Ο καναπές και το τραπεζάκι του είναι τα βασικά στοιχεία του καθιστικού μας: εκεί περνάμε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μας, συγκεντρωνόμαστε σαν οικογένεια, χαλαρώνουμε, δεχόμαστε φίλους, διαβάζουμε... Θέλουμε λοιπόν έναν καναπέ που να ικανοποιεί την αισθητική μας, αλλά ταυτόχρονα να είναι άνετος και πρακτικός. Ακολούθησε τους 4 χρυσούς κανόνες για να κάνεις τη σωστή επιλογή. 
 

Μέτρησε τον χώρο σου 

 
 
Θα ήταν κρίμα να βρεθείς με έναν καναπέ που δε χωράει στο καθιστικό σου, ή αντίθετα είναι πολύ μικρός και χάνεται μέσα στον χώρο. Αποφάσισε ποια ακριβώς θα είναι η θέση του στο καθιστικό ή το σαλόνι και μέτρησε προσεκτικά τις διαστάσεις. Αν μπορείς, σχεδίασε ή μάρκαρε με ταινία κόλλησης στο πάτωμα, το μέγεθος που θα πρέπει να έχει ο καναπές ή οι καναπέδες. Θα βόλευε ο συνδυασμός ενός διθέσιου και ενός τριθέσιου καναπέ, δύο αντικρυστοί ισομεγέθεις καναπέδες, ή ένας μικρός καναπές με δύο πολυθρόνες; Βασίσου σε αυτές τις μετρήσεις για να επιλέξεις την ιδανική λύση και μην παρεκκλίνεις από την απόφασή σου, σχετικά με τις διαστάσεις των επίπλων.
 
   

Σκέψου τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου 

 
 
Η χρήση του καναπέ είναι το δεύτερο βασικό κριτήριο που θα οδηγήσει στην απόφασή σου. Λάβε υπόψιν τον τρόπο ζωής σου και τις επιθυμίες σου. Χρειάζεσαι συχνά ένα επιπλέον κρεβάτι για να φιλοξενείς φίλους και συγγενείς; Ο καναπές-κρεβάτι είναι η πιο πρακτική λύση. ‘Οσο πιο συχνή είναι η χρήση του ως κρεβάτι, τόσο πιο εύκολα πρέπει να γίνεται η μετατροπή. Αν πάλι η οικογένειά σου είναι πολυμελής, ή σου αρέσει να δέχεσαι συχνά φίλους στο σπίτι, προτίμησε έναν γωνιακό καναπέ. Σε έναν ενιαίο χώρο, ο γωνιακός έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι οριοθετεί εύκολα τη ζώνη του καθιστικού. Μήπως πάλι, θα σε βόλευε ένας καναπές με αποθηκευτικό χώρο, για να κρύβεις τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια σου; 
 

Αποφάσισε το υλικό  

 
Κατέληξες στο αγαπημένο σου σετ καναπέδων και τώρα αναρωτιέσαι...Δερμάτινη, υφασμάτινη ή συνθετική επένδυση; ‘Ολα τα υλικά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η επιλογή εξαρτάται από την αισθητική σου, αλλά και από πρακτικούς λόγους. Το βαμβάκι είναι οικονομικό, προσφέρεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, δεν τραβά τη σκόνη, ενώ αν αναμιχθεί με μαλλί, είναι πολύ ζεστό. Το δέρμα είναι μαλακό και αναπαυτικό, αποκτά μια όμορφη πατίνα με το πέρασμα του χρόνου, αλλά είναι ευαίσθητο σε γρατζουνιές. Το βελούδο είναι απαλό και άνετο υλικό, διατίθεται σε πολλά χρώματα και θα δώσει ένα αριστοκρατικό ύφος στο καθιστικό. Τα συνθετικά υφάσματα είναι πιο ανθεκτικά, δε λεκιάζουν εύκολα και μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε όταν τα βαρεθούμε, χωρίς μεγάλο κόστος.  

 

Πώς θα σιγουρευτείς ότι διάλεξες έναν ποιοτικό και άνετο καναπέ 

 
 
Πέρα από την όμορφη εικόνα του, υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα πρέπει να προσέξεις διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του καναπέ σου. Η σταθερότητα του καναπέ εξαρτάται από τον γερό του σκελετό, ο οποίος μπορεί να είναι μεταλλικός ή από κόντρα-πλακέ, ενώ πιο ανθεκτικός θεωρείται ο σκελετός από μασίφ ξύλο. Το γέμισμα των μαξιλαριών με αφρό πολυουρεθάνης αποτελεί εγγύηση άνεσης και αυξάνει τη διάρκεια ζωής του καναπέ. Το ύψος του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε τα πόδια να ακουμπάνε καλά στο πάτωμα. Η πλάτη πρέπει να ανεβαίνει ψηλά και να είναι αρκετά σταθερή. Τα μαξιλάρια δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρά, ούτε φυσικά να “ξεφουσκώνουν” μόλις κάθεσαι.  
 
Αν θέλεις να μάθεις και τις τελευταίες τάσεις της εποχής πριν πάρεις την απόφασή σου, να ξέρεις ότι υπάρχει σαφής προτίμηση στους γωνιακούς καναπέδες, ενώ οι άνθρωποι δίνουν πλέον περισσότερη έμφαση στην άνεση, παρά σε οτιδήποτε άλλο. ‘Οσον αφορά το χρώμα του υφάσματος των καναπέδων, το μπεζ και το γκρι είναι τα πιο δημοφιλή!