Αγαπημένο σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας, το τζάκι προσφέρει ζεστασιά στο σπίτι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η διακόσμηση αυτού του στοιχείου πολλές φορές όμως μας προβληματίζει. Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το τζάκι στο μεγαλύτερο διακοσμητικό ατού του καθιστικού μας; Διαβάστε παρακάτω για να βρείτε απαντήσεις σε κάθε σας απορία.
 

Ο τοίχος του τζακιού μου είναι τελείως επίπεδος και δε διαθέτει περβάζι. Πώς μπορώ να τον διακοσμήσω;


 
 
Αν θέλετε να διατηρήσετε ένα απόλυτα minimal ύφος στη διακόσμησή σας, μπορείτε φυσικά να αφήσετε τον τοίχο του τζακιού ως έχει, ειδικά αν είναι βαμμένος σε πιο έντονο χρώμα από τους υπόλοιπους τοίχους. Αν όμως σας φαίνεται πολύ άδειος σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο, επιλέξτε να κρεμάσετε ένα εντυπωσιακό κάθετο επιτοίχιο στοιχείο που ταιριάζει με το διακοσμητικό σας στυλ: μπορεί να είναι μία έθνικ μεταλλική σύνθεση, ένας κλασσικός σκαλιστός καθρέπτης, ένα μεγάλο industrial ρολόι ή ένα σύνολο από vintage καδράκια που θα σχηματίζουν ένα νοητό τετράγωνο. Δώστε περισσότερη ζεστασιά στον χώρο, προσθέτοντας κασπώ με φυτά στις εσοχές αριστερά και δεξιά του τζακιού.
 

Το  περβάζι του τζακιού μου είναι πολύ στενό και δυσκολεύομαι να επιλέξω τα κατάλληλα αντικείμενα για να το διακοσμήσω.

 

 
 
‘Ενα λάθος που κάνουμε πολύ συχνά όταν διακοσμούμε ένα μικρό περβάζι, είναι ότι το γεμίζουμε με πολύ μικρά μπιμπελό ή βαζάκια στη σειρά, καταλήγοντας σε ένα βαρετό και αδιάφορο αποτέλεσμα. Επιλέξτε ένα μεγάλο επιτοίχιο στοιχείο όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο μπορείτε ακόμα και να ακουμπήσετε πάνω στο ράφι αντί να το κρεμάσετε. Συνδυάστε διακοσμητικά που δεν έχουν μεγάλη βάση, αλλά διαθέτουν μεγάλο ύψος, για παράδειγμα κηροπήγια ή στενά βάζα. Προσθέστε Βιεννέζικα κεριά και κλαδιά ή λουλούδια με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσετε τουλάχιστον τρία διαφορετικά ύψη στη σύνθεσή σας.
 

Πώς θα συνδυάσω χρώματα, διαστάσεις, υλικά και είδη διακοσμητικών για να έχω ένα αρμονικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα;

 
 
Αν ο τοίχος του τζακιού είναι βαμμένος σε έντονο χρώμα ή έχει κάποια τεχνοτροπία, προτιμήστε τη μονοχρωμία ή αθόρυβες αποχρώσεις για τα διακοσμητικά. Αντίθετα, αν ο τοίχος είναι λευκός, μπορείτε να επιλέξετε διακοσμητικά σε πιο έντονες αποχρώσεις ή και την πολυχρωμία. Εφαρμόστε τις συμβουλές που αναφέραμε στις προηγούμενες παραγράφους και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Διακοσμήστε τον τοίχο και το περβάζι του τζακιού με βάζα, κορνίζες με φωτογραφίες, πίνακες, κουτιά, κασπώ με φυτά. Αν επιλέξετε ένα μεγάλο κεντρικό στοιχείο για τον τοίχο, τοποθετήστε τα υπόλοιπα διακοσμητικά προς τα αριστερά και τα δεξιά του ραφιού ώστε να μην το σκεπάσετε τελείως.
 

Στο σπίτι, χρησιμοποιούμε σπάνια το τζάκι. Πώς μπορώ να αξιοποιήσω διακοσμητικά τον συγκεκριμένο χώρο;

 
Σε αυτή την περίπτωση, η εστία του τζακιού μετατρέπεται αυτόματα σε μία ακόμα ευκαιρία για διακόσμηση. Ολοκληρώστε ένα αρμονικό σύνολο, ακολουθώντας το ίδιο ύφος και την ίδια χρωματική παλέτα που επιλέξατε για τον τοίχο και το περβάζι, αλλά και όλο το καθιστικό. Τοποθετήστε μέσα στο καθαρό τζάκι, γλαστράκια με διάφορα φυτά, λουλούδια και κλαδιά, ακόμα και βιβλία ή μεγάλα ψάθινα και μεταλλικά καλάθια. ‘Η αναπαραστήστε τη θαλπωρή του τζακιού δημιουργώντας ένα σκηνικό με κεριά και διακοσμητικά λαμπάκια, τα οποία θα τοποθετήσετε μέσα σε γυάλες ή φανάρια.

 
‘Οσο βαρετό και παλιομοδίτικο κι αν είναι το τζάκι μας, τα κομψά διακοσμητικά μπορούν να του δώσουν ένα σύγχρονο ύφος και να το μετατρέψουν στο σημείο που θα τραβά όλα τα βλέμματα μέσα στο καθιστικό μας. Η ομάδα της EchoDeco βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας για να λύσει οποιαδήποτε άλλη απορία και να σας βοηθήσει να βρείτε τη διακόσμηση που ταιριάζει με τη διάθεσή σας!