Μετακομίζετε σε πιο μεγάλο ή πιο μικρό σπίτι, στην ίδια περιοχή ή σε εντελώς άλλο τόπο, από διαμέρισμα σε μονοκατοικία ή το αντίθετο... ‘Οποια κι αν είναι η περίπτωση, η μετακόμιση είναι η τέλεια ευκαιρία για να ανανεώσουμε το περιβάλλον όπου ζούμε, με την επίπλωση και τη διακόσμησή μας. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για τις μικρές αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε στο νέο σας σπίτι... για να νιώσετε “σαν στο σπίτι σας”! 
 

Βήμα πρώτο: Οργανωθείτε σωστά 

 

 

Πολύ πριν μετακομίσετε, σκεφτείτε με λεπτομέρεια την ιδανική διαρρύθμιση. Μήπως ο γωνιακός καναπές σας είναι υπερβολικά μεγάλος για το νέο καθιστικό; Μήπως ο βαρύς σκαλιστός μπουφές δε χωράει στην τραπεζαρία; Το ζητούμενο είναι να φτιάξετε ένα όμορφο και ζεστό σπίτι που θα σας επιτρέπει να κινείστε άνετα μέσα σε αυτό. Επισκεφτείτε αρκετές φορές τον νέο σας χώρο και μελετήστε τον. Τραβήξτε φωτογραφίες από διάφορες γωνίες και μετρήστε τις επί μέρους διαστάσεις κάθε δωματίου. Σημειώστε εσοχές, κολώνες, τα σημεία όπου βρίσκονται τα παράθυρα και οι πόρτες, ακόμα και οι πρίζες ή οι υποδοχές των φωτιστικών. Περπατήστε στον χώρο και φανταστείτε ότι ζείτε ήδη σε αυτόν. Λάβετε υπόψιν τον προσανατολισμό των δωματίων και εξετάστε αν υπάρχουν αρκετές ντουλάπες  ή θα χρειαστείτε εξτρά αποθηκευτικούς χώρους. Φτιάξτε σκίτσα δοκιμάζοντας διάφορους πιθανούς τρόπους διακόσμησης.

Βήμα δεύτερο: Ξεδιαλέξτε αποφασιστικά 

 

 

‘Εχοντας καταλήξει στη σωστή θέση των επίπλων, ήρθε ή ώρα να αποφασίσετε για το ποια έπιπλα και αντικείμενα θα μεταφέρετε στη νέα σας κατοικία. Φτιάξτε μία λίστα με αυτά που θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε π.χ. ένα πιο ανάλαφρο τραπέζι φαγητού στην τραπεζαρία, ή δύο πολυθρόνες στη θέση του ενός καναπέ σας. Ξεχωρίστε όσα δε χωρούν ή δεν ταιριάζουν στο καινούριο σπίτι, χαρίστε πράγματα που δε σας χρειάζονται πια γιατί άλλαξαν οι ανάγκες της οικογένειας, αλλά και διακοσμητικά που απλά δε σας αρέσουν πλέον γιατί άλλαξε η αισθητική σας. ‘Ετσι, θα γλιτώσετε τον κόπο του αμπαλάζ, θα οργανώσετε πιο εύκολα το καινούριο σας σπίτι και θα κάνετε χώρο για κάποιες μικρές νέες προσθήκες. ‘Οταν ξεκινήσετε να πακετάρετε, χωρίστε τα διακοσμητικά σας ανά χρώμα, π.χ. σε μία κούτα τα μπρούτζινα, σε άλλη τα λευκά, κλπ.: είναι κάτι που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο όταν έρθει η ώρα της διακόσμησης!

Βήμα τρίτο: Αξιοποιήστε δημιουργικά 

 

 

Καθώς προχωράτε με το πακετάρισμα και αδειάζετε ντουλάπες, πατάρια και αποθήκες, μπορεί να ανακαλύψετε κρυμμένους “θησαυρούς”. Κρατήστε ανοιχτό το μυαλό σας και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, εξετάζοντας μία διαφορετική χρήση και μία νέα όψη για κάποια έπιπλα, λευκά είδη ή διακοσμητικά. ‘Ετσι, μία μικρή συρταριέρα μπορεί να μετατραπεί σε επιτοίχιο ράφι, το χειροποίητο κέντημα της γιαγιάς μπορεί να γίνει φωτιστικό ή μαξιλάρι, το μπαούλο που ήταν στην είσοδο να μεταμορφωθεί σε πάγκο καθίσματος στο υπνοδωμάτιο, τα μεγάλα μπωλ να γίνουν κασπώ στη βεράντα και ένα παλιό ντουλάπι να αλλάξει χρώμα και να φιλοξενεί πλέον την γκαρνταρόμπα του παιδιού στο δωμάτιό του. Με την ίδια εφευρετικότητα, δημιουργήστε πρόσθετους χώρους αποθήκευσης για κάθε χώρο του καινούριου σας σπιτιού, αξιοποιώντας παλιές βαλίτσες, κουτιά, πανέρια και καλάθια. 
 

Βήμα τέταρτο: Επιλέξτε προσεκτικά 

 

 
Μόλις μετακομίσατε και ήρθε η ώρα να πάρετε αποφάσεις που θα καθορίσουν το ύφος του νέου σας σπιτιού. Επιλέξτε αν θέλετε μία ριζική αλλαγή, π.χ. να μετατρέψετε τη vintage κρεβατοκάμαρά σας σε boho, προσθέτοντας πολλά ριχτάρια, μαξιλάρια και φυτά. Ή μία πιο ήπια αλλαγή στυλ, π.χ. να συνδυάσετε τα κλασσικά σας έπιπλα με ένα μοντέρνο τραπεζάκι σαλονιού. Οι νέες προσθήκες όχι μόνο θα φέρουν την ανανέωση στη διακόσμησή σας, αλλά θα αναβαθμίσουν και τα παλιά σας έπιπλα. Ταυτόχρονα, αξιοποιήστε κάθε διαθέσιμο τετραγωνικό και αποκτήστε το γραφείο ή τη γωνιά διαβάσματος που πάντα θέλατε να έχετε στο σπίτι. Καταλήξτε στα βασικά χρώματα της διακόσμησής σας σε κάθε δωμάτιο και ανοίξτε τις κούτες που περιέχουν διακοσμητικά με τα αντίστοιχα χρώματα, όπως σας συμβουλεύσαμε παραπάνω.  

Και μία τελευταία συμβουλή: μη βιαστείτε να τελειοποιήσετε την επίπλωση και τη διακόσμηση του νέου σας σπιτιού από τις πρώτες ημέρες. Σιγά-σιγά θα καλύψετε τις λεπτομέρειες που λείπουν κάνοντας μικρά δώρα στον εαυτό σας: μια μπερζέρα, έναν όμορφο πίνακα, ένα χουχουλιάρικο χαλί, ένα επιδαπέδιο φωτιστικό... Καλώς ορίσατε στο καινούριο σας σπιτικό!