Ο κανόνας των τριών χρησιμοποιείται από τους διακοσμητές για να δημιουργήσουν μία οπτική αρμονία και συνοχή στον χώρο. Το ζητούμενο είναι να «σπάσει» λίγο η μονοτονία της συμμετρίας, χρησιμοποιώντας μονό αριθμό διακοσμητικών στοιχείων: τρία χρώματα, τρία σχήματα, τρία αντικείμενα. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς θα εφαρμόσεις αυτόν τον κανόνα στη διακόσμησή σου, σαν επαγγελματίας!
 

Ο κανόνας των τριών για τα χρώματα

 

 

Διάλεξε τον συνδυασμό τριών χρωμάτων για το κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Το βασικό χρώμα θα είναι σε μια ουδέτερη, γλυκιά απόχρωση και θα καταλάβει το 60% του χώρου, κυρίως τους τοίχους. Το δεύτερο χρώμα θα είναι συμπληρωματικό, -απέναντι δηλαδή από το πρώτο στον χρωματικό κύκλο- και θα καλύψει το 30% του χώρου, για παράδειγμα την επένδυση του καναπέ και τα μεγάλα διακοσμητικά στοιχεία. Το τρίτο χρώμα μπορεί να είναι πιο ζωηρό και δυνατό για να δημιουργεί αντίθεση, καλύπτοντας το υπόλοιπο 10%. Μπορείς για παράδειγμα, να επιλέξεις μερικές μεταλλικές vintage μινιατούρες σε κίτρινο ή κόκκινο χρώμα  και να τις διακοσμήσεις σε διάφορα σημεία του χώρου.

 

Ο κανόνας των τριών για τον φωτισμό

 

 

Ο φωτισμός είναι βασικό στοιχείο της διακόσμησης και ο κανόνας των τριών μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτόν. Διάλεξε τρία φωτιστικά οροφής αντί για ένα, π.χ. πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας, τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπεζάκι του καθιστικού. Μπορείς να επιλέξεις τρία ίδια φωτιστικά ή να τολμήσεις να συνδυάσεις φωτιστικά με διαφορετικό σχέδιο, αλλά ίδιου στυλ. Υπάρχουν φυσικά και έτοιμες λύσεις φωτιστικών που εφαρμόζουν τον κανόνα των τριών, έχουν δηλαδή τρεις πηγές φωτισμού που κατεβαίνουν σε διαφορετικά ύψη. Μία άλλη εκδοχή του ίδιου κανόνα, είναι να φροντίσεις να υπάρχει στον ίδιο χώρο ένα φωτιστικό οροφής, ένα επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο και μία επιτοίχια απλίκα!
 

Ο κανόνας των τριών για τα διακοσμητικά

 


Εφάρμοσε τον κανόνα των τριών όταν πρόκειται να διακοσμήσεις τις επιφάνειες των επίπλων σου με επιτραπέζια διακοσμητικά και φιγούρες. Για το τραπεζάκι του καθιστικού, την τραπεζαρία, την κονσόλα της εισόδου, τα ράφια της βιβλιοθήκης, διάλεξε τρία διαφορετικά αντικείμενα: ένα ψηλό, ένα μεσαίο και ένα πιο χαμηλό. Σε ένα μεγάλο έπιπλο  όπως ο μπουφές, θα γκρουπάρεις αντικείμενα σε κάθε ύψος: π.χ. ένα πολύ μεγάλο βάζο με λουλούδια ή ένα αμπαζούρ, πιο πέρα τρεις μεσαίες κεραμικές φιγούρες ή κορνίζες για φωτογραφίες και παραδίπλα έναν χαμηλό δίσκο με μικροαντικείμενα. Συνολικά, θα πρέπει να καλύπτεται μόλις το ένα τρίτο της επιφάνειας του επίπλου!


Ο κανόνας των τριών στον τοίχο

 

 

Στη διακόσμηση του χώρου, αξιοποίησε τον χώρο σε τρία επίπεδα: το ταβάνι με τα φωτιστικά σου, το πάτωμα με τα έπιπλά σου και κάποια επιδαπέδια διακοσμητικά και φυσικά τους τοίχους σου! Διάλεξε τρεις πίνακες, τρεις καθρέπτες, τρία boho διακοσμητικά και φρόντισε να “δένουν” μεταξύ τους, είτε λόγω ύφους, είτε λόγω χρωμάτων, είτε λόγω μεγέθους. Μπορείς για παράδειγμα να επιλέξεις ένα απόλυτα συμμετρικό τρίπτυχο ή τρία διαφορετικά vintage πινακάκια που θα σχηματίζουν ένα νοερό τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο. ‘Η να συνδυάσεις τρεις καθρέπτες με την ίδια χρυσή κορνίζα, αλλά με ανομοιόμορφο σχήμα.

Η διακόσμηση είναι σαν τη μαγειρική. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις και να ακολουθήσεις το ένστικτό σου ή να ακολουθήσεις μία δοκιμασμένη συνταγή. Ο κανόνας των τριών είναι ένας σίγουρος τρόπος για να δημιουργήσεις έναν ισορροπημένο χώρο με λιτή, αλλά δυναμική διακόσμηση που θα αποτυπώνει την προσωπικότητά σου.