‘Εχεις διάθεση για δημιουργία και ανανέωση στο σπίτι, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Εφάρμοσε τα μαθήματα διακόσμησης του Deco Guru για το χρώμα, την ισορροπία, την αναλογία και τον ρυθμό, βάλε το δικό σου γούστο και τη φαντασία σου και θα δεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό και αντάξιο επαγγελματία διακοσμητή! 
 

Μια γωνιά γεμάτη χρώμα! 


 
Μελέτησε το blog για το χρώμα, μάθε για τους συνδυασμούς και τις αναλογίες των χρωμάτων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, κάνε τις επιλογές σου και ξεκίνα! Διάλεξε τρία έως το πολύ 5 χρώματα για τη γωνιά που θέλεις να δημιουργήσεις (χωρίς να υπολογίζεις ξύλινα και μεταλλικά στοιχεία) και φρόντισε αυτά να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον δύο φορές στον χώρο.  
 

Παράδειγμα: μία σύνθεση από μινιατούρες! 

 
Διάλεξε τη γωνιά που θέλεις να διακοσμήσεις και το επιπλάκι που θα φιλοξενήσει τη συλλογή από τα μεταλλικά ή ξύλινα vintage διακοσμητικά σου. Χώρισέ τα ανά ομάδες, ανάλογα με το χρώμα τους. Για μια διακόσμηση που θα θυμίζει τη δεκαετία του ‘60, διάλεξε βέσπες, σκαραβαίους και βανάκια σε παλ αποχρώσεις όπως το ροζ, το σιελ ή το φυστικί! 

 

Βρες την ισορροπία! 


 
Αν θέλεις να διακοσμήσεις ολόκληρη την πλευρά ενός χώρου, π.χ. τον τοίχο όπου βρίσκεται το τζάκι ή η πόρτα που οδηγεί σε κάποιο άλλο δωμάτιο, μελέτησε το blog για την ισορροπία και μάθε πώς θα εφαρμόσεις συνδυαστικά τη συμμετρία και την ασυμμετρία στη διακόσμησή σου. 
 

Παράδειγμα: μία σύνθεση από καθρέπτες! 

 
Αν σε προβληματίζει η διακόσμηση μίας μικρής και σκοτεινής γωνιάς, που έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλευρές του δωματίου, τοποθέτησε εκεί έναν μεγάλο καθρέπτη ή γιατί όχι, φτιάξε μία σύνθεση με πολλούς μικρότερους! Οι καθρέπτες θα φωτίσουν τον χώρο, θα τον κάνουν να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος και θα αντικατοπτρίσουν την απέναντι πλευρά του δωματίου, φέρνοντας την τέλεια ισορροπία! 

 

Ο χρυσός κανόνας των τριών! 

 
 
Μετά το χρώμα και την ισορροπία, το βασικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε όταν διακοσμούμε έναν χώρο, είναι η κλίμακα και η αναλογία. Η κλίμακα αφορά στο πόσο καλά ταιριάζει το μέγεθος των επίπλων και των αντικειμένων στον συγκεκριμένο χώρο. Αντίθετα, αναλογία υπάρχει όταν τα έπιπλα και τα αντικείμενα ταιριάζουν μεταξύ τους, ως προς το μέγεθος, αλλά και το σχήμα. 
 

Παράδειγμα: μία σύνθεση από κορνίζες! 

 
Θέλεις να εκθέσεις φωτογραφίες από ευτυχισμένες στιγμές με τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα πάνω σε μια ραφιέρα ή τη βιβλιοθήκη; Ακολούθησε τον χρυσό κανόνα των τριών και το αποτέλεσμα αποκλείεται να μη σου αρέσει! Διάλεξε κορνίζες με τρία διαφορετικά μεγέθη και από διάφορα υλικά και διακόσμησέ τες ανά τριάδες πάνω στα ράφια σου, με τη λογική μεγάλη-μεσαία-μικρή. 
 

Μπες στον ρυθμό! 

 
 
Τελευταία παράμετρος που πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψη όταν ασχολείσαι με τη διακόσμηση, είναι ο  ρυθμός και η επανάληψη. Κάθε χρώμα, μοτίβο, σχήμα, πρέπει να επαναλαμβάνεται στον χώρο, γιατί αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός ήρεμου και αρμονικού περιβάλλοντος.    
 

Παράδειγμα: με φόντο μια φωτοταπετσαρία! 


Ξεκίνα από την επιλογή της φωτοταπετσαρίας για τη γωνιά που θέλεις να διακοσμήσεις. Μπορεί να είναι ο τοίχος πίσω από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου, ο τοίχος που διαχωρίζει τον χώρο της τραπεζαρίας από την κουζίνα, ακόμα και μία μικρή εσοχή μέσα στο καθιστικό. Επανάλαβε τα χρώματα και τα μοτίβο της φωτοταπετσαρίας μέσα στον χώρο, π.χ. στα μαξιλάρια, τα ριχτάρια και τα χαλιά σου. 

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να αλλάξεις το ντεκόρ σου, ακολούθησε τις συμβουλές μας και φρόντισε να εξασφαλίσεις σε κάθε γωνιά, την αρμονία των χρωμάτων, την ισορροπία των όγκων και την επανάληψη των μοτίβων. Το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο και όλοι θα ζητούν το τηλέφωνο του διακοσμητή σου!