Το industrial ή αλλιώς βιομηχανικό look, είναι από τις επικρατέστερες τάσεις στη διακόσμηση. Μια τάση που επανήλθε τέλη των 00’s και ανθίζει ξανά μετά το 2010. Ένα fun fact είναι ότι αρχικά ο σκοπός αυτού του στυλ αρχιτεκτονικής ήταν να αποτρέπεται η εκδήλωση πυρκαγιάς σε κτίρια και εργοστάσια, αρχές του 1900. Οι τοίχοι με τα έκθετα τούβλα, οι γυμνές σωληνώσεις και το τσιμέντο αφέθηκαν έτσι λόγω πρακτικότητας. Αργότερα, σαν στυλ ταίριαξε απόλυτα με το αστικό concept, τα διαμερίσματα στα αστικά κέντρα είναι πιο εργονομικά και λιτά, κερδίζουν σε χώρο, οι ουδέτερες αποχρώσεις είναι πιο πρακτικές και οι λιτές γραμμές ξεκουράζουν το μάτι.

 

 

Για τη διακόσμηση επιλέγονται απλά έπιπλα με έντονο ρουστίκ στοιχείο από υλικά όπως μέταλλο, ξύλο ή επαναχρησιμοποιώμενα μέρη συσκευών και αντίκες. Ο φωτισμός γίνεται πιο απαλός, ξαναέρχεται στο προσκήνιο ο λαμπτήρας του Edison και χρησιμοποιούνται πρωτότυπα υλικά για την κατασκευή των μοντέρνων φωτιστικών. Τα φωτιστικά αποκτούν ένταση και έχουν μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση που αναδεικνύει όλο το χώρο. Ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο φωτιστικό διακοσμεί ένα δωμάτιο από μόνο του χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διακοσμητικά στοιχεία εφόσον όλο το στυλ είναι μίνιμαλ. Παρακάτω, παρουσιάζουμε τις δημοφιλέστερες προτάσεις για industrial φωτιστικά οροφής:

Υδραυλικοί σωλήνες

 

Πολύ εντυπωσιακά, με έντονο steampunk στοιχείο, είναι αδιαμφισβήτητα φωτιστικά που μαγνητίζουν τα βλέμματα και ‘γεμίζουν’ ένα χώρο. Με επιπλέον απλικαρισμένα στοιχεία όπως στρόφιγγες, θερμόμετρο ή θερμοστάτη ή ακόμα και βρύση είναι μια εξαιρετική επιλογή για το καθιστικό, την τραπεζαρία και βέβαια για επιχειρήσεις όπως καφετέριες, μπαρ και λοιπά μαγαζιά που δίνουν σημασία στην εμφάνιση.

Φυσικά υλικά, ξύλο και σχοινί

 

Τα φυσικά και σε κάποιες περιπτώσεις τα ανακυκλωμένα υλικά έχουν την τιμητική τους. Δημιουργούν πιο ‘ζεστή’ ατμόσφαιρα στο χώρο και είναι εξίσου εντυπωσιακά. Τα καλώδια ντύνονται με το σχοινί και γίνονται πιο όμορφα καθώς κρύβουν εντελώς το καλώδιο. Ευέλικτα φωτιστικά γιατί ταιριάζουν και κολακεύουν και το country και το rustic στυλ.

 

Mason jars

 

Αυτά τα βαζάκια χρησιμοποιούνται πλέον σε κάθε diy κατασκευή, ώς ποτήρια, μέσα αποθήκευσης, ανθοδοχεία, μολυβοθήκες κλπ. ... Γιατί όχι και ως φωτιστικά; Ιδανική τοποθεσία για αυτά είναι η τραπεζαρία ή η κουζίνα και φυσικά σε επισιτιστικές επιχειρήσεις και καφέ.

 

Κώνοι μεταλλικοί, κλουβιά και τροχαλίες

 

Φωτιστικά με λαμπατέρ μεταλλικά κλουβιά χωρίς γυαλί ή άλλο υλικό να παρεμβαίνει, περικλύουν τους λαμπτήρες και το φως διαχέεται στο χώρο ελεύθερα. Από την άλλη πλευρά οι τροχαλίες αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγίας. Ίσως μας αρέσουν τόσο πολύ και τα επιλέγουμε γιατί βγάζουν ένα μυστήριο και θυμίζουν έντονα αυτήν την εποχή που αντιπροσωπεύει το βιομηχανικό στυλ.

 

Old factory

 

Φωτιστικά με καπέλα μεταλλικά ή και πλαστικά που μοιάζουν σαν να αφαιρέθηκαν από κάποιο παλιό εργοστάσιο και να τοποθετήθηκαν στο καθιστικό σας. Πολύ κομψά φωτιστικά που ταιριάζουν άψογα με γυμνό τοίχο με τούβλα, γκρι και καφέ αποχρώσεις και άνετα μπορούν να συμπληρώσουν και πιο μινιμαλιστική και μοντέρνα διακόσμηση.

 

Φωτιστικά με επαναχρησιμοποιώμενα μέρη

 

Σε μια εποχή που η ανάγκη για ανακύκλωση είναι μεγάλη, έπιπλα που έχουν κατασκευαστεί με τέτοια υλικά είναι και χρήσιμα και πρωτότυπα. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτιστικά. Ήδη αναφέραμε τα φωτιστικά οροφής με σωλήνες. Πόσο πιο ταιριαστό και όμορφο για νεανικό χώρο ή καφέ ένα φωτιστικό από τροχό ποδηλάτου; Αμέσως ο χώρος αποκτά ένα πιο funky χαρακτήρα και ανανεώνεται.

Ό, τι στυλ διακόσμησης και να έχετε στο σπίτι ή την επιχείρησή σας, επιλέξτε ένα μοναδικό φωτιστικό σε βιομηχανικό στυλ για να ενώσετε το μοντέρνο με το vintage στοιχείο, να τονίσετε το χώρο και να τον ανανεώσετε. Μπείτε στο echodeco.gr και βρείτε το ιδανικό φωτιστικό για εσάς μέσα από τη μεγάλη συλλογή μας!