Το σαλόνι είναι η βιτρίνα του σπιτιού, το δωμάτιο όπου δεχόμαστε επισκέψεις, αλλά και περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας μας. Η επίπλωση και η διακόσμηση αυτού του χώρου πρέπει επομένως να αποτυπώνει την αισθητική μας και παράλληλα να εξυπηρετεί τον τρόπο ζωής μας. Ποια είναι όμως τα λάθη που κάνουμε συχνά όταν διαμορφώνουμε το καθιστικό και μας εμποδίζουν να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα; 
 

Το παραφορτωμένο σαλόνι

 


 
‘Ενα καθιστικό ασφυκτικά γεμάτο από έπιπλα και διακοσμητικά δυσκολεύει την κυκλοφορία μέσα στον χώρο, δε μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε και μας ταλαιπωρεί στην καθαριότητα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε έναν χώρο αποστειρωμένο, που δεν έχει την προσωπική μας σφραγίδα και θυμίζει βιτρίνα καταστήματος! 
 

Η δυσαναλογία των όγκων

 

 
Στη διακόσμηση, όλα είναι θέμα αρμονίας και ισορροπίας. ‘Ετσι, αποφεύγουμε να βάλουμε έναν xl καναπέ σε έναν μικρό χώρο και το αντίθετο. Τα έπιπλα πρέπει επίσης να ταιριάζουν αναλογικά μεταξύ τους. Π.χ., το τραπεζάκι του σαλονιού πρέπει να καλύπτει μίνιμουμ το μισό και μάξιμουμ τα δύο τρίτα του μήκους του καναπέ.
 

Ο κακός φωτισμός

 

 
Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο φωτισμός στη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι. Σε έναν χώρο όπως το καθιστικό, που έχει τόσες διαφορετικές χρήσεις, οι πηγές φωτός πρέπει να είναι πολλές και διαφορετικές. ‘Ετσι, συνδυάζουμε τα φωτιστικά οροφής, με απλίκες, επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά που εξασφαλίζουν τον επικεντρωμένο φωτισμό αναβαθμίζοντας παράλληλα την αισθητική του χώρου.   
 

Η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων 

 

Μεταξύ του απόλυτου μινιμαλισμού που οδηγεί σε έναν απρόσωπο και άδειο χώρο και ενός καθιστικού που θυμίζει εγκατελειμμένη σοφίτα με χιλιάδες πράγματα, το ιδανικό είναι να βρεθεί μια μέση οδός. Προτιμούμε επομένως έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες και κονσόλες που συνδυάζουν τις φανερές επιφάνειες με συρτάρια και ντουλάπια για να αποθηκεύουμε ό,τι... δεν πρέπει να φαίνεται! 

Η παραμέληση της διακόσμησης

 

Για να δώσουμε χαρακτήρα στο καθιστικό μας, χρειαζόμαστε διακοσμητικά αντικείμενα. Βίντατζ ή μοντέρνα, boho ή κλασσικά, επιτραπέζια ή επιτοίχια, ξύλινα ή κεραμικά, βάζα, κηροπήγια, δίσκοι, φιγούρες, κορνίζες, φανάρια... Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες για να δημιουργήσουμε έναν καλαίσθητο χώρο που θα εκφράζει την προσωπικότητά μας.
 

Η παράλειψη των μαξιλαριών

 

 
Πάνω σε πολυθρόνες, πάγκους, στον καναπέ... Τα μαξιλαράκια όχι μόνο κάνουν τα καθίσματά μας πιο άνετα, αλλά αποτελούν το ιδανικό αξεσουάρ για να δώσουμε ζεστασιά, χρώμα και στυλ στη διακόσμησή μας. Συνδυασμένα με ριχτάρια, τα μαξιλάρια προσθέτουν την τελευταία πινελιά στον χώρο και ολοκληρώνουν την τέλεια ατμόσφαιρα.
 

Οι άδειοι τοίχοι

 

 
Αν υπάρχει ένα δωμάτιο που πρέπει να έχει “ντυμένους” τοίχους, αυτό είναι το καθιστικό. Το χρώμα των τοίχων παίζει βέβαια βασικό ρόλο στη διακόσμηση του χώρου, αλλά δεν είναι το μόνο. Πίνακες και καθρέπτες, κάδρα με φωτογραφίες, επιτοίχια boho ή ρετρό διακοσμητικά, θα συμπληρώσουν το τολμηρό, το ρομαντικό ή το κλασσικό αποτέλεσμα που ονειρεύεστε!
 

Η λανθασμένη διαρρύθμιση

 

 
Η τοποθέτηση των επίπλων πρέπει να γίνεται μελετημένα και να εξυπηρετεί τις καθημερινές μας συνήθειες. Φροντίστε να τοποθετήσετε τις πολυθρόνες ή τον καναπέ του σαλονιού τουλάχιστον 40 εκατοστά από το τραπεζάκι. Επίσης, είναι προτιμότερο να μην τοποθετήσετε τον καναπέ κολλητά στον τοίχο, αν φυσικά το επιτρέπει ο χώρος. 

Στην επίπλωση και τη διακόσμηση του καθιστικού υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που μας βοηθούν να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα όμως, όλα εξαρτώνται από το στυλ, την αισθητική και την προσωπικότητά μας ώστε να δημιουργήσουμε τον χώρο που θα μας χαρίσει ζεστασιά, άνεση και ηρεμία.