Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, παίρνουμε αποφάσεις για να χάσουμε βάρος, να αποταμιεύσουμε χρήματα ή να ταξιδέψουμε περισσότερο. Τι στόχους βάζουμε όμως για το σπίτι μας, το μέρος όπου περνάμε το περισσότερο μέρος της ζωής μας; Εμείς ετοιμάσαμε κάποιες προτάσεις που θα βοηθήσουν να γίνει το σπίτι σου πιο λειτουργικό, πιο καθαρό και πιο όμορφο.  
 

Φέτος, όλα στο σπίτι θα είναι “εν τάξει”... 

 

 
 
Καμία ουσιαστική αλλαγή δε γίνεται στο σπίτι αν δεν αποφασίσουμε να το τακτοποιήσουμε. Η οργάνωση είναι άλλωστε ο καλύτερος και φτηνότερος τρόπος για να νιώσουμε καλύτερα μέσα στον προσωπικό μας χώρο. Με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, πες αντίο σε οτιδήποτε δε σου αρέσει ή σου είναι περιττό. ‘Αρχισε από τα ντουλάπια της κουζίνας που σίγουρα έχουν αναστατωθεί λόγω της γιορτινής προετοιμασίας. Βάλε τα τρόφιμα σε δοχεία και τοποθέτησε στο πιο ψηλό ράφι αυτά που χρησιμοποιείς λιγότερο συχνά. Συνέχισε με τα συρτάρια, τα ράφια και τα ντουλάπια του καθιστικού. Χρησιμοποίησε κουτιά, καφάσια και καλάθια για να βάλεις σε τάξη όλα τα μικροπράγματα. Στα υπνοδωμάτια, βρες μία θέση για όλα τα δωράκια που έλαβε κάθε μέλος της οικογένειας αυτές τις γιορτές.     
 

Φέτος, η καθαριότητα θα γίνει παιχνιδάκι... 

 

 
 
Τώρα που τακτοποίησες τα πάντα, είναι ευκαιρία και για μία καλή γενική καθαριότητα του σπιτιού. Το γυάλισμα των φωτιστικών, το καθάρισμα των χαλιών, η φροντίδα των  λευκών ειδών... ‘Οταν τελειώσει και αυτή η διαδικασία, το σπίτι πραγματικά θα σου φανεί σαν καινούριο! Για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε, αφιέρωσε λίγο χρόνο και φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα μοιράζοντας ισόποσα τις δουλειές του σπιτιού σε κάθε ημέρα: Τετάρτη, το μπάνιο, Σάββατο, ηλεκτρική σκούπα, Παρασκευή, τα τζάμια... Ανάθεσε απλές δουλειές και στα παιδιά της οικογένειας, ανάλογα με την ηλικία τους. Αν το παρουσιάσεις σαν παιχνίδι, με κλήρωση και μικρά “bonus”, θα το καταχαρούν και θα νιώσουν περήφανα που βοηθούν στο νοικοκυριό. 
 

Φέτος, θα κάνω μικρές αλλαγές στη διακόσμησή μου... 

 
   


Κάνε ένα μικρό makeover στο σπίτι, με ανεπαίσθητες αλλαγές που θα σου φτιάξουν τη διάθεση. Ακόμα και η αλλαγή της θέσης στα έπιπλα και τους πίνακες, θα δώσουν πνοή ανανέωσης στον χώρο.  Πρόσθεσε πινελιές που θα κάνουν το σπίτι πιο ζεστό, πιο βολικό, πιο ευχάριστο. ‘Ενας καθρέπτης στην είσοδο, μερικές κορνίζες για να στολίσεις τον τοίχο σου με φωτογραφίες, ένα καινούριο βάζο για τον μπουφέ... μικρά πράγματα που μπορεί να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. ‘Ορισε έναν χώρο όπου θέλεις να περνάς περισσότερο χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους και διακόσμησέ τον με φροντίδα και αγάπη. Μπορεί να είναι το καθιστικό, η τραπεζαρία, ακόμα και η κουζίνα σου, αρκεί να διαμορφωθεί σωστά ώστε να προσφέρει άνεση και να αποπνέει κομψότητα. 
 

Φέτος, θα ξεκινήσω τη δημιουργία του τέλειου σπιτιού...   

 

Αν πάλι ονειρεύεσαι μια ριζική ανακαίνιση, βάλε προτεραιότητες και ξεκίνησε από τον χώρο που έχει περισσότερο ανάγκη να αναβαθμιστεί. Μπορεί να είναι η είσοδος του σπιτιού που τώρα μοιάζει σαν πεδίο μάχης, με μπότες και αθλητικά εδώ κι εκεί, μπάλες ποδοσφαίρου και μπουφάν πεταμένα στο πάτωμα: μία κρεμάστρα για τα πανωφόρια και τις τσάντες, ένας πάγκος με χώρο αποθήκευσης για τα παπούτσια, λίγα αξεσουάρ... και το χωλ θα γίνει ο πιο τακτοποιημένος χώρος του σπιτιού! Αν πάλι αυτό που σε απασχολεί περισσότερο, είναι η πρόσοψη του σπιτιού, μπορείς να αφοσιωθείς σε αυτό το κομμάτι: ένα φρεσκάρισμα στους τοίχους, καινούρια φυτά σε όμορφα κασπώ, μία νέα πηγή ατμοσφαιρικού φωτισμού, θα σε κάνουν να χαμογελάς κάθε φορά που θα μπαίνεις στο σπίτι!   

Είτε πρόκειται για μεγάλη ανακαίνιση, είτε για μικρές αλλαγές και προσθήκες, αξίζει τον κόπο να δρομολογήσεις κάποιες ενέργειες για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη. Αν έχεις κάποια όνειρα για το σπίτι σου, όρισε το 2023 ως τη χρονιά που θα τα πραγματοποιήσεις. ‘Αλλωστε, το σπίτι είναι η μεγαλύτερη περιουσία μας και το μέρος όπου δημιουργούνται οι πιο πολύτιμες αναμνήσεις...