Wabi-sabi Η νέα τάση διακόσμησης από την Ιαπωνία-ολοκληρώστε σε 5 βήματα

03/08/2018 0 Σχόλια

Σε συνέχεια του άρθρου με την εισαγωγή στο wabi-sabi και τα 5 κύρια και αρχικά βήματα, περνάμε στο δεύτερο μέρος με 5 επιπλέον συμβουλές για την πλήρη κατανόηση του στυλ αυτού και την περαιτέρω προσαρμογή του στο χώρο σας.

Περιληπτικά, να σας θυμήσουμε ότι το wabi-sabi ως τάση διακόσμησης εξυμνεί τη λιτότητα, την καθαριότητα στο μάτι και το χώρο, τα φυσικά υλικά και πάνω από όλα την ατέλεια με την έννοια της ασυμμετρίας, της φθοράς στο χρόνο και της παροδικότητας.

 

 

Επανεκτιμώντας λοιπόν αυτά που έχουμε, ζούμε σε ένα πιο λειτουργικό σπίτι, πιο απλά με χρηστικά και αγαπημένα αντικείμενα, ζεστά υλικά και χωρίς άγχος!

Ας συνεχίσουμε το άρθρο με τις εναπομείναντες 5 συμβουλές για να ολοκληρώσετε τη διακόσμησή σας σαν επαγγελματίες!

1. Φως και φωτισμός. Το wabi-sabi υποστηρίζει και βελτιώνει το φυσικό φως στο χώρο. Προτιμήστε κουρτίνες από ελαφριά υφάσματα όπως γάζα ή λινό και όπου μπορείτε μη βάλετε καθόλου! Αφήστε το φως να διαχέει το σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομείτε χρήματα από το ρεύμα και να διατηρείτε την επαφή με τον έξω κόσμο.

 

 

Όσον αφορά στα φωτιστικά, επιλέξτε φωτιστικά από φυσικά υλικά, μεταλλικά, με σχοινί και ξύλινα για να πετύχετε το φυσικό look.

2. Διαμόρφωση χώρου. Εφόσον έχετε επιλέξει τα έπιπλα και τα μικροαντικείμενα που θα μπούν στο χώρο κάντε ξανά ένα νοητό σκανάρισμα. Το δωμάτιο πρέπει να αποπνέει φρεσκάδα, να μην είναι βεβαρυμένο με πολλά διακοσμητικά και να έχει αρμονία χρωμάτων.

 

 

3. Πετάξτε ή εξαφανίστε τα περιττά αντικείμενα από το χώρο. Αυτός ο κανόνας διέπει κάθε πτυχή του σπιτιού. Κάντε μια γενική εκκαθάριση και απαλλαγείτε από ρούχα, άχρηστα αντικείμενα και πράγματα που δε χρησιμοποιείτε πια. Αυτό μπορεί να φαντάζει ακατόρθωτο στην αρχή αλλά θα εκπλαγείτε από το πόση χαρά και λειτουργικότητα θα σας δώσει το αποτέλεσμα.

 

 

4. Επιλέξτε χειροποίητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή με διακοσμητική αξία για το χώρο. Το γνωρίζετε επίσης, ότι μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας; Αξιοποιήστε το υφαντό της γιαγιάς κρεμώντας το στον τοίχο, ή δημιουργήστε ένα διακοσμητικό τοίχου με μακραμέ πλέξη από νήματα και ένα κλαδί που έχει ξεβράσει το κύμα. Είναι εύκολο, θα σας κοστίσει λίγο και θα έχετε ξεκινήσει ένα πολύ δημιουργικό χόμπυ. Αντί για ένα πίνακα που έχει παραχθεί μαζικά, εκθέστε τα δικά σας έργα τέχνης! Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

 

 

5. Τα ψηλά έπιπλα δεν ταιριάζουν στο wabi-sabi. Επιλέξτε για το καθιστικό σας ένα ξύλινο χαμηλό τραπεζάκι, ξύλινα μικροέπιπλα και βοηθητικά τραπεζάκια, μαξιλάρες με καλύμματα από φυσικά υφάσματα και υφαντά, ψάθινα τάπετα ή βαμβακερά χαλιά και μικρά σκαμνάκια.

 

 

Πράγματι, η wabi-sabi τάση είναι αναζωογονητική και φρέσκια και αναμφισβήτητα θα κυριαρχήσει ανάμεσα στις υπόλοιπες. Είναι η επιτομή της φράσης κλασική ομορφιά ενάντια στην ξεχωριστή μοναδική ομορφιά. Άλλα μινιμαλιστικά στυλ όπως το hygge από τη Δανία και το Σκανδιναβικό lagom ωχρειούν μπροστά στο wabi-sabi γιατί είναι επιτηδευμένα. Το wabi-sabi υπερέχει γιατί στηρίζεται σε φιλοσοφία και τρόπο ζωής πολλών χρόνων, σε ιδέες που κάνουν τη ζωή μας πιο απλή και χαρούμενη, που να αξίζει η κάθε στιγμή!