‘Οσο οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν και το τοπίο γίνεται χειμωνιάτικο, τόσο αυξάνει η επιθυμία μας να χουχουλιάζουμε στον καναπέ και να δημιουργήσουμε μία ατμόσφαιρα θαλπωρής στο σπίτι μας. Τα χαλιά έρχονται να ικανοποιήσουν αυτή μας την επιθυμία, ζεσταίνοντας τους χώρους μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αλλά και δίνοντας χρώμα και στυλ σε κάθε δωμάτιο. Πώς όμως πρέπει να γίνει η επιλογή τους; Ποιες διαστάσεις πρέπει να έχει το χαλί του καθιστικού; Το χρώμα του πρέπει να ταιριάζει με τον καναπέ; Ποιο υλικό είναι ιδανικό για τον διάδρομο;  
 

Το υλικό και το μέγεθος 

Ανάλογα με το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το χαλί και τη χρήση για το οποίο προορίζεται, θα επιλέξεις το υλικό του. Τα βαμβακερά χαλιά πλένονται πανεύκολα, ταιριάζουν σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού, όπως η κουζίνα και μπορούμε να τα κρατήσουμε στρωμένα ακόμα και το καλοκαίρι! Τα συνθετικά είναι πιο ανθεκτικά στα πήγαινε-έλα των παιδιών και των παιχνιδιών τους! Τα ψάθινα χαλιά,  από υάκινθο, γιούτα, sea grass ή ρατάν, έχουν επίσης μεγάλη αντοχή, δε λερώνουν εύκολα και είναι πανέμορφα! 

Όσο για το μέγεθος, ο κλασσικός κανόνας λέει ότι τουλάχιστον τα μπροστινά πόδια του καναπέ και της κάθε καρέκλας στην τραπεζαρία πρέπει να πατούν πάνω στο χαλί, ώστε να οριοθετούνται οι χώροι του καθιστικού και του φαγητού αντίστοιχα. ‘Οταν όμως έχουμε ένα παλιό πάτωμα ή ένα ψυχρό πάτωμα από πλακάκια ή μάρμαρο, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα πολύ μεγάλο χαλί που θα καλύψει το δωμάτιο σχεδόν από άκρη σε άκρη.   

 

 

Το σχέδιο και το ύφος 

Σε έναν χώρο με εμφανές διαχρονικό διακοσμητικό στυλ, ένα κλασσικό χαλί μπορεί να υπηρετήσει το ίδιο ύφος. Μπορείς να επιλέξεις ένα σχέδιο πιο “αθόρυβο”, που θα γλυκάνει και θα απαλύνει το βαρύ σύνολο. Αν αντίθετα, έχεις έναν μίνιμαλ ουδέτερο χώρο, το στυλ μπορεί να καθοριστεί από το ίδιο το χαλί! Τέλος, οι πιο τολμηροί μπορούν να επιλέξουν να δημιουργήσουν μια έντονη αντίθεση, συνδυάζοντας ένα μοντέρνο χαλί με γεωμετρικά σχέδια, με την κλασσική τους επίπλωση. Υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα transitional χαλιά που συνδυάζουν κλασσικά στοιχεία με μοντέρνες πινελιές και ταιριάζουν παντού! 
 

 

Χαλιά με μποέμ διάθεση 

 
Δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ειδική αναφορά στα boho ή έθνικ χαλιά, που αρκούν για να αποκτήσει μποέμ ταυτότητα οποιοσδήποτε χώρος! Κεντημένες παραστάσεις με εξωτικά ζώα και στοιχεία μακρινών πολιτισμών, έντονα χρώματα και μοτίβο, κρόσσια και πομ πομ, πολύχρωμες κουρελούδες και κιλίμια, στρογγυλά ή παραλληλόγραμμα χαλάκια από ψάθα... Για ένα εγγυημένο boho αποτέλεσμα, τοποθετούμε χαλιά διαφόρων διαστάσεων, λοξά το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας ένα ανέμελο σύνολο που θυμίζει σκηνή νομάδων. Εδώ ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες! Μπορείς ακόμα και να βάλεις το χαλί πάνω στον τοίχο σου! 
 


 

Το χρώμα 

Αν έχεις δώσει στον χώρο ένα συγκεκριμένο βασικό χρώμα, επιλέγοντάς το για τα υφάσματα, τις κουρτίνες και τα διακοσμητικά σου, το χαλί μπορεί να συνεχίσει αυτή τη μονοχρωμία. Για τα δωμάτια του πρίγκηπα και της πριγκίπισσάς σου, διάλεξε ένα ροζ, σιελ ή γκρι παιδικό χαλί και άφησε τις χαρούμενες παραστάσεις του να διακοσμήσουν το βασίλειό τους: αστέρια, καρδούλες, αυτοκίνητα, ζωάκια και εικόνες από τα αγαπημένα τους χόμπι, θα τους συντροφεύσουν ευχάριστα για πολλά χρόνια και θα αντέξουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού πάνω τους! 


 

    

Από την πρακτική του πλευρά, το χαλί ζεσταίνει το σπίτι, προστατεύει το πάτωμα και μας επιτρέπει να κυκλοφορούμε άνετα μέσα στους εσωτερικούς μας χώρους.  Ταυτόχρονα, είναι ένα σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο που ανανεώνει το στυλ και προσθέτει χρώμα, αναδεικνύει τα έπιπλα και ολοκληρώνει μία προσεγμένη διαρρύθμιση, σαν πραγματικό έργο τέχνης. Δικαιολογημένα λοιπόν, θεωρείται ο βασιλιάς της χειμωνιάτικης διακόσμησης!