Τραπεζαρία κήπου από φερ φορζέ ή ξύλο; Καθίσματα από φυσικό ή συνθετικό ρατάν; Ξαπλώστρες από συνθετικό pp ή αλουμίνιο; Τα έπιπλα των εξωτερικών χώρων φτιάχνονται από διάφορα υλικά, τα οποία πολλές φορές «παντρεύονται» μεταξύ τους. Το ποια τελικά θα επιλέξουμε για τον κήπο, την αυλή ή τη βεράντα μας, εξαρτάται από την αισθητική, τις ανάγκες… και φυσικά το πορτοφόλι μας! Ο μικρός οδηγός που ακολουθεί, περιλαμβάνει όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν πάρεις την τελική απόφαση.  
 

Η διαχρονική γοητεία του ξύλου 


Εκτός από την ομορφιά και τη θαλπωρή του, το ξύλο είναι το υλικό που φθείρεται λιγότερο από τον ήλιο και είναι αρκετά βαρύ, επομένως προσφέρεται για περιοχές με δυνατούς ανέμους. Συνήθως, τα ξύλινα έπιπλα του κήπου είναι από εμποτισμένο ξύλο ή έχουν φινίρισμα λαδιού, διαδικασίες που τα προστατεύουν από την υγρασία, τη θερμότητα και τους μύκητες.  
Από τα διάφορα είδη ξύλου, ο βασιλιάς στα έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι το πανέμορφο τικ (teak), μια φανταστική επιλογή για τις καρέκλες και το τραπέζι του κήπου μας, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας και της τρομερής αντοχής του στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.  
Η ακακία, το πεύκο και ο ευκάλυπτος είναι επίσης πολύ ανθεκτικά στην κακοκαιρία και αρκετά πιο οικονομικά, ενώ το μαόνι και το μεράντι υπόσχονται να βρίσκονται μαζί μας για δεκαετίες. Αν θέλουμε κάποιο βαρύ ξύλο, θα προτιμήσουμε την οξυά ή την κουίλα, ενώ για πιο ελαφριά έπιπλα, υπάρχει η ερυθρελάτη (Νορβηγικό έλατο) και το μπαμπού. Τα χρώματα των ξύλων ποικίλουν από το λευκό-κιτρινωπό της ακακίας, έως το κοκκινωπό της red shorea και της οξιάς, ενώ το ξύλο μάνγκο έχει μοναδικά ροζ και πράσινα «νερά».  

 

 

Η στιβαρότητα του σίδερου 


Τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο (φερ φορζέ) είναι μία εξίσου διαχρονική και κλασσική επιλογή για την τραπεζαρία ή το bistrot set του κήπου μας: είναι ρομαντικά, αρχοντικά, αθάνατα, δε χρειάζονται αποθήκευση τον χειμώνα και μπορούμε να τα βάψουμε σε διαφορετικό χρώμα όποτε θελήσουμε να τους αλλάξουμε όψη.  
Για ένα πιο σύγχρονο και minimal διακοσμητικό ύφος, προτιμούμε το αλουμίνιο που είναι πιο ελαφρύ για να μεταφέρεται εύκολα, ή το ατσάλι. Πρόκειται για έπιπλα πιο οικονομικά, συνήθως πτυσσόμενα και στοιβαζόμενα, που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση γιατί δε σκουριάζουν και καθαρίζονται εύκολα, ενώ συχνά συνδυάζουν το μέταλλο με ύφασμα, γυαλί, ή ξύλο.  
Συνήθως, τα αλουμινένια έπιπλα κήπου έχουν υποστεί ηλεκτροστατική βαφή πούδρας, μία διαδικασία που τα προστατεύει και τα χρωματίζει. Πολλές φορές συναντάμε επίσης τον όρο γαλβανιζέ ή γαλβανισμένο στην περιγραφή των μεταλλικών επίπλων, που σημαίνει ότι το έπιπλο έχει επικαλυφθεί με ψευδάργυρο για αντιδιαβρωτική προστασία. 

 

 

Το φυσικό ρατάν 


Το ρατάν είναι ένα φυτό που μέσω επεξεργασίας μας δίνει ένα είδος ψάθας. Είναι υλικό ελαφρύ και ιδιαίτερα ανθεκτικό, που δίνει εξωτικό ύφος στη διακόσμησή μας. Στην αγορά, υπάρχει τεράστια ποικιλία από καθιστικά, τραπεζαρίες και ξαπλώστρες από συνθετικό ρατάν (πολυαιθυλένιο, pe, pp ή wicker) που είναι πιο οικονομικά, καθαρίζονται εύκολα με νερό και σαπούνι και δε διαφέρουν πολύ από το φυσικό ρατάν σε εμφάνιση. Η καλή τους ποιότητα και η ιδιαίτερη αντοχή τους στον ήλιο και το νερό, μας επιτρέπουν να τα τοποθετήσουμε ακόμα και δίπλα στη πισίνα. 

 

 

Η οικονομική λύση του pp-uv


Αν η χαμηλή τιμή είναι προτεραιότητά μας, αλλά δε θέλουμε να συμβιβαστούμε σε εμφάνιση και άνεση, μπορούμε να επιλέξουμε μία καλή ποιότητα pp (πλαστικό με επεξεργασία για αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία) για την τραπεζαρία της βεράντας μας. Είναι υλικό ελαφρύ, φτηνό και ανθεκτικό στη χρήση, όχι όμως τόσο στις καιρικές συνθήκες, μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα, ενώ καθαρίζεται απλά, με νερό και σαπούνι.  

 

Αυτό που αναζητούμε στα έπιπλα εξωτερικών χώρων είναι η άνεση, η λειτουργικότητα και η καλαισθησία. Για να πιάσει τόπο η επένδυσή μας, η επιλογή των επίπλων του κήπου πρέπει να γίνει προσεκτικά, βασισμένη σε συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τις προσωπικές μας προσδοκίες και τις ανάγκες του σπιτιού μας.