Ο φωτισμός ενός χώρου, όπως και τα χρώματα, τα σχήματα, τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τη διακόσμησή του, είναι στοιχεία που απευθύνονται στις αισθήσεις μας, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος θαλπωρής και ασφάλειας και ανεβάζουν την ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι διακοσμητές λαμβάνουν αυτές τις παραμέτρους υπόψιν εξίσου σοβαρά με την αισθητική.
 

Ο απαραίτητος φωτισμός

 


 
Τα φωτιστικά του σπιτιού εξυπηρετούν κυρίως πρακτικούς λόγους. Ζωτικοί χώροι του σπιτιού, όπως η κουζίνα, το μπάνιο, ή τα γραφεία, χρειάζονται δυνατό φωτισμό. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα σωστό φωτιστικό γραφείου μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Μια απλίκα μπάνιου ή ακόμα και ένας καθρέπτης με ενσωματωμένο φωτισμό διευκολύνουν την πρωϊνή μας προετοιμασία και είναι το καλύτερο ξεκίνημα για την ημέρα μας. Στη γωνιά του διαβάσματος, ένα όμορφο λαμπατέρ θα μας χαρίσει ευχάριστες ώρες χαλάρωσης και περισυλλογής, χωρίς να κουράσουμε τα μάτια μας. Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, όλα αυτά συμβάλλουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτιώνουν τη διάθεσή μας.
 

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός

 

 
Εξίσου σημαντικός με τον προηγούμενο, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός μεταμορφώνει τον χώρο και αναδεικνύει την αισθητική του με τον ιδανικό τρόπο. Επιλέγουμε επιδαπέδια φωτιστικά που φωτίζουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω για τις γωνιές του καθιστικού και της τραπεζαρίας μας, ενώ στους τοίχους, οι απλίκες θα αναλάβουν να τραβήξουν το βλέμμα στον αγαπημένο μας πίνακα. Με αυτές τις πηγές φωτισμού, δημιουργούνται διάφορα ανομοιόμορφα επίπεδα φωτός που ξεκινούν από την οροφή και φτάνουν μέχρι το πάτωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μαγικής, γλυκιάς ατμόσφαιρας θαλπωρής που μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να αποφορτιστούμε μετά από μια κουραστική ημέρα.

 

Το φωτιστικό ως διακοσμητικό στοιχείο

 

 
Πριν ακόμα νυχτώσει και χρειαστούμε το τεχνητό φως για να αντικαταστήσει το φυσικό φως του ήλιου, τα φωτιστικά λειτουργούν ως διακοσμητικά στοιχεία του χώρου μας. Η σωστή επιλογή των φωτιστικών είναι πολύ σημαντική λοιπόν και πρέπει να ικανοποιεί απόλυτα την αισθητική μας, πέρα από την πρακτική χρησιμότητα. Η ποικιλία που υπάρχει στα φωτιστικά οροφής που είναι απαραίτητα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη, όποιο διακοσμητικό ύφος κι αν έχουμε υιοθετήσει στο σπίτι μας: boho ή ethnic φωτιστικά από ψάθα, κλασσικοί πολυέλαιοι, vintage φωτιστικά από χρωματιστό γυαλί, industrial φωτιστικά από μέταλλο... Ειδικά, τα φωτιστικά με τον ενσωματωμένο led φωτισμό, είναι από μόνα τους ένα έργο τέχνης!
 

Σωστός φωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους

 


 
Ζούμε σε μια όμορφη χώρα, όπου ο καιρός μας επιτρέπει να καθόμαστε στη βεράντα ή τον κήπο μας, τις μισές ημέρες του χρόνου. Υπάρχει κάτι καλύτερο για την ψυχολογία μας, από τον καθαρό αέρα και την ελευθερία που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι; Με την ίδια ακριβώς λογική που ακολουθούμε για τον φωτισμό του σπιτιού, επιλέγουμε φωτιστικά εξωτερικού χώρου με γνώμονα πάντα τις πρακτικές μας ανάγκες, την αισθητική και το αγαπημένο μας στυλ:  απλίκες, πλαφονιέρες και σποτ για τη βεράντα, κολωνάκια, φανάρια και στύλοι για τον κήπο, φωτιστικά με αισθητήρα κίνησης για την είσοδο, ηλιακά φωτιστικά... ‘Ολα βρίσκονται εκεί, για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και όμορφη.

Οι επαγγελματίες της διακόσμησης θεωρούν τον φωτισμό, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να επιμεληθούν όταν διαμορφώνουν έναν χώρο. Ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους, για να έχουμε ένα σπίτι που θα συμβάλλει στην ευεξία και την ηρεμία μας, την παραγωγικότητα και  την αποτελεσματικότητά μας, για ένα σπίτι πιο ευτυχισμένο!