Για την επίπλωση και τη διακόσμηση του σπιτιού, πάντα υποστηρίζουμε ότι είναι καλύτερο να επενδύουμε σε διαχρονικά κομμάτια και να επιλέγουμε με βάση το προσωπικό μας γούστο. Παρόλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι πιστεύουν οι διακοσμητές ότι θα είναι στη μόδα φέτος, δε συμφωνείς; Σου παρουσιάζουμε λοιπόν τις νέες τάσεις στη διακόσμηση για το 2023... 
 

Το ξύλο του πεύκου και άλλα φυσικά υλικά 

 

 

Το ξύλο παραμένει πρώτο στην επιλογή των επίπλων, με ιδιαίτερη προτίμηση στη γλυκιά απόχρωση του πεύκου. Στα πλαίσια της βιοφιλίας, τα όρια μεταξύ σπιτιού και φύσης μικραίνουν όλο και περισσότερο, γι’αυτό και οι διακοσμητές προτείνουν συνδυασμούς ξύλου, πέτρας και άλλων φυσικών υλικών, ενώ οι τόνοι γίνονται πιο ζεστοί και γήινοι. Αν υπάρχει μέταλλο στη διακόσμηση, αυτό αποκτά μια απαλή χρυσή απόχρωση, που θυμίζει το μπεζ της άμμου. Στην επίπλωση, θα δούμε ακόμα και έπιπλα εξωτερικού χώρου μέσα στα καθιστικά και τις τραπεζαρίες. Η έμπνευση έρχεται από την ασυμμετρία και τις ατέλειες που συναντάμε στη φύση, ενώ μεγάλα φυτά, ακόμα και αναρριχητικά, συμπληρώνουν τη διακόσμηση του σπιτιού. Κάτι που αποτελεί τάση ακόμα και για τους επαγγελματικούς χώρους! 

 

Χώροι καθημερινοί και προσωποποιημένοι 

 

 

Το τελείως λιτό και αποστειρωμένο minimal υποχωρεί, για να δώσει το προβάδισμα σε χώρους που έχουν ζεστασιά, άνεση και προσωπικότητα, χωρίς όμως να γίνονται πολύ “φορτωμένοι”. Το νοσταλγικό vintage κερδίζει έδαφος, αλλά στην πιο απλή, ευχάριστη και casual μορφή του. Ξεχνάμε τα σεταρισμένα έπιπλα και τις συμμετρικές συνθέσεις. Στη θέση τους, βλέπουμε συνδυασμούς του παλιού και του καινούριου, μοναδικά κομμάτια που εκφράζουν το προσωπικό μας στυλ και την ιστορία μας: η πολυθρόνα της γιαγιάς συνδυάζεται με το μοντέρνο τραπεζάκι και το κλασσικό ζωγραφισμένο τοπίο βρίσκει θέση δίπλα στον πιο μοντέρνο αφηρημένο πίνακα. Το χειροποίητο, το εγχώριο, το οικογενειακό, κερδίζουν έδαφος και είναι τα στοιχεία που κάνουν τον χώρο μοναδικό και ανεπανάληπτο. 

 

Τα χρώματα του νερού και της γης 

 

 

Το λευκό και τα ουδέτερα χρώματα παραμένουν πια μόνο στους τοίχους, ενώ στα διακοσμητικά, στα χαλιά και τα μαξιλάρια προτιμούμε πιο χαρούμενες και φωτεινές αποχρώσεις. Το ζητούμενο δεν είναι πια η απλότητα και η καθαρότητα, αλλά η ζεστασιά και η έκφραση μέσα από τη διακόσμηση. Οι διακοσμητές προτείνουν το τυρκουάζ ή το μπλε της θάλασσας που αποπνέουν γαλήνη και ηρεμία, τις πιο γλυκιές αποχρώσεις του πράσινου για αυτοσυγκέντρωση και για τους πιο τολμηρούς, το μωβ της λεβάντας που δίνει την αίσθηση της φρεσκάδας, ή ακόμα και αποχρώσεις του πορτοκαλί, όπως το κοραλί και το βερικοκί. Η διακόσμηση του 2023 έχει επιρροές από τα γεωμετρικά μοτίβο και τις χρωματικές αντιθέσεις του Art Deco κι έτσι περιμένουμε να δούμε πολλές προτάσεις με ταπετσαρία σε κάποιους τοίχους του σπιτιού, όπως τον χώρο του γραφείου ή του μπουντουάρ! 

   

Οικολογική συνείδηση και διακόσμηση 

 

 

Ο παγκόσμιος συναγερμός για τις κλιματικές αλλαγές και την καταστροφή του περιβάλλοντος έχει αντίκτυπο και στη διακόσμηση. ‘Ετσι, μετά από δεκαετίες πρόχειρων και φτηνών λύσεων, ο κόσμος αναζητά όλο και περισσότερο την ποιότητα στα έπιπλά του και προτιμά να επενδύσει σε επιλογές που θα αντέξουν στον χρόνο, αντί για πιο φτηνές, που θα καταλήξουν σύντομα στα σκουπίδια. Η οικολογική διάσταση ενός επίπλου ή ενός διακοσμητικού, τα ανακυκλωμένα υλικά και τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου, παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας. Εκτός από την υγεία του πλανήτη, το σπίτι του 2023 αντανακλά και τη στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δημιουργούνται προσεγμένες γωνιές, αφιερωμένες αποκλειστικά στη χαλάρωση και τον διαλογισμό, στη γυμναστική ή τη γιόγκα! 

‘Ο,τι συμβαίνει στον πλανήτη, επηρεάζει τη ζωή μας, αλλάζει τη νοοτροπία μας, τις προτεραιότητές μας και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Η μόδα, ακόμα και αυτή που αφορά τα έπιπλα ή τα διακοσμητικά μας, προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές και προτείνει λύσεις που στόχο έχουν να κάνουν την ποιότητα της ζωής μας καλύτερη!