Πριν λίγο καιρό, ένας φίλος ανακαίνισε το εξοχικό του σπίτι και ζήτησε τη βοήθειά μου. Ενώ ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το εσωτερικό του σπιτιού, όταν ήρθε η ώρα του κήπου, πελάγωσε!  Τα δέντρα ήταν ακόμα μικρά για να προσφέρουν σκιά και τα έπιπλα κήπου που είχε αγοράσει, έκαιγαν κάτω από τον καυτό ήλιο. Το βράδυ αντίθετα, ο κήπος ήταν κατασκότεινος!  
Κάναμε μια μικρή έρευνα και εντυπωσιαστήκαμε από τις πολλές επιλογές σκίασης που υπάρχουν: από τις κλασσικές ομπρέλες και τις τέντες, μέχρι τις πιο σύγχρονες λύσεις των πανιών σκίασης και των πλαϊνών σκίαστρων που λειτουργούν σα χωρίσματα στον χώρο. 

 

Ομπρέλα: η τέλεια λύση για το μπιστρό στο βεραντάκι! 

 
Η μπροστινή μπαλκονόπορτα του σπιτιού έβγαζε σε μια μικρή πλακόστρωτη βεράντα. Εκεί, ο φίλος μου είχε τοποθετήσει ένα όμορφο μεταλλικό ρετρό coffee set, που ταίριαζε πολύ με το μίνιμαλ ύφος του σπιτιού. Επιλέξαμε τη λύση της ομπρέλας για το συγκεκριμένο σημείο.  
Η ποικιλία που υπάρχει σε αυτή την κατηγορία είναι απίστευτη: σκελετοί από ατσάλι, ξύλο ή αλουμίνιο, πανιά σε όλα τα χρώματα ή φύλλα μπανανιάς, σχήμα ημικυκλικό, στρογγυλό ή τετράγωνο… Βρήκαμε ακόμα και διπλές ομπρέλες ή ομπρέλες με ενσωματωμένα λεντ λαμπάκια!  
Εμείς καταλήξαμε σε μία ανακλινόμενη κρεμαστή ομπρέλα, (για να μην είναι μες στη μέση ο ιστός και εμποδίζει), με ατσάλινο σκελετό και πανί στο χρώμα της άμμου.
 


 

Πανιά σκίασης στην αυλή: ανάσα δροσιάς ή εικαστική παρέμβαση; 

 
Ανάμεσα στα φρεσκοφυτεμένα δεντράκια και φυτά της αυλής, διαμορφώθηκε ένα αναπαυτικό καθιστικό και μια μεγάλη τραπεζαρία από ανοιχτόχρωμο ρατάν.  
Για την απαραίτητη σκιά σε έναν τόσο μεγάλο χώρο, στερεώσαμε πολλά τρίγωνα πανιά σκίασης στο χρώμα της τερακότα, τοποθετημένα λοξά και με τέτοιο τρόπο, ώστε το καθένα να καλύπτει εν μέρει το άλλο. Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό και σου έδινε την αίσθηση ότι ταξιδεύεις μέσα σε κάποιο ιστιοφόρο! Αυτά τα πανιά είναι διαθέσιμα σε άπειρα χρώματα και διαστάσεις, (φτάνουν έως και τα 50 μέτρα) και μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη. 
Επειδή ακόμα δεν υπήρχε πολύ πράσινο στον χώρο, ολοκληρώσαμε τη διακόσμηση τοποθετώντας περιμετρικά, ζαρντινιέρες και κασπώ σε γκρι χρώμα που μιμείται το μπετόν, γεμάτα λουλούδια και μυρωδικά.      

 


 

Φως στον κήπο και προστασία από τη βροχή 


Πάνω από τη μπροστινή και την πίσω πόρτα του σπιτιού, εγκαταστήσαμε διάφανα στέγαστρα από πολυανθρακικά φύλλα για τις βροχερές μέρες. Αριστερά και δεξιά από τις μπαλκονόπορτες και πάνω από την πόρτα της εισόδου, όπου υπήρχε ηλεκτρολογική εγκατάσταση, τοποθετήσαμε απλίκες εξωτερικού χώρου. Ο φωτισμός του κήπου ολοκληρώθηκε με ηλιακά σποτάκια στην κεντρική σκάλα, στον φράκτη και χωνευτά σποτ, ηλιακά και αυτά, σε διάφορα σημεία του εδάφους. 

 


 

Οι τελευταίες προσθήκες σκιάς   


Τέλος, υπήρχε το θέμα της πίσω βεράντας του σπιτιού, με την οποία επικοινωνούσαν οι κρεβατοκάμαρες. Για να μην τρυπώνει ο ήλιος στα δωμάτια τις πρώτες ώρες της ημέρας, εγκαταστήσαμε μονόχρωμες τέντες με αυτόματο μηχανισμό.   
Τελευταίο στάδιο της αποστολής «Σκιά στον κήπο», ένα χώρισμα που έπρεπε να δημιουργηθεί πίσω από το καθιστικό του κήπου, για να μην μπαίνει ο ήλιος από το πλάι, αλλά και για να «κρύψει» ένα μικρό μποστάνι με λαχανικά, δημιούργημα του ιδιοκτήτη! Αν και του πρότεινα να βάλει μια λινή κουρτίνα ή ένα στόρι, προτίμησε ένα πτυσσόμενο πλαϊνό σκίαστρο που ταίριαξε άψογα με τον χώρο.   

 

 


Όταν ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις μας, καθίσαμε να καμαρώσουμε το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν εξαιρετικό! Εκτός από τη φοβερή σκιά που ήταν και το ζητούμενο, οι τέντες, τα σκίαστρα, τα στέγαστρα, η ομπρέλα, τα πανιά, είχαν καταφέρει να λειτουργήσουν σα διακοσμητικά στοιχεία και να «ντύσουν» ζεστά το σπίτι, αλλάζοντας τελείως την όψη του!