Το να επιλέξεις ένα τραπεζάκι για το καθιστικό ή το σαλόνι, φαίνεται εύκολη υπόθεση. Μπαίνεις σε ένα κατάστημα ή μια ιστοσελίδα, διαλέγεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο και το παίρνεις. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις την απόφασή σου.
 

Το σωστό μέγεθος

 

 

‘Ενα τραπεζάκι που παραείναι ψηλό ή χαμηλό, είναι άβολο και φαίνεται παράταιρο στον χώρο. Ιδανικά, το ύψος του τραπεζιού πρέπει να φτάνει το ύψος των κάτω μαξιλαριών του καναπέ, -την επιφάνεια δηλαδή όπου καθόμαστε-, ή να είναι ελάχιστα χαμηλότερο ή ψηλότερο. ‘Οσον αφορά στο μήκος και το πλάτος του, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου και των υπόλοιπων επίπλων. Ο βασικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το μισό μήκος του καναπέ και να μην ξεπερνά τα δύο τρίτα του. Για έναν τριθέσιο καναπέ δύο μέτρων λοιπόν, επιλέγουμε ένα τραπεζάκι με μήκος 100-140 εκατοστά.
 

Το ιδανικό σχήμα

 

 

Το ιδανικό σχήμα του τραπεζιού εξαρτάται από τη διάταξη των επίπλων γύρω του, των καναπέδων ή των πολυθρόνων (το τραπέζι μας θα πρέπει να αφήνει ένα κενό τουλάχιστον 40-45 εκατοστών ανάμεσά τους), αλλά και την απόσταση από το έπιπλο τηλεόρασης ή το τζάκι (γύρω στα 210 εκατοστά). Ο χώρος που περισσεύει θα καθορίσει αν θα προτιμήσουμε ένα παραλληλόγραμμο ή ένα τετράγωνο τραπεζάκι. Επίσης, αν ο καναπές μας έχει λεπτά ποδαράκια, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα τραπεζάκι με μασίφ όγκο. Αν αντίθετα, ο καναπές δεν έχει εμφανή πόδια και φτάνει ως το πάτωμα, θα προτιμήσουμε ένα τραπεζάκι με λεπτά και ψηλά πόδια. Τέλος, αν υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά στο σπίτι, ένα τραπεζάκι σε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα αποτελεί πιο ασφαλή επιλογή. 

 

Το κατάλληλο για τις ανάγκες της οικογένειας

 

 

Για να επιλέξεις το σωστό τραπέζι για το σαλόνι σου, όπως και κάθε άλλο έπιπλο, πρέπει να λάβεις υπόψιν τον τρόπο ζωής σου και τις ανάγκες της οικογένειας. Χρειάζεσαι ένα έπιπλο με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους; Διάλεξε ένα τραπεζάκι με συρτάρια, ντουλαπάκια ή μια δεύτερη επιφάνεια στο κάτω του μέρος. Παίζετε συχνά επιτραπέζια στο καθιστικό; Θα επιλέξεις ένα μεγάλο και άνετο τραπέζι που θα χωράει τα πάντα. Συνηθίζεις να χρησιμοποιείς το τραπεζάκι για να βάζεις τα πόδια σου πάνω όταν βλέπεις τηλεόραση; ‘Ισως ένας πάγκος αποθήκευσης, ή ένα ταμπουρέ είναι καλύτερη επιλογή για σένα από το παραδοσιακό τραπέζι σαλονιού. 
 

Το πιο ταιριαστό υλικό

 

Το υλικό του τραπεζιού πρέπει να ταιριάζει στο ύφος και την αισθητική του χώρου, χωρίς απαραίτητα να είναι απόλυτα σεταρισμένο με τα υπόλοιπα έπιπλα. Μέταλλο για industrial στυλ, μπαμπού για το ethnic, ανακυκλωμένο ξύλο για το vintage, μασίφ ξύλο για το κλασσικό... Το ξύλο είναι ένα υλικό που ταιριάζει με κάθε στυλ, αλλά ίσως πρέπει να το αποφύγεις αν υπάρχει σκούρο ξύλο και στο πάτωμα. Διάλεξε ένα υλικό, όσο ελαφρύτερο γίνεται, αν θέλεις να μετακινείς συχνά το τραπεζάκι. Αν ο χώρος είναι πολύ μικρός, ίσως πρέπει να προσανατολιστείς σε ένα τραπεζάκι με γυάλινη επιφάνεια.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αυτό το τραπεζάκι θα γίνει το σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας και δίπλα του θα περνάς τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο σου. Θα φιλοξενήσει επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία, περιοδικά, τηλεκοντρόλ, άπειρα φλυτζάνια καφέ και ποτήρια με κρασί. Πάρε λοιπόν μέτρο και μεζούρα, σκέψου καλά, ζύγισέ τα όλα και... διάλεξε το καλύτερο!