Στις 21 Ιανουαρίου, γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα της αγκαλιάς, χουχουλιάζοντας κάτω από τα σκεπάσματα με τους δικούς σου ανθρώπους! Αλήθεια, υπάρχει πιο όμορφος τρόπος για να εκφράσεις την αγάπη, τη χαρά, τη συμπόνια, τη φροντίδα... από μια εγκάρδια αγκαλιά; Και πόσες φορές στη ζωή μας, δεν ήταν αρκετή μία αγκαλιά για να νιώσουμε προστατευμένοι από τον κίνδυνο και ανακουφισμένοι από τη στενοχώρια;  
 

Αγκαλιά στο κρεβάτι!

 

 
 
Σήμερα λοιπόν, μην πετάξεις από πάνω σου τα σκεπάσματα μόλις ξυπνήσεις. Κάτω από τα καθαρά σου σεντόνια και το ζεστό σου πάπλωμα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για μια αγκαλιά στον ή στη σύντροφό σου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται για 20 δευτερόλεπτα και πάνω, απελευθερώνεται οξυτοκίνη, η ονομαζόμενη “ορμόνη της αγάπης”, που ισχυροποιεί τους δεσμούς εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ των ανθρώπων, ενώ μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το άγχος και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο να ηρεμήσει. Μετά από μια δύσκολη μέρα, όλοι χρειαζόμαστε μια μεγάλη αγκαλιά που θα μας κάνει να νιώσουμε ασφαλείς και θα μας πείσει ότι όλα θα πάνε καλά! Η αγκαλιά είναι για κάθε άνθρωπο μια απόδειξη αγάπης κι αυτό μόνο χαρά και ευτυχία μπορεί να του φέρει! 
 

Αγκαλίτσες με τα παιδιά!

 

 
 
Κάνε μια μικρή “έφοδο” στα παιδικά δωμάτια, πριν καλά-καλά ξυπνήσουν τα παιδιά. Μπες κάτω από τα παπλώματά τους και αγκάλιασέ τα! ‘Εχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η αγκαλιά συμβάλλει σημαντικά στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, τόσο σωματικά, όσο και νοητικά και συναισθηματικά, οδηγώντας στη δημιουργία ψυχικά υγιών, έξυπνων και εξωστρεφών ανθρώπων, με αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση. Πόσες φορές σαν παιδιά, δε χτυπήσαμε και νιώσαμε να περνά αμέσως ο πόνος μόλις μας πήρε αγκαλιά ο μπαμπάς και η μαμά; Πόσες φορές δεν έδιωξε η πολύτιμη αυτή αγκαλιά τους παιδικούς εφιάλτες και δεν εξαφάνισε το “τέρας” που υπήρχε κάτω από το κρεβάτι μας; Ακόμα και αν τα παιδιά έχουν μπει στην εφηβεία που φέρνει αυτομάτως τάσεις απομόνωσης, αξίζει να προσπαθήσεις. Xτύπησε την πόρτα τους και ρώτησέ τα: “Μπορώ να σου δώσω μια αγκαλιά;”  
 

Αγκαλιές και στον παππού και τη γιαγιά!

 

 
 
Προσκάλεσε τους παππούδες και τις γιαγιάδες της οικογένειας, βυθιστείτε στον καναπέ με τα ζεστά ριχτάρια και τα πολύχρωμα μαξιλάρια και προκάλεσε την έκπληξή τους με μια δυνατή αγκαλιά! Το φυσικό άγγιγμα και η αγκαλιά καταπολεμούν το αίσθημα της μοναξιάς που γίνεται πιο έντονο όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος. ‘Ερευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που δέχονταν τουλάχιστον 3 αγκαλιές την ημέρα, ήταν πιο δραστήριοι και πιο χαρούμενοι, ενώ είχαν μεγαλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης και απολάμβαναν καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Σε επίπεδο υγείας, η οξυτοκίνη βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ωφελεί την καρδιά, κατεβάζοντας την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς. Παράλληλα, η ντοπαμίνη που εκκρίνεται με την αγκαλιά προκαλεί ευεξία και μειώνει το στρες και την κατάθλιψη!   

Σήμερα λοιπόν, το πρόγραμμα έχει αγκαλιές και ζεστά χουχουλιάσματα! Ακόμα κι αν αγκαλιάσεις τα ζωάκια του σπιτιού, τον εαυτό σου, ή το μαξιλάρι σου, τα ευεργετικά αποτελέσματα θα είναι για σένα τα ίδια με την ανθρώπινη αγκαλιά! Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι τη συνταγή των ψυχολόγων: τουλάχιστον 4 αγκαλιές την ημέρα, για να έχεις καλή υγεία και διάθεση!