Ολοκληρώσατε την επίπλωση και τη  διακόσμηση του σπιτιού σας; Και ο χώρος κάτω από τη σκάλα;  Στενό, ανισοϋψές και δύσκολο σχετικά στην πρόσβαση, αυτό το σημείο συχνά μένει ανεκμετάλλευτο. Κι όμως, αυτά τα λίγα τετραγωνικά μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργήσετε εξτρά αποθηκευτικούς χώρους ή μία ακόμα όμορφη γωνιά στο σπίτι σας.
 

‘Οταν η σκάλα βρίσκεται δίπλα στην είσοδο

 

 

Εκμεταλλευτείτε τον κενό χώρο που δημιουργείται κάτω από τη σκάλα για να διαμορφώσετε μία όμορφη, πρακτική και λειτουργική είσοδο διευκολύνοντας την καθημερινότητά σας. ‘Ενας πάγκος όπου θα κάθεστε για να βάζετε ή να βγάζετε τα παπούτσια σας, κατά προτίμηση με αποθηκευτικό χώρο, ή μία κονσόλα για να ακουμπάτε τα κλειδιά και την τσάντα σας μόλις μπαίνετε στο σπίτι, μαζί με μία κρεμάστρα ή μερικά γαντζάκια για τα παλτό, ίσως έναν καθρέπτη... Το γεγονός ότι αυτά που θα επιλέξετε θα κρυφτούν ουσιαστικά κάτω από την εσοχή της σκάλας, θα δώσει ένα διακριτικό αποτέλεσμα που δε θα “βαραίνει” οπτικά την είσοδο του σπιτιού.

 

‘Οταν η σκάλα βρίσκεται μέσα στο καθιστικό

 

 

Η εσοχή της σκάλας μπορεί να φιλοξενήσει κάποιο από τα έπιπλα του καθιστικού, αρκεί αυτό να έχει το ανάλογο ύψος και αρκετά μικρό βάθος -συνήθως 40 με 50 εκατοστά-, ώστε να μην προεξέχει. ‘Ετσι, εξετάστε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε εκεί είτε μία χαμηλή βιβλιοθήκη, είτε τον μικρό χώρο εργασίας που πάντα θέλατε να έχετε στο σπίτι, με ένα γραφείο και μερικά ράφια. Αν αγαπάτε το διάβασμα, με ένα καναπεδάκι και μερικά μαξιλαράκια μπορείτε να φτιάξετε μια υπέροχη γωνιά διαβάσματος. Επίσης, αν η σκάλα βρίσκεται απέναντι από τον καναπέ, το σημείο είναι ιδανικό για το έπιπλο της τηλεόρασης ή ένα σύνθετο tv με διάφορα επιτοίχια στοιχεία.

 

Κι όταν η σκάλα βρίσκεται... αλλού!

 

 
Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται η σκάλα, μπορείτε να την αξιοποιήσετε μέχρι το τελευταίο εκατοστό, με τρόπο που θα ταιριάζει με τον γύρω χώρο. Στην τραπεζαρία για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε εκεί τον χαμηλό σας μπουφέ, ή να δημιουργήσετε μία μίνι κάβα με ραφιέρες κρασιών. Αν η σκάλα βρίσκεται κοντά στο παιδικό δωμάτιο ή σε κάποιον διάδρομο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εσοχή της για να φτιάξετε ένα μικρό καταφύγιο για τα παιδιά, ένα μέρος όπου θα μπορούν να παίζουν, να διαβάζουν, ή να ονειρεύονται τις επόμενες περιπέτειές τους. Αν υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι, μπορείτε να αφιερώσετε αυτόν τον χώρο για να βάλετε το κρεβατάκι, τα πιατάκια και τα παιχνίδια του! 
 

Δε σας ταίριαξε καμία από τις παραπάνω λύσεις;

 

Μπορεί η εσοχή της σκάλας να είναι πολύ μικρή για να χωρέσει κάτι από τα παραπάνω, ή ακόμα και ανύπαρκτη, γιατί το κάτω μέρος της σκάλας έχει καλυφθεί με τοίχο. Μπορεί επίσης όλες οι παραπάνω ιδέες να μη συμφωνούν με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Ακόμα λοιπόν κι αν δε μπορείτε ή δε θέλετε να εκμεταλλευτείτε πρακτικά το σημείο, μπορείτε να το αξιοποιήσετε διακοσμητικά: φτιάξτε μία μικρή όαση πρασίνου με αληθινά ή διακοσμητικά φυτά ή δημιουργήστε μία σύνθεση από πινακάκια που θα ακολουθεί το σχήμα της σκάλας. Δύο ιδέες που θα αποδειχτούν ένα εξαιρετικό διακοσμητικό ατού, γιατί θα “μαλακώσουν” τον όγκο της σκάλας και θα τραβούν το βλέμμα κάνοντάς τη να περνά απαρατήρητη.     
 
Σε ένα σπίτι, κανένα σημείο δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτο. Με λίγη σκέψη και φαντασία, με τη σωστή επίπλωση και διακόσμηση, ο χώρος κάτω από τη σκάλα μπορεί να γίνει η νέα σας αγαπημένη γωνιά!