Μία καλή μου φίλη, μου ζήτησε ιδέες για να μετατρέψει το βρεφικό δωμάτιο του σπιτιού της, σε ένα όμορφο παιδικό δωμάτιο για το αγοράκι της, που έγινε πια «ολόκληρος άντρας», όπως είπε (μόλις έκλεισε τα τρία)! Οι όροι που μου έθεσε ήταν τρεις: πρώτον, έψαχνε για μία οικονομική λύση, γιατί σε λίγα χρόνια το δωμάτιο θα έπρεπε να αλλάξει και πάλι για να γίνει εφηβικό (ξαναλέω, το παιδί είναι τριών ετών!!). Δεύτερον, αναζητούσε μία πρωτότυπη ιδέα και όχι τα κλασικά σεταρισμένα έπιπλα (τύπου ασορτί κρεβάτι-κομοδίνο-ντουλάπα). Και τρίτον, ήθελε -λέει- ο χώρος να αποπνέει ατμόσφαιρα …ζεν!!! 
Με αυτά τα τρία δεδομένα λοιπόν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν πρακτικό και λειτουργικό χώρο, όσο γινόταν λιγότερο φορτωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της συγκεκριμένης ηλικίας. Χωρίσαμε νοητά το δωμάτιο σε τρία μέρη… 


 

Η γωνιά των γλυκών ονείρων! 

Η μία πλευρά του δωματίου αφιερώθηκε στον ύπνο και την ξεκούραση. Η φίλη μου ερωτεύτηκε αμέσως το ξύλινο κρεβάτι-σπιτάκι που της πρότεινα. Το «έντυσε» με πανιά και το κρεβάτι μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο παιδικό καταφύγιο που θύμιζε Ινδιάνικη σκηνή! Ο τοίχος δίπλα στο κρεβάτι, επενδύθηκε με μία ονειρεμένη παιδική φωτοταπετσαρία που έδωσε αμέσως ζωή στο δωμάτιο (σκεφτήκαμε επίσης ότι θα συνέβαλε και στο «ζεν» της μαμάς, γιατί καθαρίζεται πολύ εύκολα!). Ένα ζωγραφισμένο σκαμπό δίπλα στο κρεβατάκι, θα εκτελούσε χρέη καθίσματος ή κομοδίνου, ανάλογα με την περίσταση.  
 

 
 

 

Η γωνιά του γέλιου και της χαράς! 

Το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου έγινε φυσικά ο χώρος του παιχνιδιού! Επιλέξαμε μεγάλα ψάθινα πανέρια για να αποθηκεύονται εύκολα τα παιχνίδια, τα βιβλία και όλοι οι παιδικοί θησαυροί και σκορπίσαμε στο πάτωμα πολύχρωμα μαξιλάρια. Ο χώρος του παιχνιδιού οριοθετήθηκε από ένα μεγάλο παραβάν με άλλη μια παιδική παράσταση, που είχε στόχο να κρύβει τη γλυκιά ακαταστασία, αλλά και να δίνει στον χώρο του παιδιού την ιδιωτικότητα που χρειάζεται. 
 


 

Η γωνιά της παιδικής φιλαρέσκειας! 

O γιος της φίλης μου είναι ένα παιδί που έχει από τώρα άποψη για το ντύσιμό του. Του αρέσει να διαλέγει μόνος του τα ρούχα που θα βάλει και δεν αλλάζει γνώμη με τίποτα! Μια και το δωμάτιο δεν είχε εντοιχισμένη ντουλάπα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία, που θα ήταν εύκολα προσβάσιμη στο παιδί και εντελώς ακίνδυνη. Στον έναν τοίχο του δωματίου λοιπόν, τοποθετήσαμε ράφια και μία ράγα για τα κρεμαστά ρούχα, σε χαμηλό ύψος για να φτάνουν τα μικρά χεράκια! Από κάτω, βάλαμε μια σειρά από καλάθια και καφάσια για τα καλτσάκια, τα εσώρουχα και τα παπούτσια του παιδιού, ενώ λίγο πιο πέρα, μια παιδική κρεμάστρα φιλοξένησε τα μπουφάν και τις ζακετούλες του. 

 


 

Και λίγες πολύχρωμες πινελιές! 

Τέλος, διαλέξαμε ένα μεγάλο παιδικό χαλί που ένωσε νοητά τις τρεις ζώνες του ύπνου, του παιχνιδιού και της αποθήκευσης των ρούχων και ζέστανε ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα του δωματίου. Η τελευταία μας παρέμβαση έγινε σε δύο σημεία του τοίχου που είχαν μείνει τελείως άδεια: στο ένα τοποθετήσαμε δύο ξύλινα ράφια που στολίσαμε με παιδικά διακοσμητικά και βιβλία, ενώ στο δεύτερο σημείο κρεμάσαμε δύο όμορφα χειροποίητα πινακάκια με παιδικά θέματα. 

 
 

Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν τόσο όμορφο που άξιζε απόλυτα την επένδυση σε χρήματα και χρόνο. Το παιδικό δωμάτιο είναι ο ξεχωριστός κόσμος κάθε παιδιού, είναι το μέρος όπου παίζει, ξεκουράζεται και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του όσο μεγαλώνει.  Η χαρά που έκανε ο μικρός όταν μπήκε για πρώτη φορά στο καινούριο του δωμάτιο, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο μας!