Τα έπιπλα εσωτερικού χώρου πρέπει να συνδυάζουν αισθητική, άνεση, λειτουργικότητα και ποιότητα. ‘Ενας από τους βασικότερους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν όταν τα επιλέγουμε, είναι το υλικό τους. Ο οδηγός που ακολουθεί, περιλαμβάνει τα δημοφιλέστερα είδη ξύλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους, αλλά και διάφορους όρους που συχνά συναντούμε στις περιγραφές τους.

Το ξύλο είναι το πιο δημοφιλές υλικό για τα έπιπλα κι αυτό γιατί συγκεντρώνει όλα τα βασικά πλεονεκτήματα: διαχρονική αισθητική, εξαιρετική αντοχή με ελάχιστη συντήρηση και πολύ μικρή επίπτωση στο περιβάλλον, χάρη στη μεγάλη διάρκεια ζωής του και τα βιοδιασπώμενα απόβλητα της παραγωγής του. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ξύλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή επίπλων εσωτερικού χώρου. Οι διαφορές τους έγκεινται στο χρώμα, την υφή, την πυκνότητα, αλλά και το βάρος τους.

 

 

Ακακία: σκληρό, κιτρινωπό ξύλο, με πυκνούς κόκκους, πολύ ανθεκτικό στην υγρασία και τον χρόνο. Δες τα έπιπλα σπιτιού από ακακία, εδώ.
Ανακυκλωμένο ξύλο: πρόκειται για ξύλο όπως το τικ, το μαόνι, το sheesham, που προέρχεται από παλιά σπίτια, βάρκες, καταστρώματα πλοίων, κλπ. Είναι η πλέον οικολογική λύση για το υλικό των επίπλων. Τα έπιπλα από ανακυκλωμένο ξύλο συχνά έχουν οπές από καρφιά και άλλες «ατέλειες» που μοιάζουν να αφηγούνται την ιστορία του ξύλου και έτσι αποκτούν vintage χαρακτήρα. Δες τα έπιπλα σπιτιού από ανακυκλωμένο ξύλο, εδώ.
Δρυς: βαρύ και σκληρό ξύλο, με πολύ ιδιαίτερα νερά. Είναι ανθεκτικό στις φθορές και τις γρατζουνιές, γι’αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή επίπλων. Υπάρχουν διαφορετικά είδη δρυός, λευκού, κόκκινου και καφέ χρώματος, αντίστοιχα. Δες κάποια έπιπλα από μασίφ δρυ, εδώ.
Ελάτη: ανοιχτόχρωμο, μαλακό και ελαφρύ ξύλο, μέτριας αντοχής, όπως το πεύκο. Χρειάζεται συντήρηση για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δες τα έπιπλα εσωτερικού χώρου από ελάτη, εδώ.
Επεξεργασμένο ξύλο: το γνωρίζουμε περισσότερο ως νοβοπάν ή μοριοσανίδα. Τεχνητό υλικό που παράγεται από θρυμματισμένα ξύλα με την προσθήκη κόλλας που θα αποτελέσει τον σκελετό του επίπλου. Στη συνέχεια, προστίθεται μία λεπτή επιφάνεια από  ξύλο (μελαμίνη, καπλαμάς) η οποία θα καθορίσει την εξωτερική όψη του επίπλου. Είναι υλικό με περιορισμένη αντοχή στην υγρασία. Μπορείς να δεις τα έπιπλα από επεξεργασμένο ξύλο, εδώ.
Καουτσουκόδεντρο (rubberwood): φιλικό προς το περιβάλλον, πολύ ανθεκτικό, υλικό με ελάχιστες μεταβολές στην πάροδο του χρόνου. Το χρώμα του κυμαίνεται από το κίτρινο, ως το καφέ. Δες τα έπιπλα από καουτσουκόδεντρο, εδώ.

 


 
Κόντρα πλακέ: κατασκευασμένο ξύλο, από πολλές στρώσεις καπλαμά που συγκολλούνται μεταξύ τους. Η αντοχή του εξαρτάται από το είδος της ξυλείας που έχει χρησιμοποιηθεί.
Λυγισμένο ξύλο: ξύλο που έχει δεχτεί ειδική επεξεργασία με νερό ή ατμό, ώστε να πάρει καμπύλη μορφή. Δες κάποιες καρέκλες από λυγισμένο ξύλο, εδώ.
Μάνγκο: σκληρό τροπικό ξύλο εξαιρετικής αντοχής και ποιότητας, με μεγάλη διάρκεια ζωής. Ξεχωρίζει από τα μοναδικά παλ γκρι και πράσινα φυσικά «νερά» του. Φιλικό προς το περιβάλλον, αφού γίνεται ξυλεία αφού το δέντρο σταματήσει να παράγει καρπούς. Θεωρείται τοπ επιλογή υλικού. Δες τα έπιπλα εσωτερικού χώρου από μάνγκο, εδώ.
Μαόνι: κοκκινωπό-καφέ, τροπικό, σκληρό και βαρύ ξύλο, με ίσια και ομοιόμορφα νερά. Ξεχωρίζει χάρη στην ομορφιά, την ανθεκτικότητα και τα χρώματά του. Το χρώμα του σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου, ενώ αποκτά μια κοκκινωπή λάμψη όταν γυαλίζεται. Μεγάλη αντοχή στην υγρασία και άριστη ποιότητα. Δες τα έπιπλα από μαόνι, εδώ.
Μασίφ ξύλο: ο όρος σημαίνει ότι το ξύλο είναι συμπαγές και μονοκόμματο, όπως παράγεται από τη φύση. Δεν πρόκειται δηλαδή για συνένωση ή επικάλυψη διάφορων κομματιών.
Μελαμίνη: λεπτό στρώμα ξύλου που καλύπτει τον σκελετό του επίπλου από MDF ή κόντρα πλακέ.
Μπαμπού: ελαφρύ ξύλο που διαθέτει τεράστια αντοχή σε σχέση με το βάρος του. Είναι η πλέον φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αφού μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς χημικές ουσίες και έχει ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης. Δες διάφορα έπιπλα και διακοσμητικά από μπαμπού, εδώ.
 


Οξιά: βαρύ ξύλο με κοκκινωπό συνήθως χρώμα και μικροσκοπικούς πόρους. Διαθέτει αντοχή και αν συντηρηθεί σωστά, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Δες διάφορα έπιπλα με σκελετό από οξιά, εδώ.
Παυλώνια: ελαφρύ και μαλακό ξύλο, με ανοιχτό γκρι χρώμα που θυμίζει τη λεύκα. Θεωρείται υλικό με αρκετά χαμηλή αντοχή σε βάρος και χρήση. Δες τα έπιπλα από παυλώνια, εδώ.
Πεύκο: όμορφο υλικό με ευθύγραμμα νερά και ρόζους που του χαρίζουν ρουστίκ όψη. Είναι μαλακό και ελαφρύ ξύλο, ανοιχτόχρωμο. Χρειάζεται συντήρηση καθώς δεν έχει μεγάλη φυσική αντοχή και είναι ευαίσθητο σε φθορές και χτυπήματα. Τα πλεονεκτήματά του είναι η εύκολη βαφή του και η οικονομική του τιμή. Δες τα έπιπλα από πεύκο, εδώ.
Τικ: βαρύ ξύλο, ανοιχτού ξανθού χρώματος που προέρχεται από τροπικό δέντρο της Ασίας. Διαθέτει υψηλότατη ποιότητα, στιβαρή δομή και ιδιαίτερη αντοχή σε υγρασία. Κατάλληλο για εντατική χρήση. Δες τα έπιπλα από τικ, εδώ.
Φινίρισμα: με αυτόν τον όρο περιγράφουμε τη βαφή, το λούστρο, το κερί, το βερνίκι και γενικά κάθε επεξεργασία του ξύλου που γίνεται για να του αλλάξουμε χρώμα ή να το κάνουμε πιο ανθεκτικό στον χρόνο.
MDF: παράγεται από θρυμματισμένα ξύλα με την προσθήκη κόλλας που αποτελούν τον σκελετό του επίπλου. Στη συνέχεια, προστίθεται μία λεπτή επιφάνεια από  ξύλο (μελαμίνη, καπλαμάς) που καθορίζει το χρώμα και γενικά την όψη του επίπλου.
Sheesham
(ινδική τριανταφυλλιά, παλίσανδρος, rosewood): τροπικό σκληρό ξύλο. ‘Εχει σκούρο κοκκινωπό χρώμα με πυκνά και έντονα «νερά».  Μπορείς να δεις τα έπιπλα από sheesham, εδώ.

Στην επιλογή των επίπλων εσωτερικού χώρου, δεν υπάρχει σωστό η λάθος. Η συχνότητα και ο τρόπος που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το κάθε έπιπλο, το προσωπικό μας γούστο, το budget μας, ακόμα και οι κλιματικές συνθήκες, είναι όλα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ώστε να επιλέξουμε το σωστό υλικό.