Τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια διαθέτουν έναν ενιαίο χώρο που φιλοξενεί τις γωνιές της  χαλάρωσης και του φαγητού. Η σωστή διαρρύθμιση, η όμορφη επίπλωση και η αρμονική διακόσμηση αυτού του χώρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν τα διαθέσιμα τετραγωνικά είναι περιορισμένα.

 

Πώς θα διαχωρίσεις το σαλόνι από την τραπεζαρία

 
 

 

Αποφάσισε σε ποια πλευρά θα τοποθετήσεις το καθιστικό και ποιο σημείο θα αφιερώσεις στην τραπεζαρία. Το μέγεθος του κάθε χώρου εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, τις ανάγκες και τις συνήθειες της οικογένειας. Οριοθέτησε ξεκάθαρα τις δύο ζώνες, ώστε να φαίνονται μεγαλύτερες και ανεξάρτητες. Μία ραφιέρα μπορεί να λειτουργήσει ως διαχωριστικό ανάμεσά τους. Ο διαχωρισμός μπορεί επίσης να γίνει με διαφορετικό χρώμα στους τοίχους, με διαφορετικό ή υπερυψωμένο πάτωμα, με δύο μεγάλα χαλιά κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας και μπροστά από τον καναπέ ή με τον ίδιο τον καναπέ, που θα τοποθετήσεις με την πλάτη στη μέση του δωματίου.

 

Η σωστή επιλογή των επίπλων

 

 

Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον όμορφο, ζεστό και φιλόξενο, αλλά ταυτόχρονα βολικό και πρακτικό. Μη γεμίσεις ασφυκτικά τον χώρο με έπιπλα και μην τα τοποθετήσεις γύρω-γύρω, καλύπτοντας κάθε σπιθαμή των τοίχων. Διάλεξε έπιπλα σε ποσότητα και μέγεθος ανάλογο του δωματίου και άφησε χώρο που θα σου επιτρέπει να κυκλοφορείς άνετα ανάμεσά τους. Για να είναι λειτουργική η κάθε ζώνη, φρόντισε να έχεις κοντά σου ό,τι χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, ένας μπουφές κοντά στο τραπέζι του φαγητού θα χωρέσει τα λινά σου τραπεζομάντηλα στα συρτάρια του και τα καλά σου σερβίτσια στα ντουλάπια του.

 

Η ιδανική διαρρύθμιση του living-room

 
 
 
Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή και ο κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητές του, υπάρχουν κάποια μυστικά για μία σωστή διαρρύθμιση. Σε ένα παραλληλόγραμμο δωμάτιο, τοποθέτησε τον καναπέ με την πλάτη στη μέση του χώρου και πίσω του το τραπέζι, ενώ αν το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα στενό και μακρύ, μπορείς να τοποθετήσεις παράλληλα αυτά τα δύο μεγάλα έπιπλα. Αν το δωμάτιο έχει σχήμα Γ, θα αφιερώσεις τη μία πλευρά στη ζώνη του φαγητού και την άλλη πλευρά στη ζώνη της χαλάρωσης. Αν το δωμάτιο είναι τετράγωνο, είναι προτιμότερο να τοποθετήσεις τον καναπέ σε κάποιον τοίχο, κάθετα σε σχέση με το τραπέζι.

 

Η αρμονική συνύπαρξη των δύο χώρων

Πολύ βασικό είναι να φροντίσεις να υπάρχει αρμονία μεταξύ της ζώνης του καθιστικού και της τραπεζαρίας. Θα το πετύχεις επιλέγοντας το ίδιο στυλ και την ίδια χρωματική παλέτα και  για τους δύο χώρους. Αν επιλέξεις να υπάρχει κάποια αντίθεση με μια έντονη απόχρωση ή ένα ιδιαίτερο μοτίβο, φρόντισε αυτή να επαναλαμβάνεται ισόποσα και στις δύο πλευρές. Μπορείς να συνδυάσεις το ίδιο ύφασμα και χρώμα στις καρέκλες της τραπεζαρίας και τις πολυθρόνες στο καθιστικό. Σημαντικό επίσης για την αρμονία στον χώρο είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των επίπλων: προτίμησε έναν καναπέ και ένα τραπέζι σε παρόμοιο μέγεθος.

Μια σωστή διαρρύθμιση βασισμένη στο σχήμα και το μέγεθος του δωματίου και μια έξυπνη επίπλωση με γνώμονα τις ανάγκες της οικογένειας, θα δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον. Ειδικά αν τα συνδυάσεις με μία προσεγμένη μίνιμαλ διακόσμηση, σε ανοιχτές, ουδέτερες ή γήινες αποχρώσεις, γλυκό ατμοσφαιρικό φωτισμό και πολλούς καθρέπτες!