Δε σου λέμε και κάτι καινούριο: η διακόσμηση του σπιτιού ξεκινά από τα χαλιά. Γι’αυτό και η επιλογή τους πρέπει να γίνεται προσεκτικά και λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες. Ποιο είναι το σωστό μέγεθος, το κατάλληλο υλικό, το ιδανικό χρώμα; Τι είδους χαλί ταιριάζει σε κάθε δωμάτιο; Διάβασε παρακάτω για να βρεις τις απαντήσεις στις απορίες σου.  
 

Ένα χαλί για την είσοδο  

 

 
Η είσοδος ή το χωλ χρειάζεται ένα αρκετά ανθεκτικό χαλί, αφού πρόκειται για ένα σημείο του σπιτιού που αποτελεί πολύ συχνό πέρασμα. Επίσης, το χαλί πρέπει να καθαρίζεται εύκολα, μια και είναι το πρώτο που πατάμε μπαίνοντας στο σπίτι με τα παπούτσια. ‘Ενα ψάθινο ή βαμβακερό ethnic χαλί τηρεί αυτές τις δύο προϋποθέσεις και ταυτόχρονα είναι όμορφο και ταιριάζει με κάθε στυλ. Προτίμησε σκούρα χρώματα όπως το μαύρο, το καφέ ή το μπορντό. ‘Οσον αφορά στο μέγεθος, πρόσεξε να αφήσεις χώρο για να ανοίγει η πόρτα ανεμπόδιστα, αλλά και να υπάρχει κενό 15-20 εκατοστών από τους αντικρυστούς τοίχους.  
 

Ένα χαλί για το καθιστικό 

 

 
Για το χαλί του καθιστικού, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ακολούθησε την αισθητική σου, διάλεξε τα αγαπημένα σου χρώματα, αποφάσισε πόσο τολμηρή επιλογή θέλεις να κάνεις. Κλασσικό ή μοντέρνο σχέδιο, μονόχρωμο ή με μοτίβο, στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο, όλα είναι δυνατά…αρκεί να μελετήσεις σωστά τη διαρρύθμιση του χώρου και να υπολογίσεις το κατάλληλο μέγεθος που θα πρέπει να έχει το χαλί. Το χαλί πρέπει να έχει τουλάχιστον ίδιο μήκος με τον καναπέ και ιδανικά να τον ξεπερνά κατά 15-25 εκατοστά αριστερά και δεξιά του.  Αν υπάρχει και χώρος γραφείου στο ίδιο δωμάτιο, οριοθέτησέ τον νοερά με ένα ακόμα χαλί της ίδιας αισθητικής. 
 

Το χαλί της τραπεζαρίας και το χαλάκι της κουζίνας  

 
Για το χαλί της τραπεζαρίας, ένας είναι ο κανόνας. Πρέπει να καλύπτει ολόκληρη τη ζώνη του φαγητού, δηλαδή το τραπέζι και τις καρέκλες, υπολογίζοντας και τον χώρο που αυτές καταλαμβάνουν όταν κάθεται η οικογένεια στο τραπέζι. Ιδανικά, το σχήμα του χαλιού πρέπει να είναι ίδιο με αυτό του τραπεζιού, για παράδειγμα στρογγυλό χαλί για στρογγυλό τραπέζι, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.  
Μην αμελήσεις επίσης τον πιο ζωτικό χώρο του σπιτιού: είναι λάθος να ντύνουμε όλο το σπίτι με χαλιά και να αφήνουμε γυμνό το πάτωμα της κουζίνας. Διάλεξε ένα χαλάκι για τον χώρο μπροστά από τον νεροχύτη. Φυσικά, θα προτιμήσεις ένα χαλί από φυσικό υλικό, ψάθα ή βαμβάκι και ανθεκτικό στο νερό.  
 

Τα χαλιά στα υπνοδωμάτια 

 

Στην κρεβατοκάμαρα, θέλουμε ένα χαλί ζεστό και με μεγάλο πέλος, -αφού συχνά περπατάμε ξυπόλυτοι πάνω σε αυτό- σε ήρεμα γήινα ή παστέλ χρώματα. Η πρώτη λύση είναι να επιλέξεις ένα πολύ μεγάλο χαλί 240x330 εκατοστών, ώστε να καλύψει τον χώρο του κρεβατιού και των κομοδίνων. Η δεύτερη λύση είναι ένα χαλί 160x230 εκατοστών που θα τοποθετηθεί κάτω από το μισό κρεβάτι, εξέχοντας προς τα έξω. Και η τρίτη λύση είναι ένα bed set, δηλαδή τρία μικρά χαλιά γύρω από το κρεβάτι.  

Στο παιδικό δωμάτιο, το χαλί έχει πολλές αποστολές. Διακοσμεί το δωμάτιο, απορροφά τους θορύβους και γίνεται χώρος παιχνιδιού. ‘Αφησε το παιδί να διαλέξει το αγαπημένο του χρώμα και σχέδιο, αλλά φρόντισε να είναι ένα υλικό που πλένεται εύκολα.  

Το χαλί ομορφαίνει τους χώρους μας, οριοθετεί τις διάφορες ζώνες, ζεσταίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά το σπίτι και γίνεται τόπος παιχνιδιού για τα παιδιά και κρεβάτι για τα κατοικίδια. Βρες το πιο πρακτικό υλικό, το πιο ταιριαστό χρώμα και το κατάλληλο μέγεθος και απόλαυσε τον χειμώνα σε ένα σπίτι που θα προσφέρει άφθονη θαλπωρή και άνεση.