Η βιβλιοθήκη είναι ένα πολύ όμορφο έπιπλο που αναβαθμίζει αισθητικά τον χώρο, δίνοντάς του μία εκλεπτυσμένη και σοφιστικέ νότα. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μία πολύ πρακτική λύση, αφού μπορεί να αξιοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους, για τη διακόσμηση αλλά και την αποθήκευση, σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Και να μερικοί από αυτούς...   

 

Στο καθιστικό...  

 

 
 
Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο: στη βιβλιοθήκη, βάζουμε τα βιβλία μας! Μπορείς να επιλέξεις να τα τοποθετήσεις όλα στη σειρά, ή να εναλλάσσεις οριζόντιες και κάθετες στοίβες. Μπορείς επίσης να επιλέξεις να γεμίσεις τη βιβλιοθήκη σου μόνο με βιβλία, ή να συνδυάσεις και κάποια διακοσμητικά: τοποθέτησε μικρούς πίνακες ή κορνίζες με φωτογραφίες στο ράφι που βρίσκεται στο ύψος του ματιού και συνδύασε βιβλιοστάτες, βάζα, κηροπήγια, γλαστράκια με φυτά, ακολουθώντας τους κανόνες της κλίμακας και της αναλογίας. Μπορείς να εντάξεις στη διακόσμησή σου πολλά χρώματα αλλά ένα στυλ, ή αντίθετα αποχρώσεις του ίδιου χρώματος και διακοσμητικά διαφόρων στυλ. Το σύνολο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ φορτωμένο, ούτε να αφήνει πολλά κενά σημεία.   


 

Ως χώρος αποθήκευσης…


 

 
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, μπορείς να τοποθετήσεις σε διάφορα ράφια της βιβλιοθήκης σου, καλάθια, κουτιά ή καφάσια και να αποθηκεύσεις έγγραφα, είδη ραπτικής, συλλογές και όλων των ειδών τα μικροπράγματα. Στο υπνοδωμάτιό σου, μία όμορφη ραφιέρα μπορεί να συμπληρώσει τους χώρους της ντουλάπας σου, φιλοξενώντας διάφορα αξεσουάρ. Στο παιδικό υπνοδωμάτιο, θα εξυπηρετήσει όλα τα ηλικιακά στάδια: ξεκινώντας από την αποθήκευση των βρεφικών ρούχων, θα παίξει λίγο μετά τον ρόλο του κουκλόσπιτου, θα χρησιμεύσει για την αποθήκευση των παιχνιδιών, ενώ αργότερα, θα συνδυάσει τα μαθητικά βιβλία με διάφορα εφηβικά gadgets. Στην είσοδο, στον διάδρομο, ή στο μπάνιο, μία ραφιέρα μπορεί να λειτουργήσει σαν παπουτσοθήκη ή λινοθήκη, ενώ στην κουζίνα, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μία πρακτική νησίδα με πολύτιμους αποθηκευτικούς χώρους.

 

Σα διαχωριστικό... 

 


 
Τα σύγχρονα σπίτια έχουν συνήθως ενιαίους χώρους για το καθιστικό, την τραπεζαρία και το γραφείο, ενώ ένα φοιτητικό στούντιο εντάσσει στον ίδιο χώρο και το υπνοδωμάτιο. Η ραφιέρα είναι ένας καλαίσθητος τρόπος για να διαχωρίσεις τις διάφορες ζώνες μέσα στο ίδιο δωμάτιο. Αν ο  καναπές σου δεν ακουμπά σε τοίχο, τοποθέτησε μία χαμηλή βιβλιοθήκη ώστε να κρύψεις την πλάτη του και διακόσμησέ τη με διάφορες μινιατούρες. Στην είσοδο, μία ραφιέρα κάθετα τοποθετημένη στον τοίχο, μπορεί να διακοσμηθεί με όμορφους δίσκους για τα κλειδιά, τα γάντια, το κινητό, ενώ ταυτόχρονα θα κρύψει στην πίσω της πλευρά, την κρεμάστρα για τα παλτό και τις τσάντες. Τοποθετημένη με τον ίδιο τρόπο, μία ραφιέρα μπορεί να διαχωρίσει δύο παιδικά γραφεία ή να δημιουργήσει μια γωνιά διαβάσματος μέσα στο καθιστικό!   

Μία χαμηλή ραφιέρα ή μια βιβλιοθήκη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί για έπιπλο τηλεόρασης, να γίνει το μπαράκι στο σαλόνι, να αναλάβει χρέη κομοδίνου ή κεφαλαριού στην κρεβατοκάμαρα... Δεν υπάρχει διακοσμητική και αποθηκευτική ανάγκη που να μην μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το μαγικό έπιπλο!