τα 5 κύρια και αρχικά βήματα για να το εφαρμόσετε.

Αυτή η ενότητα έχει σκοπό να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη νέα τάση στη διακόσμηση για το 2018 και πως να την προσαρμόσετε στο χώρο σας χωρίς τη βοήθεια κάποιου διακοσμητή! Μείνετε συντονισμένοι και εγγραφείτε στο newsletter για το δεύτερο μέρος.