Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και πως να τα επιλέξεις σε 5 Βήματα

29/10/2018 0 Σχόλια

Ο καιρός κρυώνει, μπαίνουμε σιγά σιγά σε χειμερινή διάθεση και χωρίς να το καταλάβουμε αρχίζουμε να παρατηρούμε τα φωτάκια στους δρόμους, να τα θαυμάζουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Είναι αδιαμφισβήτητα ο βασικός πρωταγωνιστής στις γιορτές αφού μας δίνουν την λάμψη που προσδοκούμε! Ξεκινήστε λοιπόν να ετοιμάζεστε για την επιλογή τους.

Εαν αναρωτιέστε γιατί να πρέπει να δώσετε τόση σημασία στην επιλογή τους παρόλο που αναγνωρίζετε την σημαντικότητα τους,  η απάντηση είναι απλή! Γιατί έχουμε συνηθήσει να τρέχουμε τελευταία στιγμή και καταλήγουμε να αγοράζουμε τυχαία ό,τι βρούμε μπροστά μας, με αποτέλεσμα να μην μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Έτσι να μαστε και τον επόμενο χρόνο να ψάχνουμε πάλι για λαμπάκια!

Τελικά αυτό το τόσο προφανές διακοσμητικό είναι και τόσο αυτονόητο για τους περισσότερους επο εμάς, που παρόλο που παίζει καταλητικό ρόλο στην επιτυχία της Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, να μην καταλαβαίνουμε το πόσο εξαρτάται η επιτυχημένη επιλογή τους για την συνολική επιτυχία της διακόσμησης. Παρακάτω αναλύουμε τις κατηγορίες και σας βοηθάμε να μην ξανακάνετε λάθος!

 

 

1ο tip

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσετε είναι το που θέλετε να τα τοποθετήσετε. Η τοποθεσία τους λοιπόν είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν λαμπάκια κατάλληλα για εξωτερικό χώρο και κατάλληλα για εσωτερικό χώρο. Όπου βλέπετε γραμμένο το  IP20 να θυμάστε πως είναι πάντα εσωτερικού χώρου και δεν έχουν την απαραίτητη στεγανότητα. Η αναγραφή του IP44 θα ξέρετε πως αναφέρεται στα λαμπάκια κατάλληλα για εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, αφού είναι αδιάβροχα και έχουν προδιαγραφές για χρήση σε εξωτερικό χώρο. Το επόμενο που πρέπει να ξεκαθαρίσετε είναι το αν θα χρησιμοποιήσετε λαμπάκια με τεχνολογία led ή με συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Να λάβετε υπόψην ότι τα λαμπάκια led είναι νέας τεχνολογίας που δεν ζεσταίνονται και έχουν 90% μικρότερη κατανάλωση και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Απο την άλλη πλευρά τα πυρρακτώσεως είναι ελάχιστα πιο οικονομικά, είναι παλαιότερης τεχνολογίας, ζεσταίνονται πολύ και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

 

 

 

2ο tip

Αυτό που που πρέπει να σκεφτείτε είναι η επιλογή του χρώματος. Η απόχρωση που θα έχουν είναι καθοριστική και για την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε αλλά και για να αναδείξετε τα στολίδια και τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης του χώρου ή του δέντρου. Τα λευκά ψυχρά λαμπάκια είναι ιδανικά για να στολίσετε έναν εξωτερικό χώρο αφού φαίνονται απο μακριά. Όπως επίσης μπορείτε και να τα  επιλέξτε για να πετύχετε ένα πιο παγωμένο αποτέλεσμα που να θυμίζει  χιονισμένο τοπίο μέσα στο σπίτι, όμως προσοχή  το ψυχρό φως  θα πρέπει να το έχετε σε σταθερό πρόγραμμα φωτισμού γιατί διαφορετικά είναι κουραστικό για τα μάτια. Το ίδιο φυσικά ισχύει και σε περίπτωση που επιλέξετε πολύχρωμα λαμπάκια.  Επιλέξτε λευκά λαμπάκια με θερμό φωτισμό εάν θέλετε να δημιουργήσετε θαλπωρή και ζεστή ατμόσφαιρα όπως επίσης έτσι θα αναδείξετε καλύτερα τα στολίδια στο δέντρο σας. Εδώ έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία είδη ζεστών αποχρώσεων. Το  warm, το  soft και το fire. Τα warm είναι το κλασσικό θερμό λευκό φως, το soft είναι λίγο πιο απαλό και το fire είναι λίγο πιο έντονα κίτρινο. Τώρα που ξέρετε, είναι στο χέρι σας να βρείτε ακριβώς αυτό που θέλετε.

 

 

3ο tip

Το τρίτο και πολύ πρακτικό βήμα είναι να διαλέξετε λαμπάκια με ρεύμα ή με μπαταρία. Κι εδώ έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα κλασικά με ρεύμα και σε αυτά με ρεύμα και με μετασχηματιστή τα οποία έχουν και 100% ασφάλεια. Ο μετασχηματιστής εγγυάται την ασφάλεια που επιζητάτε αν έχετε μικρά παιδάκια στο σπίτι ή εάν φοβάστε τις ζημιές απο το κατοικίδιο σας. Είναι ιδανικά και για χρήση σε εξωτερικούς χώρους αφού ρίχνουν την τάση του ρεύματος. Εάν τα λαμπάκια τα θέλετε για διακόσμηση πχ σε κάποιο ράφι ή να τονίσετε ένα διακοσμητικό αντικείμενο όπως ένα ξύλινο καράβι και μια γλάστρα, μια εξαιρετική λύση είναι και αυτά με την  μπαταρία τα οποία έχουν και αυτά πρόγραμμα φωτισμού.

 

 

4ο tip

Ερχόμαστε τώρα στην επιλογή του σχήματος. Η ποικιλία είναι μεγάλη κι εδώ! Βγαίνουν σε σειρά, σε κουρτίνα συμμετρική ή ασύμμετρη και μετά ανάμεσα σε πολλά σχέδια. Ενδεικτικά σε σχέδιο μπουκέτο βροχές, χταπόδια, φωτοσωλήνες, Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια διακοσμημένα και φωτεινές γιρλάντες! Διακοσμήστε τα παράθυρα ή τους τοίχους με λαμπάκια σε σχήμα κουρτίνας που δίνουν άμεσα μια διαφορετική αισθητική στον χώρο, πολύ γιορτινή και φαίνονται και απίστευτα ωραία και απο έξω προς τα μέσα. Μια εύκολη και γρήγορη πρόταση διακόσμησης που όμως έχει πολύ σικάτο αποτέλεσμα είναι να γεμίσετε σε βαζάκια της επιλογής σας λαμπάκια με σχήμα νιφάδας ή δεντράκια και να τα τοποθετήσετε στο τραπεζάκι ή σε κάποιο ράφι. Μπορείτε να βρείτε ότι σχέδιο επιθυμείτε και να δημιουργήσετε μια  μοναδική διακόσμηση με τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό σας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

 

 

5ο tip

Η επιλογή του μεγέθους και το πρόγραμμα φωτισμού. Τα λαμπάκια βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Ανάλογα με την χρήση που τα θέλετε, διαλέξτε και το μέγεθος τους. Τώρα πια, βγαίνουν και σε μεγέθη με πολλά μέτρα οπότε δεν θα έχετε καμιά δυσκολία στο να καλύψετε τις ανάγκες του δέντρου σας όσο μεγάλο και να είναι. Εαν θέλετε να διακοσμήσετε έναν πολύ μεγάλο χώρο, να γνωρίζετε πως υπάρχουν και επεκτεινόμενα λαμπάκια που τα προσαρμόζετε εσείς ανάλογα με τις ανάγκες σας και το θετικό είναι πως θα χρειαστείτε μόνο μια μπρίζα. Τέλος καταλήξτε και στο εάν θέλετε να έχουν πρόγραμμα φωτισμού, στο οποίο ρυθμίζεται εσείς  την λειτουργία του ανάλογα με την διάθεση σας. Τα επεκτεινόμενα υπάρχουν και με προγράμματα φωτισμού απλά είναι λίγο πιο ακριβά από τα απλά.

 

 

Βρείτε τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια και λαμπάκια που ταιριάζουν ακριβώς με την διακόσμηση σας και μην συμβιβάζεστε με την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε. Οσο μαγική και να την έχετε φανταστεί, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα είναι σίγουρο πως θα την πετύχετε!