Για να δημιουργήσετε μια υπέροχη ατμόσφαιρα, ένα ζεστό και φιλικό σπίτι μην παραλείψετε ένα όμορφο φωτιστικό οροφής. Ένα δυνατό χαρτί στη διακόσμηση πέραν των επίπλων, των χρωμάτων στους τοίχους και των αντικειμένων είναι το φως. Χωρίς το σωστό φως μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά τα χρώματα και οι υφές, να γίνουν όλα μουντά χωρίς εντάσεις και να χαλάσει το συνολικό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε να μελετήσετε το χώρο από πριν και να κάνετε στοχευμένη έρευνα αγοράς. Η σωστή επιλογή του φωτισμού θα προσδώσει στο χώρο σας την αύρα και την ηρεμία που επιζητείτε.

 

Ύψος και μέγεθος δωματίου

 

Το ύψος της οροφής και το μέγεθος του χώρου είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν την τελική επιλογή. Εάν έχετε να φωτίσετε ένα μικρό δωμάτιο με χαμηλή οροφή τότε ένα φωτιστικό μικρού ή μεσαίου μεγέθους σε απαλή απόχρωση θα ήταν μία καλή επιλογή. Αντιθέτως σε έναν μεγάλο χώρο με ψηλό ταβάνι μην διστάσετε να τολμήσετε βάζοντας έναν vintage πολυέλαιο προσθέτοντας στο χώρο το κύρος που χρειάζεται. Σε έναν μεγάλο δωμάτιο μπορείτε να τον θαυμάσετε και να παρατηρήσετε τις δέσμες φωτός που περνάνε από τα κρύσταλλά του. Μην ξεχνάτε πως τα μεγάλα φωτιστικά μικραίνουν τους μικρούς χώρους και τα μικρά φωτιστικά χάνονται στους μεγάλους.                                                                            

 

Ενιαίος χώρος

 

Ρίξτε άπλετο φως στους μεγάλους χώρους και τολμήστε να αναμείξετε και να ταιριάξετε τα στυλ. Δώστε προσοχή και υπολογίστε πώς και πότε χρησιμοποιείται ο χώρος αυτός έτσι ώστε να φωτίσετε κατάλληλα. Ορίστε το ύψος που σας εξυπηρετεί και δώστε έμφαση στα πράγματα που θέλετε. Μπορείτε να εστιάσετε σε ένα τραπέζι ή σε έναν καναπέ χωρίς να ακολουθείτε πιστά την παράδοση που το τοποθετεί στο κέντρο της οροφής. Με τα διαφορετικά τύπων φωτιστικά μπορείτε να διαχωρίσετε το χώρο νοητά και να θέσετε ζώνες εργασίας. Τύπου  industrial φωτιστικά με ξύλινη ράγα συνδιάζεται άψογα με vintage  μεταλλικά.                                                                          

 

Φωτισμός για κάθε δωμάτιο

 

Για ένα φιλικό σπίτι φροντίστε το φως στην είσοδο να είναι το ίδιο φιλόξενο μ' εσάς. Ένα μεγάλο φωτιστικό οροφής  είναι ιδανική λύση για το καλοσώρισμα. Το καθιστικό και το σαλόνι είναι τα βασικότερα σημέια στο σπίτι. Είναι χώροι χαλάρωσης αλλά και διασκέδασης ταυτόχρονα. Τοποθετήστε κρεμαστές λάμπες ή πολυελαίους. Για την τραπεζαρία δώστε έμφαση στο βασικότερο έπιπλο που είναι το τραπέζι και παίξτε με το ύψος. Οι επιλογές είναι πολλές και τα στυλ αμέτρητα. Για την κουζίνα ακολουθήστε πρακτικότερες λύσεις έτσι ώστε να μπορείτε να δουλέψετε με μεγαλύτερη άνεση. Στην κρεβατοκάμερα περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας, ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε, έτσι ένα ζεστό και απαλό φως θα ήταν ιδανική λύση. Στο μπάνιο χρειαζόμαστε φωτισμό έμφασης στο σωστό σημείο (κοντά στο σημείο του προσώπου) σε συνδιασμό με έναν γενικό φωτισμό που θα το κάνει ιδιαίτερο. Τέλος στο χώρο εργασίας θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε έναν φωτισμό που θα σας εξασφαλίζει σωστή όραση.                                                                             

 

Υλικά και στυλ

 

Πλέον τα φωτιστικά κατασκευάζονται από πολλών τύπων πρώτες ύλες οι οποίες καθορίζουν το κόστος αλλά και το ύφος του φωτιστικού. Υλικά όπως ο χαλκός, το ξύλο, το μέταλλο, το πλαστικό, το ύφασμα και το γυαλί προσδιορίζουν το στυλ και κατ’επέκταση το σημείο που θα επιλέξετε να τα τοποθετήσετε. Τα υλικά βοηθούν ή εμποδίζουν τη διάχυση του φωτός, το κατευθύνουν ή αφήνουν τις δέσμες του να υπάρχουν ατίθασα στο χώρο. Λείες ή τραχιές υφές διακοσμούν τα καπέλα τους και τα κάνουν ρομαντικά ή industrial, vintage ή μεταμοντέρνα. Δοκιμάστε ένα μεταλλικό φωτιστικό οροφής και βάλτε μια βιομηχανική πινελιά στο χώρο.                                                                  

Αφεθείτε στις επιλογές που υπάρχουν, κάντε την ιδανική για εσάς και ανανεώστε τον προσωπικό σας χώρο με ένα ιδιαίτερο φωτιστικό οροφής. Όποια και να είναι η επιλογή σας θυμηθείτε πως θέλετε ένα φιλόξενο σπίτι που να ταιριάζει στο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία σας γεμάτο φως και αισιοδοξία.