Διακόσμηση τοίχου-βασικές αρχές για να γίνει εύκολα και σωστά!

20/03/2018 0 Σχόλια

Ο τοίχοι σε έναν χώρο είναι απο τα πιο σημαντικά στοιχεία όταν σχεδιάζουμε τη διακόσμηση ενός σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου. Οι τοίχοι είναι απο τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε μπαίνοντας σε ένα χώρο: τι χρώμα είναι βαμμένοι και αν είναι διακοσμημένοι με κάδρα ή άλλα στοιχεία και αμέσως σχηματίζουμε μια εντύπωση. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή μας σε αυτό το κομμάτι της διακόσμησης όχι μόνο σε αυτό το άρθρο, αλλά και σε επόμενα. Θα ακολουθήσει μια ενημερωτική ενότητα, που θα σας κατατοπίσει και θα σας βοηθήσει βήμα-βήμα με τη διακόσμηση του τοίχου. Το να συνθέσετε έναν όμορφο τοίχο με ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα φαντάζει δύσκολο χωρίς τη βοήθεια ή τη συμβουλή ενός επαγγελματία διακοσμητή. Αλλά θα αναλύσουμε κάθε κομμάτι της διακόσμησης τοίχου ώστε να πάρετε ιδέες και να διακοσμήσετε τον χώρο σας με απόλυτη επιτυχία! Μείνετε συντονισμένοι και εγγραφείτε στο newsletter για τη συνέχεια.

Ας ξεκινήσουμε!

 

 

Προετοιμασία:

1. Κάντε ένα πλάνο στο μυαλό σας, βρείτε ιδέες στο διαδίκτυο ή σε περιοδικά και εστιάστε για αρχή σε ένα δωμάτιο.

2. Σιγουρευτείτε οτι ο τοίχος που επιλέξατε είναι καθαρός χωρίς σημάδια και οτι δε χρειάζεται βάψιμο. Εαν πάλι έχετε αποφασίσει να βάψετε το σπίτι, θα πρέπει να αποφασίσετε για τις αποχρώσεις. Χρώματα όπως το γκρι, καφέ, μπεζ ενδείκνυνται για όλες τις περιπτώσεις. Για μικρούς χώρους, προτιμήστε σκουρότερα χρώματα καθώς θα δείχνουν μεγαλύτερο το χώρο παρόλο που έχει επικρατήσει το αντίθετο. Για χρώμα και ζωντάνια μη διστάσετε να επιλέξετε κίτρινο, μπλε, ροζ, κόκκινο και πράσινο αρκεί να περιοριστεί σε ένα σημείο και όχι παντού. Τέλος, για ηρεμία και χαλάρωση συστήνονται παλ αποχρώσεις του γαλάζιου, κρέμ, λιλά και γκρι, ενώ η παλέττα των λευκών ταιριάζει παντού. Μπορείτε βέβαια απλά να αλλάξετε έναν τοίχο με μια όμορφη ταπετσαρία. Ό,τι και να επιλέξετε, προετοιμάστε την περιοχή που θέλετε να διακοσμήσετε, και αφήστε τη φαντασία σας και το ένστικτό σας ελεύθερα να δημιουργήσουν.

 

 

3. Πριν κρεμάσετε το οτιδήποτε στον τοίχο σιγουρευτείτε για τη θέση του, ειδικά εαν πρόκειται για μεγάλη σύνθεση με πολλά αντικείμενα. Καλύτερα να ιχνογραφήσετε τα κάδρα ή τις κορνίζες σε χαρτί και κατόπιν να κολλήσετε τα σχήματα με ταινία στον τοίχο για να δείτε πως φαίνονται. Όταν καταλήξετε στην τελική μορφή, τότε βάζετε και τα καρφιά. Έτσι θα γλιτώσετε τον τοίχο σας απο τα άσκοπα τρυπήματα.

Γενικοί κανόνες που θα σας διευκολύνουν:

Στη συνέχεια ας δούμε κάποιους βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ιδανικό μέγεθος ενός κάδρου ή πίνακα για ένα τοίχο καθορίζεται απο μια εξίσωση. Και όμως, αν θέλετε να βρείτε χονδρικά το κατάλληλο μέγεθος θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε το πλάτος του τοίχου με το 0.57. Αυτό μας δίνει το ιδανικό πλάτος του κάδρου.

Πλάτος τοίχου Χ 0,57= επιθυμητό πλάτος κάδρου για το συγκεκριμένο τοίχο

 

 

Επίσης, άλλος ένας σημαντικός κανόνας είναι το μέγεθος του κάδρου ή της σύνθεσης να είναι τουλάχιστον κατα τα 2/3 μικρότερο απο το έπιπλο που βρίσκεται εκεί. Δηλαδή, εαν πρόκειται να κρεμάσουμε έναν πίνακα πάνω απο έναν καναπέ, ένα κρεβάτι, ή ένα μπουφέ κ.ο.κ τότε θα πρέπει ο πίνακας να καλύπτει επιφάνεια περίπου ή ίση με τα 2/3 του επίπλου.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κάποιες βασικές αρχές όπως:

  • Τοποθετούμε τα κάδρα και τους πίνακες γύρω στα 142 με 152 εκατοστά απο το έδαφος. Σε αυτή την απόσταση υπολογίζεται το μέσο ύψος ματιών και το σημείο που κοιτάει ο μέσος άνθρωπος. Πιο συγκεκριμένα,

- Για ένα ψηλοτάβανο τοίχο, υπολογίστε 7-10 εκατοστά πάνω απο το σημείο των 142-152 εκατοστών.

 

 

- Όταν στον ίδιο τοίχο βρίσκεται ένας καναπές, τότε τοποθετούμε το κάδρο γύρω στα 15-20 εκατοστά πάνω απο τον καναπέ.

 

 

- Η απόσταση για να κρεμάσουμε κάτι πάνω απο το τζάκι είναι 10-30 εκατοστά.

- Στην τραπεζαρία, τα κάδρα στους τοίχους πρέπει να είναι χαμηλότερα σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι εφόσον εμείς και οι επισκέπτες καθόμαστε και χαμηλώνει το ύψος του σημείου οπου πέφτει η ματιά μας στον τοίχο.

 

 

- Σε μια σύνθεση απο κάδρα η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι μεταξύ 5-12 εκατοστών. Οπότε όταν υπολογίζετε το μέγεθος (ώστε να βρείτε το κατάλληλο για το τοίχο και το έπιπλο που θα το συνοδεύει) υπολογίστε και τις αποστάσεις μαζί.

  • Επίσης άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι οτι οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν ή κοιτάνε σε μια σελίδα ή μια εικόνα απο την πάνω αριστερά γωνία και καταλήγουν στην κάτω δεξιά. Επομένως σε μια σύνθεση απο κάδρα και διακοσμητικά τοποθετούμε τα μεγαλύτερα αντικείμενα, τα πιο τρανταχτά και ογκώδη, τα κάδρα με τις σκούρες κορνίζες και αυτά που θέλουμε να προσέξει κάποιος στην πάνω αριστερή γωνία και συνεχίζουμε ώς την κάτω δεξιά γωνία με πιο διακριτικά διακοσμητικά στοιχεία. Στην περίπτωση όμως που η σύνθεση είναι ισομερής τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε το πιο έντονο κομμάτι στο κέντρο.

 

 

  • Οι περισσότεροι διακοσμητές προτείνουν να επιλέγετε μονό αριθμό στα αντικείμενα που διακοσμείτε. 3, 5 ή 7 Αντικείμενα δίνουν την εικόνα αρμονίας καθώς υπάρχει ένα αντικείμενο στο κέντρο.

 

 

  • Επίσης αν έχετε στο μυαλό σας τη δημιουργία μιας μεγάλης σύνθεσης, σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο ενός καθρέφτη στο κέντρο καθώς και να επιλέξετε κορνίζες διαφορετικού μεγέθους και σχήματος.

 

 

  • Όταν θέλουμε να κρεμάσουμε πολλά κάδρα σε ένα δωμάτιο και να καλύψουμε ολους τους τοίχους δεν προσπαθούμε να τους τοποθετήσουμε όλους στο ίδιο ύψος καθώς θα φαινόταν περίεργο και δε θα ήταν και εφικτό. Επομένως, στόχος μας είναι το κέντρο τους να είναι πάνω κάτω στο ίδιο ύψος.

 

 

  • Σε έναν μεγάλο τοίχο μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν πίνακα μόνο και να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος του τοίχου, αντίθετα σε μικρότερους τοίχους και σε κομμάτια τοίχου μεταξύ παραθύρων και πορτών και πάνω απο τα ντουλάπια της κουζίνας τοποθετούμε πολύ μικρότερα κάδρα.

 

 

  • Μια πρόταση για μια απλή και ασφαλή σύνθεση, είναι να πλαισιώσετε ένα κεντρικό κάδρο με δύο μικρότερα απο αριστερά και άλλα δύο εξίσου μικρότερα απο δεξιά. Επίσης εάν οι απεικονίσεις των κάδρων μοιράζονται το ίδιο θέμα τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ίδιες κορνίζες για τονίσετε τη συσχέτιση μεταξύ τους. Για ένα πιο πολυποίκιλο και ιδιαίτερο look χρησιμοποιείστε κορνίζες διαφορετικού σχήματος και χρώματος.
  • Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αν επιλέξετε πολλά μικρά καδράκια αντί για ένα πολύ μεγάλο.

Ιδέες διακόσμησης:

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις για να καταννοήσετε και πρακτικά όλους τους κανόνες που αναπτύξαμε παραπάνω.

Κατ’αρχάς να πούμε ότι σε πρώτη φάση ξεκινάμε με ένα γενικό πλάνο για το ύφος και το στυλ της σύνθεσής μας. Επιθυμούμε ένα μοντέρνο στυλ; Τότε επιλέγουμε ασύμμετρες συνθέσεις με ως επι το πλείστον αφηρημένα σχέδια. Αντίθετα, μια συμμετρική σύνθεση δείχνει πιο παραδοσιακό στυλ.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, σε μια σύνθεση με country στυλ, για παράδειγμα, ταιριάζουν πινακάκια που απεικονίζουν λουλούδια και παρεμφερή αντικείμενα όπως επιτοίχια βάζα, country ντουλάπια τοίχου, καφάσια, ακόμα και πρωτότυπα κασπώ τοίχου στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε παχύφυτα(που δε χρειάζονται πολύ πότισμα και φροντίδα) που παραπέμπουν σε αυτό το στυλ. Συνδυάζοντας πολλά και διαφορετικά διακοσμητικά στοιχεία δημιουργείτε ένα τοίχο γκαλερί(gallery wall) με πολύ ενδιαφέρον και πρωτοτυπία που ξεφεύγει απο το καθιερωμένο και μοιάζει σαν να διηγείται μια ιστορία.

 

 

Στη συνέχεια, μια πρακτική ιδέα είναι να κρεμάσετε έναν τρίπτυχο πίνακα και να καλύψετε με αυτον τον τρόπο έναν τοίχο πανεύκολα και με απίστευτο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε τη σύνθεσή σας να ξεχωρίζει με έναν τρισδιάστατο πίνακα ή να προσθέσετε κάποιο μικρογλυπτό τοίχου οι πιο τολμηροί.  Μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά πράγματα και να καταλήξετε στη σύνθεση που θέλετε.

 

 

Ακόμη, μπορείτε να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε μόνοι σας μικρά έργα τέχνης για τους τοίχους σας. Με λίγο χρόνο, πολύ μεράκι και φαντασία μπορείτε να φτιάξετε κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Πάρτε κεντήματα δικά σας ή έτοιμα και βάλτε τα σε κορνίζα. Μπορείτε επίσης να βάλετε σε κορνίζα, χρωματιστά μαντήλια με όμορφα σχέδια για  να διακοσμήσετε τον χώρο σας. Κάντε ένα πρωτότυπο κολλάζ με σουβέρ ή βρείτε μια εικόνα ή ένα motto που σας εκφράζει και θα σας το φτιάξουμε εμείς! Προπαντός αφήστε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας ελεύθερη, τότε προκύπτουν οι καλύτερες ιδέες.

 

 

Άλλη μια πρωτότυπη ιδέα με κλασσικό ύφος,  που είδαμε να κοσμεί τοίχους είναι γύψινα ανάγλυφα περιγράμματα και ροζέτες οροφής. Αντίστοιχα, οι καθρέφτες αποτελούν ένα διαχρονικό στοιχείο διακόσμησης, όπως και οι vintage πιατέλες και πιάτα. Απο την άλλη μεριά, για να δώσετε μια πιο ζωηρή πινελιά, τολμήστε με φωτιζόμενες πινακίδες, μαυροπίνακες ή συνδυάστε πολλά μικρά πολύχρωμα κάδρα. Τέλος, επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, μπορείτε να προσθέσετε μία ή και παραπάνω απλίκες, για να δώσετε έμφαση σε ένα ή περισσότερα στοιχεία και να ολοκληρώσετε το look.

 

 

Πράγματι, το να σχεδιάσετε τη διακόσμηση ενός τοίχου απαιτεί συνδυασμό πολλών στοιχείων: λίγη γνώση, φαντασία, υπομονή και δημιουργικότητα, αλλά μέσα απο αυτή τη διαδικασία θα περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας και θα ανταμοιφθείτε με ένα καλόγουστο αποτέλεσμα που θα το θαυμάσουν όλοι και θα το έχετε δημιουργήσει μόνοι σας.

Γραφτείτε στο newsletter, ακολουθείστε τη σελίδα μας στο facebook καθώς και το blog του site μας με τις συμβουλές διακόσμησης, για να μη χάσετε τη συνέχεια της ενότητας.