Συνήθως στενόμακρος και σκοτεινός, ο διάδρομος υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι και πολλές φορές η διακόσμησή του μας προβληματίζει: ο χώρος φαίνεται πολύ μικρός για να χωρέσει κάποια επίπλωση και τελικά τον αφήνουμε άδειο και απρόσωπο. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε, όχι μόνο να αξιοποιήσετε λειτουργικά αυτά τα τετραγωνικά, αλλά και να προσθέσετε ένα ακόμα όμορφο δωμάτιο στο σπίτι, με στυλ και προσωπικότητα.
 

Παίξτε με τα χρώματα

 

 

Είναι η τελευταία τάση στη διακόσμηση και μάλιστα πολύ αποτελεσματική: τολμήστε να δημιουργήσετε μία χρωματική αντίθεση στον διάδρομο, βάφοντας σε ένα ζωηρό χρώμα τους τοίχους και αφήνοντας τις πόρτες ή τις ντουλάπες λευκές, ειδικά αν το υπόλοιπο σπίτι έχει ανοιχτό χρώμα. ‘Η αντίθετα, επιλέξτε ένα απαλό χρώμα για τους τοίχους και ένα πιο έντονο για τις πόρτες. Θα δώσετε έτσι την ψευδαίσθηση του βάθους και ένα πιο τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Οι λιγότερο τολμηροί, προτιμήστε απαλά χρώματα όπως το μπεζ ή τα παστέλ, που θα φωτίσουν τον χώρο και θα τον κάνουν να φαίνεται πιο ευρύχωρος. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε το τελείως λευκό που λερώνει εύκολα και δεν είναι πρακτικό για ένα τόσο συχνό πέρασμα.

 

Δημιουργήστε αποθηκευτικούς χώρους 

 

 

Ντουλαπάκια, ράφια, πάγκοι με συρτάρια, κρεμάστρες... Για έναν φαρδύ διάδρομο, επιλέξτε έπιπλα που θα σας προσφέρουν πολύτιμους χώρους αποθήκευσης. Σε έναν πιο στενό διάδρομο, εξετάστε το ενδεχόμενο μίας custom κατασκευής ραφιών και ντουλαπιών με μικρό βάθος. Θα τη χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε πράγματα που δε χρειάζονται μεγάλο βάθος, π.χ. ως βιβλιοθήκη, ως λινοθήκη ή ως χώρο διακόσμησης. Αξιοποιήστε κάθε εσοχή ή άλλο διαθέσιμο χώρο για να τοποθετήσετε ραφάκια, ένα μικρό παγκάκι, καλάθια, ή κρεμάστρες. Κάνοντας τις σωστές επιλογές και διατηρώντας ένα μέτρο για να μην υπερφορτωθεί ο χώρος, θα κερδίσετε έναν διάδρομο που θα προσθέσει λειτουργικότητα, αλλά και διακοσμητική αξία στο σπίτι.

 

Κι όταν δεν υπάρχει χώρος για τίποτα από αυτά; 

 

 

Μην απογοητεύεστε. Μπορεί να μην έχετε δυνατότητες αποθήκευσης, αλλά έχετε επιλογές για να αποτυπώσετε το αγαπημένο σας στυλ και να δώσετε ζεστασιά στον μικρό σας διάδρομο: έχετε στη διάθεσή σας το πάτωμα, το ταβάνι και κυρίως...τους τοίχους! Διαλέξτε ένα μακρόστενο κιλίμι με ζωηρά μοτίβο ή οριζόντιες ρίγες για να αυξήσει οπτικά το φάρδος του διαδρόμου. Φροντίστε να αφήνει κάποιο κενό αριστερά και δεξιά από τους τοίχους, ώστε να μη θυμίζει μοκέτα. Γεμίστε τους τοίχους με πινακάκια με όμορφες παραστάσεις ή φωτογραφίες από αγαπημένες στιγμές της οικογένειας. Για το ταβάνι, επιλέξτε ένα κρεμαστό φωτιστικό με όμορφο design και αποφύγετε τη λύση του αδιάφορου σποτ ή της πλαφονιέρας.

 

Καθρέπτης, ο σύμμαχος κάθε μικρού χώρου 

 
 

‘Ενας καθρέπτης είναι πάντα χρήσιμος, σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού κι αν τον τοποθετήσουμε. Σε ένα στενό διάδρομο όμως είναι απολύτως απαραίτητος και τα αποτελέσματά του είναι μαγικά! ‘Οσο μεγαλύτερες διαστάσεις καθρέπτη επιλέξετε, ή όσο περισσότερους καθρέπτες συνδυάσετε στον τοίχο σας, τόσο μεγαλύτερος και πιο φωτεινός θα φαίνεται ο χώρος. Προτιμήστε να τους βάλετε σε σημεία απέναντι από παράθυρο ή μπαλκονόπορτα για να αντανακλούν το φυσικό φως. Αν υπάρχει κάποια εσοχή στο βάθος του διαδρόμου, μπορείτε να τοποθετήσετε εκεί έναν επιδαπέδιο καθρέπτη: όχι μόνο θα δώσει την ψευδαίσθηση ότι ο διάδρομος είναι ατελείωτος, αλλά θα χρησιμεύσει πρακτικά γιατί θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια.

Ο διάδρομος είναι το κεντρικό σημείο του σπιτιού και η διακόσμησή του είναι σημαντική υπόθεση για να υπάρχει συνοχή ανάμεσα στα διάφορα δωμάτια, αλλά και τη ζώνη ημέρας και νύχτας. Ακόμα και ο πιο μικρός και στενός χώρος μπορεί να αποκτήσει στυλ και θαλπωρή, αρκεί να αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας.