Είτε μιλάμε για τα χρώματα των λευκών ειδών, είτε για την ισορροπία των επίπλων, είτε για την αναλογία των διακοσμητικών, είτε τέλος για τον ρυθμό και την επανάληψη σε έναν χώρο, ένας είναι ο κοινός παρονομαστής που τα κάνει όλα εξίσου σημαντικά: ο τρόπος που το μυαλό μας και τα μάτια μας αντιλαμβάνονται την ομορφιά.

Τα μάτια ταξιδεύουν μέσα στο δωμάτιο με ταχύτητα φωτός και ο εγκέφαλος καταγράφει. ‘Οσο πιο εύκολα μπορεί να οργανώσει και να ομαδοποιήσει τα αντικείμενα, τόσο πιο ελκυστικός θεωρεί ότι είναι ο χώρος. Όσο πιο πολύ επαναλαμβάνονται λοιπόν τα χρώματα, τα υλικά, τα μοτίβο, κλπ, τόσο πιο απλή γίνεται η πληροφορία για το μυαλό μας και τόσο πιο ευχάριστο είναι για εμάς να ζούμε σε αυτόν τον χώρο.   

Ρυθμός είναι επομένως το να δημιουργείς οργανωμένη κίνηση σε έναν χώρο επαναλαμβάνοντας στοιχεία. Ο ρυθμός είναι αυτός που καθοδηγεί το μάτι και δίνει συνοχή στο σύνολο. ‘Ενας εύκολος τρόπος να επιτύχεις τον ρυθμό σε ένα καθιστικό, είναι να ταιριάξεις τα χαλιά, τα μαξιλαράκια του καναπέ, τους πίνακες και τα διακοσμητικά.  


1.Η επανάληψη των χρωμάτων 

 

 
Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα επανάληψης είναι το χρώμα. Συνήθως, όταν διακοσμούμε έναν χώρο, επιλέγουμε τα δύο ή τα τρία χρώματα (σε αναλογία 60% για το βασικό-30% για το δεύτερο-10% για το πιο έντονο) που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτά τα χρώματα, στις διαφορετικές τους αποχρώσεις,  επαναλαμβάνονται σε διάφορα σημεία και στοιχεία του δωματίου και συμβάλλουν στο να αποκτήσει αρμονία, ομορφιά και ενδιαφέρον.   


Πώς θα το πετύχεις: 

Συγκέντρωσε ανά χρώμα τα επιτοίχια και τα επιτραπέζια διακοσμητικά, τα λευκά είδη και τα χαλιά σου. Στη συνέχεια, σκόρπισέ τα μέσα στο δωμάτιο, έτσι ώστε το ίδιο χρώμα να επαναλαμβάνεται σε όλες τις πλευρές του. Διάλεξε για παράδειγμα μπορντό μαξιλάρια για τον καναπέ, επανάλαβε το ίδιο χρώμα στο χαλί του καθιστικού και στο φόντο ενός πίνακα στον απέναντι τοίχο. Εύκολο δεν είναι; 


2.Η επανάληψη των μοτίβων 

 

 
Η πιο ενδιαφέρουσα μορφή επανάληψης είναι βέβαια αυτή των μοτίβων. Αν και χρειάζεται λίγη προσοχή, αξίζει να ασχοληθεί κανείς με αυτή, γιατί προσθέτει στον χώρο την προσωπική μας σφραγίδα, δίνοντάς του ξεχωριστό ύφος και χαρακτήρα. Και βέβαια, μιλάμε για τα γεωμετρικά έθνικ μοτίβο, τα ρομαντικά φλοράλ, τα παιχνιδιάρικα πουά, τα ριγέ, τα καρώ..


 Πώς θα το πετύχεις: 

Διάλεξε δύο τρία αγαπημένα σου μοτίβο. Δοκίμασε να συνδυάσεις ένα φλοράλ, ένα γεωμετρικό και ένα καρώ στα μαξιλαράκια του καναπέ σου. Αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα, σκέψου πώς μπορείς να επαναλάβεις τα ίδια μοτίβο σε διάφορες μεριές του δωματίου. Τα ίδια καρώ μαξιλαράκια μπορούν για παράδειγμα να διακοσμήσουν και τις πολυθρόνες απέναντι από τον καναπέ. ‘Ενα παρόμοιο φλοράλ σχέδιο μπορεί να επαναλαμβάνεται σε μία φωτοταπετσαρία, στον απέναντι τοίχο. Το γεωμετρικό μοτίβο μπορείς εύκολα να το επαναλάβεις με το σχέδιο του χαλιού. Δε χρειάζεται φυσικά να είναι πανομοιότυπα, αλλά παραλλαγές του ίδιου σχεδίου σε διαφορετικό μέγεθος. 


3.Η απαραίτητη αντίθεση 

 

 
Δεδομένη επανάληψη υπάρχει επίσης σε έναν χώρο, στα υλικά (ξύλο, δέρμα, μέταλλο) και στα σχήματα των επίπλων και των διακοσμητικών στοιχείων. Αρκεί να σκεφτούμε για παράδειγμα, πόσα στρογγυλά αντικείμενα έχουμε επιλέξει γι’αυτόν: ένας στρογγυλός καθρέπτης, καλάθια, κασπώ, αμπαζούρ, ένα κυκλικό μοτίβο πάνω σε ένα έπιπλο, ακόμα και τα στρογγυλά πομολάκια της συρταριέρας συμβάλλουν στην επανάληψη.

‘Οσο σημαντικός όμως κι αν είναι ο ρυθμός, πρέπει να προσέξουμε να μη γίνει βαρετός και μονότονος. Για να “ξυπνήσουμε” τα μάτια που κινούνται στον χώρο, πρέπει να προσθέσουμε και λίγη αντίθεση στη διακόσμησή μας.  


Πώς θα το πετύχεις: 

Αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία της επανάληψης, θα προσθέσεις μερικές ζωηρές πινελιές που θα προσφέρουν το στοιχείο της έκπληξης. Θα προσέξεις βέβαια να μην το παρακάνεις. Για παράδειγμα: 
  • Αντίθεση με το χρώμα: σε μια γωνιά με έπιπλα και διακοσμητικά σε λευκές, μπεζ, κρεμ αποχρώσεις, βάζουμε σ’ ένα βάζο μερικά μωβ λουλούδια
  • Αντίθεση με το σχήμα: πάνω σ’ένα παραλληλόγραμμο επιπλάκι, εναλλάσσουμε τα παραλληλόγραμμα διακοσμητικά (κουτιά, βιβλία) με κάποια στρογγυλά, π.χ. έναν δίσκο
  • Αντίθεση με το υλικό: ανάμεσα στα μαλακά μαξιλαράκια από γούνα ή μετάξι, προσθέτουμε μερικά από πιο σκληρό υλικό, όπως το δέρμα.  
  • Αντίθεση με το στυλ: συνδυάζω την πολύ κλασσική επίπλωση της τραπεζαρίας μου με έναν μοντέρνο αφαιρετικό πίνακα. 
Τα μάτια μας είναι εκπαιδευμένα να βλέπουν την επανάληψη και να αγαπούν την αντίθεση, όταν αυτή δίνεται σε μικρές δόσεις. Το καλό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, εφαρμόζουμε αυτές τις έννοιες, όπως και τους συνδυασμούς χρωμάτων, τη συμμετρία και την ασυμμετρία, την κλίμακα... Απλά, το κάνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε!