Tips για το πώς θα οργανώσω μία μετακόμιση χωρίς άγχος!

Συντάχτηκε από: EchoDeco 28/02/2020 0 Σχόλια

‘Ηρθε η ώρα να μετακομίσετε στο νέο σας σπίτι και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Αυτό το κείμενο έχει στόχο να σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να ξεαγχωθείτε. Η μετακόμιση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Το αν η κάθε φάση θα διαρκέσει μία ημέρα ή μία εβδομάδα εξαρτάται από το πόσο ελεύθερο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας, πόσο «φορτωμένο» με πράγματα είναι το σπίτι σας, αλλά και πόσο σχολαστικοί είστε με το νοικοκυριό και την καθαριότητα.

 

Παλιά και αγαπημένα

 

Ξεκινήστε αδειάζοντας τους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού σας: αποθήκες, πατάρια, ψηλά ντουλάπια. Εκεί συνήθως υπάρχουν αντικείμενα που έχετε χρόνια να χρησιμοποιήσετε και το πιο πιθανό είναι να μην τα ξαναχρειαστείτε ποτέ, επειδή έχουν αλλάξει οι ανάγκες της οικογένειάς σας. Πάρτε λοιπόν τη γενναία απόφαση να πετάξετε ή να χαρίσετε κάποια από αυτά. Επίσης, θα βρείτε αντικείμενα που αποθηκεύσατε κάποτε  επειδή ήταν χαλασμένα. Σκεφτείτε αν επιθυμείτε να επιδιορθώσετε κάποια συσκευή ή να μεταποιήσετε κάποιο μικροέπιπλο. Προσοχή όμως: μην πετάξετε πράγματα που αποθηκεύσατε επειδή δε χωρούσαν ή δεν ταίριαζαν στο παλιό σας σπίτι. Στο νέο σας σπιτικό, μπορεί να βρουν τον χώρο και τη χρήση τους. Αφού συσκευάσετε όλα όσα επιθυμείτε να κρατήσετε, επιδιορθωμένα και καθαρά, έχετε δύο επιλογές: είτε να βρείτε μία θέση για τις κούτες αυτές σε κάποιο σημείο του σπιτιού, ώστε να είναι έτοιμες για μεταφορά, είτε να τα ξαναανεβάσετε εκεί που ήταν και να τα κατεβάσουν οι μεταφορείς.

 

                                                            

 

 

Less is more...

 

Αρχίστε να μαζεύετε από όλους τους χώρους του σπιτιού, πράγματα που δεν σας χρειάζονται άμεσα. Μαζέψτε διακοσμητικά αντικείμενα και βιβλία από το σαλόνι, καλλυντικά και μερικές πετσέτες από το μπάνιο, αξεσουάρ και κοσμήματα από την κρεβατοκάμαρα, σκεύη από την κουζίνα…  Συσκευάστε το 50 % των αντικειμένων του σπιτιού. Στο τέλος αυτής της φάσης, θα καταλάβετε πόσο λίγα πράγματα τελικά χρειαζόμαστε για να ζήσουμε σε ένα σπίτι. Και σε αυτή τη φάση, όπως και στην προηγούμενη, αποφασίστε να πετάξετε ή να χαρίσετε τα άχρηστα για εσάς πράγματα. Βάλτε καλά τυλιγμένα τα υπόλοιπα αντικείμενα μέσα σε κούτες. Προσθέστε τυλιγμένα χαρτιά ή χαρτί κουζίνας, για να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους και κουνηθούν κατά τη μεταφορά. Γράψτε έξω από την κούτα με μαρκαδόρο μία λέξη για το περιεχόμενό τους. Επίσης προσθέστε το γράμμα Β (π.χ. «ΚΟΥΖΙΝΑ Β») ώστε να ξέρετε ότι δε χρειάζεται να τα ξεπακετάρετε άμεσα, αλλά σε δεύτερη φάση στο νέο σπίτι. Επίσης, αρχίστε να παίρνετε προσφορές από εταιρίες μεταφορών για την μετακόμισή σας.

 

                                                           

 

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!!

 

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μαζεύοντας από όλα τα δωμάτια, τα αντικείμενα που έχουν απομείνει. Λειτουργήστε με το σκεπτικό: «Τι δε θα μου χρειαστεί για λίγες μέρες, μέχρι να πάω στο καινούριο σπίτι». Γράψτε το γράμμα Α έξω από τις κούτες που θα ετοιμάσετε. Σας συμβουλεύουμε επίσης να ασχοληθείτε με την καθαριότητα των αντικειμένων σε αυτή τη φάση, όπως και στις δύο προηγούμενες. Είναι πολύ πιο πρακτικό να το κάνετε τώρα με την ησυχία σας, παρά όταν γίνει η μετακόμιση, που θα πρέπει να αδειάσετε δεκάδες κούτες και να βρείτε μία θέση για όλα σας τα πράγματα. ‘Ετσι λοιπόν, μπορείτε να πλύνετε τα διακοσμητικά σας και τα φωτιστικά, να γυαλίσετε τα ασημικά, να καθαρίσετε τις οικιακές συσκευές και τα χαλιά, να πλύνετε κουρτίνες και παπλώματα… Η λίστα είναι ατελείωτη και εξαρτάται από τις δικές σας διαθέσεις. Μην ανησυχείτε. Τίποτα δεν πρόκειται να λερωθεί, αν είναι καλά συσκευασμένο μέσα στις κούτες. Τα μόνα που θα χρειαστεί οπωσδήποτε να πλυθούν στο νέο σπίτι, είναι τα κουζινικά και τα σερβίτσια του μπουφέ.

 

                                                                

 

 

Καινούργιο σπίτι, νέο ξεκίνημα!

 

Είστε στην τελική ευθεία. ‘Ηρθε η ώρα να ασχοληθείτε με την καθαριότητα του καινούριου σπιτιού και να φτιάξετε μία λίστα με τις ανάγκες που σίγουρα θα προκύψουν: ένα πρόσθετο ντουλάπι στο μπάνιο, μια παπουτσοθήκη, ένα επιπλάκι για την είσοδο, ένα φωτιστικό… Μεταφέρετε στο νέο σας σπίτι τα πράγματα που δε θέλετε να αναλάβει η μεταφορική εταιρία, όπως τα ρούχα, τα παπούτσια,  ή τα σεντόνια σας και τακτοποιήστε τα. Κανονίστε την μεταφορά του τηλεφώνου σας και τις αλλαγές των ονομάτων στους λογαριασμούς ρεύματος. Την τελευταία ημέρα, πακετάρετε και τα τελευταία πράγματα, εκτός από αυτά που σας είναι απαραίτητα έως και την τελευταία στιγμή. Όταν με το καλό μπείτε στο καινούριο σας σπίτι, πάρτε μια βαθιά ανάσα… Τα δύσκολα τελείωσαν. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να τακτοποιήσετε τα πάντα από την πρώτη ημέρα. Ανακαλύψτε τις οδοντόβουρτσές σας, στρώστε τα κρεβάτια και πλύντε μερικές κούπες για τον πρώτο καφέ. Όλα τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Σταδιακά, ανοίξτε πρώτα τις κούτες με το γράμμα Α και αργότερα, αυτές με το γράμμα Β. Αφήστε τελευταίους τους πίνακες, τους οποίους θα κρεμάσετε μερικές μέρες αργότερα, αφού σιγουρευτείτε απόλυτα για τις θέσεις των επίπλων σας.

 

                                                                          

                                                           

Μία μετακόμιση, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται αρκετό κόπο και χρόνο. Είναι όμως ταυτόχρονα μία ευκαιρία για ανανέωση και αλλαγή. Οργανωθείτε λοιπόν για να την κάνετε όσο πιο ανώδυνη γίνεται και χαρείτε τη φρέσκια αρχή που κάνετε στη ζωή σας.