Οταν ξεκινά μια καινούρια χρονιά, νιώθουμε σα να βρισκόμαστε σε μία νέα αφετηρία. Συχνά, γεννιέται μέσα μας η επιθυμία για αλλαγή, τόσο στην εμφάνισή μας και τις συνήθειές μας, όσο και στον προσωπικό μας χώρο. Δε χρειάζεται όμως να κατεδαφίσουμε το σπίτι, ούτε να ξοδέψουμε μία περιουσία για να το καταφέρουμε. ‘Ενα καινούριο έπιπλο, ένα έντονο διακοσμητικό στοιχείο στον τοίχο ή μέσα στον χώρο... αρκούν για να έρθει η ανανέωση που επιθυμούμε! Οπότε... 
 
 

Αντί να βάψεις το σπίτι... 

 
...τοποθέτησε μία φωτοταπετσαρία! Προτίμησε να την βάλεις στον τοίχο που βλέπεις πρώτο απέναντί σου όταν μπαίνεις στο καθιστικό. Διάλεξε την εικόνα που ταιριάζει περισσότερο στο στυλ του σπιτιού και την προσωπικότητά σου. Μπορεί να είναι η αγαπημένη σου πόλη, ένα φυσικό τοπίο, ένα γκράφιτι, ένα ψυχεδελικό μοτίβο... Οι επιλογές είναι απεριόριστες! Η φωτοταπετσαρία θα γίνει το δυναμικό στοιχείο που θα καθορίσει το χρώμα, τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του νέου σου χώρου!  
 

 
 

Αντί να γκρεμίσεις τοίχους...  

 
...δώσε την ψευδαίσθηση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου τοποθετώντας καθρέπτες! Ο καθρέπτης είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να διακοσμήσει όλα τα δωμάτια του σπιτιού, φωτίζει τον χώρο και τον κάνει να φαίνεται πιο ευρύχωρος. Τοποθέτησε έναν στρογγυλό καθρέπτη πάνω από ένα επιπλάκι, ή δημιούργησε μία σύνθεση με πολλούς καθρέπτες σε κάποιον τοίχο του καθιστικού ή της τραπεζαρίας. Στο περβάζι του τζακιού, μπορείς να ακουμπήσεις έναν περίτεχνο καθρέπτη, χωρίς καν να τον κρεμάσεις. Στον στενό διάδρομο της εισόδου, ένας μεγάλος καθρέπτης θα κάνει τον χώρο πιο κομψό και εσύ θα μπορείς να ρίξεις μια τελευταία ματιά στην εμφάνισή σου πριν βγεις από το σπίτι! 

 

 
 

Αντί να αγοράσεις καινούρια έπιπλα... 

 
...ξεφορτώσου τα παλιά, φθαρμένα και βαριά σου έπιπλα, χωρίς να τα αντικαταστήσεις όλα. Ιδιαίτερα αν ο χώρος σου είναι μικρός, πάρε τη μεγάλη απόφαση και απομάκρυνε οτιδήποτε θεωρείς περιττό ή απλά δε σου δίνει χαρά. Τα βαριά έπιπλα περιορίζουν τον χώρο, δυσχεραίνουν την κυκλοφορία και μας κάνουν να νιώθουμε δυσφορία. Επένδυσε σε έναν σούπερ άνετο καναπέ για το σαλόνι σου, αντί για δύο μικρότερους ή πολλές πολυθρόνες. Σκέψου τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου και διάλεξε έπιπλα που ανταποκρίνονται σε αυτές, χωρίς να υπερφορτώσεις το καθιστικό. Τι θα έλεγες για παράδειγμα, για μία ξύλινη ή μεταλλική κάβα για τη συλλογή κρασιών σου, στη θέση της παραδοσιακής βιτρίνας που είχες πρωτύτερα;  
 
 

Αντί να χτίσεις καινούριο δωμάτιο... 

 
...διαχώρισε τις διάφορες ζώνες του καθιστικού σου με ένα παραβάν! Στην εποχή που ζούμε, το καθιστικό δεν είναι πια μόνο ο χώρος όπου βλέπουμε τηλεόραση, χαλαρώνουμε ή δεχόμαστε τους φίλους μας. Σε πολλές περιπτώσεις, αναλαμβάνει τον ρόλο χώρου μελέτης και εργασίας ή ακόμα και της σχολικής τάξης! ‘Ενα όμορφο ξυλόγλυπτο παραβάν θα κρύψει την ακαταστασία του γραφείου ή της κουζίνας όποτε χρειάζεται, λειτουργώντας ταυτόχρονα σαν ένα πρωτότυπο διακοσμητικό στοιχείο!

 

 
 

Αντί να ανακαινίσεις το πάτωμα...  

 
...κρύψε τις ατέλειές του με ένα ιδιαίτερο χαλί! Κλασικό, μοντέρνο ή έθνικ, χειροποίητο ή όχι, ένα όμορφο χαλί σπάει τη μονοτονία του παλιού πατώματος και προσθέτει ζωντάνια σε ένα, ουδέτερο κατά τα άλλα, καθιστικό. Διάλεξέ το στο αγαπημένο σου χρώμα και ύφος και συνδύασε μαξιλαράκια για τον καναπέ στους ίδιους τόνους για να έχεις ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Να θυμάσαι ότι όταν διακοσμείς έναν χώρο, είναι καλό να περιορίζεις τη χρωματική παλέτα σε τρία χρώματα. Προτίμησε τα μικρά μοτίβα στο χαλί σου, αν ο χώρος είναι περιορισμένος.
 

 
 
Είτε αποζητάς να κάνεις τον χώρο σου πιο μοντέρνο, είτε πιο άνετο και λειτουργικό, είτε απλά νιώθεις μια έντονη επιθυμία για ανανέωση, αρκούν κάποιες μικρές και στοχευμένες κινήσεις για να πετύχεις τον σκοπό σου. ‘Ενας μεγάλος καθρέπτης, ένα ζωηρόχρωμο χαλί ή ένα ιδιαίτερο παραβάν, θα δώσουν φρέσκια πνοή στο καθιστικό. Η αλλαγή θα σου φτιάξει το κέφι και θα αποτελέσει την καλύτερη βάση για μια όμορφη και δημιουργική χρονιά!