Διακόσμησε το σπίτι σου με το ελληνικό μεσογειακό στυλ σε 5 βήματα!

29/06/2018 0 Σχόλια

Το στυλ διακόσμησης στα παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια είναι τόσο οικείο και φιλόξενο, ένα στυλ που μας κάνει να ονειροπολούμε και να λαχταράμε τη θάλασσα και το καλοκαίρι! Συγκαταλέγεται στα μίνιμαλ στυλ διακόσμησης, αφού τόσο στα χρώματα όσο στα έπιπλα ακολουθούνται απλές και καθαρές γραμμές χωρίς πολυφωνία. Δεν υστερεί όμως καθόλου σε χάρη και κομψότητα, αντιθέτως αυτή η απλότητα προσθέτει πόντους στη φινέτσα.

Είναι σαφής η προέλευση αυτής της διακόσμησης, καθώς αντικατοπτρίζει με μεγάλη ακρίβεια τη νησιωτική Ελλάδα και τα εθνικά χρώματα.

Είναι εύκολο να διαμορφώσετε το σπίτι ή το εξοχικό σας σε αυτό το σοφιστικέ στυλ. Δώστε ζωντάνια και χαρακτήρα στο χώρο σας σε 5 βήματα με τις πρακτικές και απλές συμβουλές μας!

1. Όλα στα λευκά!

Βάψτε όλους τους τοίχους λευκούς! Το λευκό αντανακλά το φυσικό φως και κάνει το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος. Το λευκό συνδυάζεται εύκολα με πολλά χρώματα και είναι πολύ πρακτικό. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να κάνετε ολοκληρωτική αλλαγή διακόσμησης χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν οι τοίχοι σας γιατί είναι κλασικό χρώμα.

 

 

2. Το χρώμα βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Για να  τονίσετε το κατάλευκο φόντο πρέπει να δώσετε έμφαση στις λεπτομέρειες. Θα έχετε προσέξει την αντίθεση που κάνουν τα μπλε παράθυρα ή η κόκκινη πόρτα με το απόλυτο λευκό του τοίχου στα νησιώτικα σπίτια. Το ελληνικό μεσογειακό στυλ επιτάσσει διακοσμητικά στοιχεία όπως κουφώματα πορτοπαράθυρων ή έπιπλα σε αποχρώσεις του μπλε, του γαλάζιου, του seafoam (ένα χρώμα που είναι ανάμεσα σε τυρκουάζ και βεραμάν, όπως λέει και το όνομά του, μοιάζει στον αφρό της θάλασσας) και του κίτρινου. Και φυσικά μην παραλείψετε διακοσμητικά σχετικά με τη θάλασσα όπως καραβάκια, συνθέσεις με όστρακα, κεραμικά βάζα και μεταλλικά φαναράκια.

 

 

Το μπεζ και το χρώμα της άμμου χρησιμοποιώνται κατά κόρον στις κουρτίνες και τα καλύμματα ενώ όταν μιλάμε για μαξιλάρια διακοσμητικά και πλεκτά χαλάκια, εκεί μπορείτε να κινηθείτε πιο ελεύθερα με τολμηρό κόκκινο και πράσινο χρώμα. Μην το παρακάνετε ομως! Ο σκοπός είναι η χρωματική παλέτα να διατηρηθεί όσο πιο κοντά στα φυσικά χρώματα γίνεται.

3. Ξύλο και πέτρα!

Το μεσογειακό νησιώτικο στυλ είναι κατά κύριο λόγο μια τάση κοντά στο ρουστίκ που θέλει όσο το δυνατόν περισσότερο ακατέργαστα φυσικά υλικά. Πέτρινα πατώματα, ξύλινα ρουστίκ έπιπλα ολοκληρώνουν τη διακόσμηση αρμονικά. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούμε και ένα συνδυασμό λευκών και πέτρινων τοίχων ή ξύλινα δοκάρια εκτεθειμένα σε φυσική ή λευκή απόχρωση.

 

 

4. Φωτισμός.

Όσον αφορά στο κομμάτι φωτιστικά, προτιμώνται φωτιστικά οροφής και απλίκες με φυσικά υλικά ξανά, όπως σχοινί και ξύλο χωρίς να λείπουν και οι μεταλλικές αναφορές. Προσέχουμε όμως τις γραμμές των μεταλλικών φωτιστικών για να μην προκύψει μια εικόνα σαν κακός αναχρονισμός παλιού και νέου.

 

 

5. Άρωμα βασιλικού!

Τέλος, για την ολοκλήρωση του στυλ, δε θα μπορούσε να λείπει το πράσινο στοιχείο. Τα φυτά πάντα προσφέρουν φρεσκάδα και χρώμα. Όλα τα φυτά ταιριάζουν αλλά αν προτιμήσετε φυτά αρωματικά όπως ο βασιλικός, η λουίζα, η μέντα, ο δυόσμος κ. ο. κ, θα τα αξιοποιήσετε στην κουζίνα αργότερα αλλά και θα προσεγγίσετε τη ρετρό αυθεντικότητα και θα ζωντανέψετε το χώρο στη στιγμή!

 

 

Να θυμάστε ότι η φιλοσοφία αυτού του στυλ διακόσμησης στηρίζεται στην πεποίθηση ότι όταν κάποιος ζεί σε ένα λιτό περιβάλλον, το πνεύμα και το μυαλό είναι ελεύθερα να εστιάσουν σε άλλα πράγματα. Οι συμμετρικές γραμμές και η αρμονία που επιτυγχάνεται με τα χρώματα και τα υλικά ξεκουράζουν και ανανεώνουν. Τολμήστε να αλλάξετε τουλάχιστον ένα δωμάτιο του σπιτιού και θα δείτε τα αποτελέσματα στη διάθεσή σας άμεσα!