Κανείς δε μπορεί να διανοηθεί Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση χωρίς διακοσμητικά λαμπάκια! Μετά το άνοιγμα των κλαδιών, το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στάδιο για να αναδειχθεί το δέντρο και τα στολίδια του, είναι ο τρόπος που θα το φωτίσουμε. Εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι ώστε να επιλέξεις τα σωστά λαμπάκια για το δέντρο, αλλά και για όλο το γιορτινό ντεκόρ του σπιτιού σου! 
 

Διάλεξε είδος φωτισμού: 


Το είδος του φωτισμού που θα επιλέξεις εξαρτάται από τον τύπο του δέντρου και τα χρώματα των στολιδιών. Υπάρχει ο παγωμένος/ ψυχρός φωτισμός που ταιριάζει πολύ στα χιονισμένα δέντρα, στα γυάλινα, λευκά ή ασημένια στολίδια και στους εξωτερικούς χώρους. Γενικά, αυτός ο φωτισμός ενδείκνυται αν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ενός παγωμένου, χιονισμένου τοπίου. Αν το τοποθετήσουμε σε εσωτερικό χώρο, δεν επιλέγουμε να αναβοσβήνουν τα φωτάκια, γιατί αυτό θα είναι κουραστικό για τα μάτια.  
Στα πράσινα δέντρα και στα ξύλινα ή κόκκινα στολίδια, ταιριάζει περισσότερο ο θερμός φωτισμός που δημιουργεί ατμόσφαιρα θαλπωρής. Υπάρχουν τρία είδη θερμού φωτισμού: warm  (κλασικό θερμό λευκό), soft (λίγο πιο απαλό, ιδανικό για δέντρο) και fire (λίγο πιο έντονα κίτρινο). 
Φυσικά, υπάρχουν και πολύχρωμες σειρές (multi assorted) ή χρωματιστά λαμπάκια (κόκκινα, γαλάζια, πράσινα, κλπ). 


 


 
 

Διάλεξε είδος σύνδεσης: 

 
Προτιμούμε λαμπάκια led με μετασχηματιστή που προσφέρουν 100% ασφάλεια από τους κινδύνους του ρεύματος, ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά και ζωάκια στο σπίτι. Για στολισμούς μακριά από πρίζες ή όταν δε θέλουμε να κρέμεται το καλώδιο, υπάρχουν τα λαμπάκια μπαταρίας. Ενώ για τις μεγάλες επιφάνειες του δέντρου ή του φράκτη, υπάρχουν τα επεκτεινόμενα λαμπάκια. 

 


 

Διάλεξε στεγανότητα: 

 
Από άποψη στεγανότητας, τα λαμπάκια διακρίνονται σε IP20 (μόνο για εσωτερικούς χώρους), IP44 (για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και IP65 (βυθιζόμενα).  

 


 

Διάλεξε σχήμα: 

 
Το σχήμα τους μπορεί να είναι η κλασική σειρά, η πιο ιδιαίτερη γιρλάντα, η κουρτίνα (συμμετρική και ασύμμετρη, για τα παράθυρα, τα κάγκελα ή τον φράκτη), η βροχή, ο φωτοσωλήνας, ή το χταπόδι (ιδανικό για δέντρα ή θάμνους). 

 


 

Διάλεξε καλώδιο: 

 
Το καλώδιό τους μπορεί να είναι πράσινο για να κρύβεται στη φυλλωσιά του δέντρου, από χαλκό που περνά σχεδόν απαρατήρητο (ιδανικό για το καραβάκι ή τα βάζα και τις γυάλες μας) ή διάφανο  (π.χ., στη φωτεινή κουρτίνα που στολίσαμε στο παράθυρο). 

 


 

Διάλεξε ποσότητα: 

 
Τέλος, η ποσότητα από λαμπάκια που θα χρειαστείς για το δέντρο σου, εξαρτάται από το ύψος και γενικά το μέγεθός του. Ενδεικτικά, σου έχουμε εδώ κάποιους αριθμούς. Πρόσεξε! Γράφουμε τον ελάχιστο αριθμό από λαμπάκια που πρέπει να υπάρχει πάνω στο δέντρο. Ανώτατο όριο δεν υπάρχει! Τα λαμπάκια δεν είναι ποτέ too much! 
Για δέντρο 1.50 εκ. =100 λαμπάκια minimum/ 5 μέτρα 
Για δέντρο 1.80  εκ.=240 λαμπάκια minimum/ 9 μέτρα 
Για δέντρο 2.10 εκ. =400 λαμπάκια minimum/16 μέτρα 
Για δέντρο 2.40 εκ. =800 λαμπάκια minimum/ 32 μέτρα 
Για δέντρο 2.70 και πάνω = πάνω από 1.200 λαμπάκια/ 60 μέτρα. 


 

 
 

Πώς θα  τοποθετήσεις τα λαμπάκια 

 
Αν μέχρι τώρα, στόλιζες τα λαμπάκια γυρνώντας τη γιρλάντα γύρω-γύρω στο δέντρο με την τεχνική “κοκορέτσι”, ξέχνα όσα ήξερες! Φέτος, θα το κάνεις σωστά! 
‘Αναψε τα λαμπάκια και άρχισε να τα τοποθετείς. Η φωτεινή γιρλάντα θα πρέπει να διατρέχει κάθε κλαδί σε όλο του το μήκος, από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα. Καθώς προχωράς με αυτή τη φορά, στριφογυρίζεις τη γιρλάντα γύρω από το κλαδί, δηλαδή δεν την ακουμπάς απλά πάνω του. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδρομή, προχωράς στο επόμενο κλαδί. 
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε όταν είναι κλειστά τα φώτα του σπιτιού, να μπορούμε να καταλαβαίνουμε το σχήμα του δέντρου και των κλαδιών, σα να είναι μέρα. ‘Ετσι δημιουργείται μία ομοιόμορφη πηγή φωτός που αναδεικνύει το δέντρο και τον στολισμό του. Μπορείς να παρακολουθήσεις στο βίντεο τον σωστό τρόπο τοποθέτησης του φωτισμού. 


 


 
Φυσικά, τα λαμπάκια δεν προορίζονται μόνο για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο! Τα στολίζουμε σε βεράντες και κήπους, φωτίζουμε στεφάνια και γιρλάντες, τα κρεμάμε σε τοίχους και ταβάνια, γεμίζουμε δοχεία και βάζα... Τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια αναβαθμίζουν κάθε Χριστουγεννιάτική μας δημιουργία και το αποτέλεσμα είναι πάντα μαγικό!