Το φωτιστικό οροφής είναι υπεύθυνο για τον συνολικό φωτισμό κάθε δωματίου, σε αντίθεση με τα άλλα είδη φωτισμού που επικεντρώνουν το φως τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Η επιλογή του σωστού φωτιστικού οροφής είναι πολύ σημαντική υπόθεση, ώστε να βλέπουμε καθαρά, χωρίς όμως να μας κουράζει το φως. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ένα σωστά φωτισμένο δωμάτιο αναδεικνύει τη διακόσμηση του χώρου, ενώ το κάνει να δείχνει και μεγαλύτερο!
 

Ποιο είναι το κατάλληλο φωτιστικό για κάθε δωμάτιο του σπιτιού;

 

 
 

Το φωτιστικό οροφής χρειάζεται σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και η επιλογή του εξαρτάται από τη χρήση κάθε χώρου. ‘Ετσι, στο καθιστικό που είναι ο χώρος όπου περνάμε σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο μας, χαλαρώνουμε αλλά και διαβάζουμε ή παίζουμε επιτραπέζια, ο κεντρικός φωτισμός πρέπει να είναι αρκετά δυνατός, με θερμό λευκό φως και ιδανικά να μπορεί να αυξομειώνεται. Για την κουζίνα, πάνω από τον πάγκο εργασίας και το τραπέζι του φαγητού, αλλά και για την τραπεζαρία, μπορούμε να επιλέξουμε είτε ένα πολύφωτο φωτιστικό οροφής ή μία σειρά από όμοια μονόφωτα φωτιστικά. Στο υπνοδωμάτιο χρειαζόμαστε πιο διακριτικό φωτισμό και προτιμούμε ένα μονόφωτο φωτιστικό με καπέλο από ύφασμα, ρατάν ή φυμέ γυαλί ώστε να φιλτράρεται το φως της λάμπας.

 

Πώς θα συνδυάσω διαφορετικά φωτιστικά στον ενιαίο χώρο του living-room;

 

 
 

Τα φωτιστικά του σπιτιού δε χρειάζεται να είναι όλα ίδια! Ακόμα κι αν ο χώρος καθιστικού, τραπεζαρίας και γραφείου είναι ενιαίος, δεν είναι υποχρεωτική η απόλυτη ομοιομορφία, ίσα-ίσα που αυτή μπορεί να γίνει μονότονη και βαρετή. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει αρμονία μεταξύ των διαφόρων πηγών φωτισμού. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Επιλέγοντας έναν κοινό παρονομαστή: για παράδειγμα φωτιστικά του ίδιου στυλ, αλλά διαφορετικών σχημάτων και χρωμάτων, ή αντίθετα φωτιστικά ίδιου χρώματος, αλλά διαφορετικού στυλ, μεγέθους και υλικού. Κάθε φωτιστικό πρέπει να δημιουργεί έναν κύκλο φωτός, ο οποίος θα τέμνεται με τον επόμενο, ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση από τον έναν στον άλλο χώρο και ομοιογένεια ανάμεσα στις διάφορες ζώνες.

 

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος και το ιδανικό σχήμα του φωτιστικού;

 
 

Οι διαστάσεις του φωτιστικού οροφής εξαρτώνται από το μέγεθος του δωματίου. ‘Ενας χώρος 10 τ.μ. χρειάζεται ένα φωτιστικό 30-40 εκατοστά, ενώ για ένα δωμάτιο 20 με 25 τ.μ. θα επιλέξουμε ένα φωτιστικό τουλάχιστον 60 εκατοστών. ‘Οσο πιο ψηλοτάβανο είναι το δωμάτιο όμως, τόσο περισσότερο αυξάνουμε τα εκατοστά του φωτιστικού, διαφορετικά αυτό θα χάνεται μέσα στον χώρο. Το σχήμα του φωτιστικού εξαρτάται από το σχήμα του δωματίου: σε έναν μεγάλο παραλληλόγραμμο χώρο, μπορούμε να τοποθετήσουμε δύο μεσαίου μεγέθους φωτιστικά οροφής, ενώ σε ένα τετράγωνο δωμάτιο, ένα φωτιστικό είναι αρκετό. Πάνω από παραλληλόγραμμο τραπέζι, ταιριάζει ένα μακρόστενο φωτιστικό, ενώ για ένα τετράγωνο ή στρογγυλό τραπέζι, ένα στρογγυλό πολύφωτο είναι πιο κατάλληλο. Τοποθέτησέ το στο κατάλληλο ύψος ώστε να φωτίζεται τέλεια το τραπέζι και οι άνθρωποι που κάθονται σε αυτό.

 

Πώς θα ταιριάξω τα φωτιστικά οροφής με το διακοσμητικό στυλ του σπιτιού μου; 
 

Το πιο σύνηθες είναι να ταιριάζουν τα φωτιστικά μας με το διακοσμητικό ύφος που έχουμε επιλέξει για το σπίτι μας, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Ευτυχώς, υπάρχουν άπειρες επιλογές για όλα τα στυλ. Industrial φωτιστικά σε γεωμετρικές φόρμες, σε μορφή καμπάνας ή σκέτοι γλόμποι και υλικά όπως το σίδερο, το ξύλο ή το τσιμέντο. Μποέμ ή έθνικ φωτιστικά για ζεν ατμόσφαιρα, από φυσικά υλικά όπως η ψάθα, το ξύλο ή το ύφασμα. Πολύ μοντέρνα φωτιστικά με ζωηρά χρώματα και περίεργα σχήματα. Και φυσικά, vintage σχέδια και κλασσικοί πολυέλαιοι από χρυσό μέταλλο και γυαλί. Αν πάλι θέλεις να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό, σου προτείνουμε το εξής: διάλεξε ένα μεταλλικό φωτιστικό οροφής σε σχήμα κλουβιού ή πολυέλαιου και πλέξε μέσα του διάφορα διακοσμητικά κλαδιά ή γιρλάντες με λουλούδια!

Συνδύασε τα τέλεια φωτιστικά οροφής με άλλες πηγές φωτισμού που θα τοποθετήσεις σε θέσεις-κλειδιά, όπως επιτοίχιες απλίκες, επιδαπέδια λαμπατέρ, επιτραπέζια αμπαζούρ και διακοσμητικά λαμπάκια. Ο φωτισμός είναι η τελευταία πινελιά για μια αρμονική και σικ διακόσμηση, αλλά και για μια μαγική, ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι!