Η διακόσμηση και η οικολογία δεν είναι όροι ασυμβίβαστοι. Οι περιβαλλοντικές μας ανησυχίες έχουν αλλάξει αρκετά τη συμπεριφορά μας τα τελευταία χρόνια και όλοι προσπαθούμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στη Γη με όποιον τρόπο μπορούμε. Υιοθετώντας τους τέσσερις τρόπους που προτείνουμε παρακάτω, μπορείς να βοηθήσεις τον πλανήτη ακολουθώντας την τελευταία τάση της εποχής, την οικολογική διακόσμηση!

 

Τρόπος πρώτος: επιλέγουμε φυσικά υλικά

 

 
 
Μια διακόσμηση που σέβεται το περιβάλλον ξεκινά από την επιλογή φυσικών υλικών: διακοσμητικά αντικείμενα από υλικά όπως η ψάθα, ο πηλός, ή το σίδερο, λευκά είδη από βαμβάκι, λινό ή μαλλί, έπιπλα από αλουμίνιο, μάρμαρο… και φυσικά ξύλο, που είναι ο βασιλιάς της οικολογικής διακόσμησης! Το μασίφ ξύλο είναι υλικό που δεν έχει δεχτεί μεγάλη επεξεργασία, ούτε περιέχει προσμίξεις υλικών με τεχνητό τρόπο, ταιριάζει με όλα τα στυλ και χαρίζει απλόχερα τη ζεστασιά και την ομορφιά του στον χώρο.

Στα έπιπλα κήπου, η πλέον φιλική προς το περιβάλλον επιλογή είναι το μπαμπού: είναι φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς χημικές ουσίες και έχει ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης!

 

Τρόπος δεύτερος: προτιμούμε τα ανακυκλωμένα

 
 
Στην αγορά υπάρχουν πλέον πάρα πολλές επιλογές επίπλων που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο ξύλο, δηλαδή από διάφορα κομμάτια ξύλου που επαναχρησιμοποιούνται. Εκτός από την οικολογική τους αξία, αφού συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών, αυτά τα έπιπλα είναι πολύ ιδιαίτερα: οι διαφορετικές αποχρώσεις των ξύλων, τους χαρίζουν έναν vintage χαρακτήρα που τα κάνει μοναδικά.

‘Οσο για τα διακοσμητικά, θα βρεις κασπώ από ανακυκλωμένα υλικά, κορνίζες και καθρέπτες από ανακυκλωμένα περιοδικά, βάζα από ανακυκλωμένο πεπιεσμένο χαρτί, κουρελούδες από ανακυκλωμένο ύφασμα… Η λίστα είναι ανεξάντλητη! Αν τα υλικά των διακοσμητικών δεν είναι ανακυκλωμένα, φρόντισε τουλάχιστον να είναι 100% ανακυκλώσιμα!

 

Τρόπος τρίτος: αναζητούμε εγχώρια προϊόντα

 

 
 
Επιλέγοντας προϊόντα του τόπου μας, βοηθάμε την οικονομία της χώρας και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με τη μεταφορά τους που θα μπορούσε να γίνεται και από την άλλη άκρη του κόσμου! Στην EchoDeco, θα βρεις πινακάκια, μαυροπίνακες, ρολόγια, σουβέρ και μαγνητάκια, που είναι 100% Ελληνικά και χειροποίητα, ενώ σου δίνουν τη δυνατότητα custom κατασκευών στο σχέδιο και το μέγεθος που σου ταιριάζει!

Αν ωστόσο επιλέξεις αντικείμενα εισαγωγής, φρόντισε ιδανικά να πρόκειται για προϊόντα δίκαιου εμπορίου (fair trade): πρόκειται για προϊόντα που υποστηρίζουν τους μικρούς παραγωγούς, διασφαλίζουν τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ συμβάλλουν και στην προστασία του πλανήτη.

 

Τρόπος τέταρτος: επενδύουμε στην ποιότητα

 
 
Ακόμα κι αν δεν ακολουθήσεις τίποτα από τα παραπάνω, η επένδυση στην άριστη ποιότητα είναι η πιο οικολογική λύση απ’όλες! Η καλή ποιότητα σε ένα έπιπλο, ένα φωτιστικό ή ένα διακοσμητικό, εγγυάται την αντοχή του στον χρόνο κι αυτό συνεπάγεται λιγότερα απορρίμματα και λιγότερες πρώτες ύλες που θα χρειάζονταν για να το αντικαταστήσουμε.

‘Ετσι, ξύλα όπως το μαόνι, η δρυς, το μάνγκο, η ακακία, το τικ, υπόσχονται ότι θα μείνουν μαζί μας για πολλά χρόνια. Αντίστοιχα, στιβαρά μέταλλα όπως το χυτό αλουμίνιο, το ατσάλι ή το σφυρήλατο σίδερο θεωρούνται πραγματικά αθάνατα υλικά, με ελάχιστη συντήρηση. Στον κήπο, συνδύασέ τα με ηλιακά φωτιστικά και ο πλανήτης πραγματικά θα σε ευγνωμονεί!

Μέσα από τις αποφάσεις μας σχετικά με τη διακόσμηση και την επίπλωση του σπιτιού, ας δείξουμε αγάπη και σεβασμό για τη Γη μας και ας βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για να προστατεύσουμε το περιβάλλον που θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές.